Akinek a vasárnapi ebédről nem jut eszébe a rántott hús, és el tudja olvasni ezt a bejegyzést azzal komoly gondok vannak.
Ha nincs más ötletünk a mi legyen az ebéd kérdésre, egy tipp azért mindig akad. Legalábbis én így vagyok vele. Így hát időközönként szeretek elbíbelődni a panírral, hogy aztán a friss, meleg, omlós és egyben ropogós, esetleg pikánsan fűszeres eredményt boldog tekintettel fogyasszuk vasárnapi ebéd gyanánt.
Amilyen egyszerű maga a hús ilyenkor, olyan egyszerű a köret is. Krumpli, meg saláta. Tulajdonképpen az egész olyan egyszerű, mint a faszeg. De hát hogy is van, a legegyszerűbb dolgok néha a legszebbek.
Az összképből most talán a sajtmártás lóg ki egy kicsit, de aggodalomra semmi ok. Ez is egyszerű :) Két perc alatt megvan, épp csak meg kell sercenteni a fokhagymát, paprikát, aztán összeolvasztani mindent és már kész is.
Szóval egyetek néha rántott húst!
Kellbele
4 csirke alsócomb,
Pác
1 teáskanál szárított oregánó,
1 teáskanál szárított bazsalikom,
1 teáskanál szemes bors,
1 szárított csili,
1 gerezd fokhagyma,
1 citrom leve,
5 cl olívaolaj
Sütés
Zsemlemorzsa,
Liszt,
2-3 tojás,
Tengeri só,
Növényi olaj a sütéshez
Sajtmártás
15-20 dkg trapista, lereszelve,
Két-három evőkanálnyi philadelphia, vagy más krémsajt,
1 dl tejszín,
1 fokhagyma, felaprítva,
Két-három evőkanálnyi ecetes jalapeno, vagy pepperoni, nagyobb darabokra vágva,
Víz,
Tengeri só,
Fekete bors,
Vaj
- A csirkepáchoz az összes fűszert tegyük a fokhagymával mozsárba, és törjük össze. Keverjük el az olívaolajjal, ecettel, majd öntsük a combokra és alaposan „maszírozzuk" be. Fedjük le és tegyük legalább két órára hűtőbe.
- Sütés előtt sózzuk, majd panírozzuk lisztbe, tojásba, kenyérmorzsába. Hevítsünk annyi olajat amennyi legalább a feléig ellepi a combokat.
- Süssük az egyik oldalukat pár perc alatt nagy lángon aranybarnára, majd vegyük le a tüzet a legalacsonyabb fokozatra, fordítsuk meg őket és félig lefedve 25 perc alatt pároljuk puhára.
- Vegyük le a fedőt, tekerjük fel a tüzet és pár perc alatt süssünk ropogós kérget a combokra. Közben párszor fordítsuk meg.
- Ha kész szedjük szalvétára, hagyjuk, hogy egy kicsit lecsepegjen a felesleges olaj.
- Miközben a combok sülnek, megsüthetjük a krumplit, illetve elkészíthetjük a sajtmártást.
- Ehhez evőkanálnyi vajat olvasszunk fel egy kis lábasban. Pirítsuk meg rajta a fokhagymát, dobjuk hozzá felaprított jalapeno-t. Közepes lángon kevergessük, ameddig az ecetességéből veszít kicsit.
- Adjuk hozzá a trapistát, a krémsajtot, tejszínt, fél deci vizet és kis lángon folyamatosan keverve olvasszuk össze. Ha homogén, sima a mártás, kész is (ha túl sűrű lenne, víz hozzáadásával hígítsuk). Kis sóval, borssal fűszerezzük.