Töltött paprika
2018. szeptember 16. írta: charliefirpo1

Töltött paprika

toltott-paprika-1.jpg

Évente egyszer ilyentájt kedvem szottyan töltött paprikát főzni, így volt ez most is. Ha valakinek ismerősek a hozzávalók, igen, Szél Tamás receptjét vettem alapul, de ezt-azt még adtam hozzá. Tejet például, ami elsőre kicsit furcsán hangzik, de ettől kicsit kevésbé lesz savas a mártás.

Hozzávalók (kb. 6 adag)
Töltelék
60 dkg darált sertéshús,
60 g rizs,
1 kis fej vöröshagyma, felaprítva,
2 gerezd fokhagyma, felaprítva,
Csipetnyi köménymag,
Csipetnyi majoránna,
Egy csokor petrezselyem levelei, felaprítva,
Csapott teáskanálnyi só,
Őrölt fekete bors,
1 tojás
6 tölteni való paprika


Paradicsomszósz
Fél fej zellergumó, kis kockákra vágva,
Egy közepes fej vöröshagyma, felaprítva,
Két gerezd fokhagyma, felaprítva,
4-5 szárított paradicsom,
3 x 500 g paradicsomszósz,
Evőkanálnyi őrölt paprika,
Kb. 3 dl tej,
1 répa, 1 zöldhagyma, 1 babérlevél, 1 csokor petrezselyem, összekötözve,
Tengeri só

Egy kisebb lábasban kevés olívaolajon pirítsuk fehérre a rizst. Öntsük fel 120 ml forró vízzel, szórjuk meg 3-4 csipet sóval, fedjük le, kis lángon főzzük 10 percig, majd még tíz percig hagyjuk fedő alatt, de a lángról már levéve, párolódni. Közben szintén kevés olívaolajon pirítsuk üvegesre a vöröshagymát a fokhagymával, köménymaggal.
Tegyük egy nagyobb tálba a darált húst, adjuk hozzá a kihűlt rizst, pirított vöröshagymát, majoránnát, tojást, petrezselyemlevelet, szórjuk meg sóval, borssal, gyúrjuk alaposan össze. A tölteni való paprikákat mossuk meg, csumázzuk ki, töltsük meg.
A paradicsomszószhoz keressünk egy legalább 4,5 literes lábast, kevés olívaolajon pirítsuk meg benne a zellert a vöröshagymával, fokhagymával, szárított paradicsommal. Szórjuk meg az őrölt paprikával, öntsük fel a paradicsomszósszal, tejjel, dobjuk bele a zöldséges fűszercsokrot, enyhén sózzuk. Tegyük bele a töltött paprikákat úgy, hogy a mártás teljesen ellepje őket. Fedő alatt kis lángon főzzük 45-50 percig. Ha a paprika átfőtt, dobjuk ki a zöldségcsokrot, ha szükséges sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
Főt burgonyával tálaljuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr8714242851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása