Lecsós mangalica tarja
2017. június 12. írta: charliefirpo1

Lecsós mangalica tarja

Ha nyár, akkor lecsó, ezt gondolom nem is kell tovább ragozni. Amitől viszont egy egyszerű lecsó akár több napra is elegendő „kalóriaforrás” lehet, az nálunk a nagy kedvenc, a lecsós tarja.  Hűtőben napokig eláll, olyan, mint a töltött káposzta, élvezeti értékéből az idő múlásával sem veszít, mangalica tarjával meg szalonnával meg akár még egy hétvégi baráti összejövetelen is lehet vele villantani. 

lecsos-tarja-2.jpg

 

 Hozzávalók (8 főre)

8 szelet, kb. ujjnyi vastag szelet mangalica tarja,

Durvára őrölt fekete bors,

Nagy szemű tengeri só,

10 dkg mangalica kolozsvári, felkockázva,

4 lecsó paprika, felkockázva,

2 kápia paprika, felkockázva,

6 szem paradicsom, felkockázva,

2 közepes fej vöröshagyma, felkockázva,

3 gerezd fokhagyma, felszeletelve,

1dl száraz fehér bor,

1 dl víz,

Evőkanálnyi édes őrölt paprika,

Késhegynyi őrölt csípős paprika,

Teáskanálnyi füstölt paprika,

Tengeri só,

Snidling

 

Köret

Fejenként kb. 15 dkg burgonya,

Tengeri só,

3-4 gerezd fokhagyma,

Teáskanálnyi füstölt paprika,

1 dl olívaolaj

 lecsos-tarja-1.jpg

Egy nagyobb lábasban kis lángon süssük zsírjára a szalonnát. Ha kisült, szedjük tányérra, tegyük félre. Dobjuk a kisült zsírra a hagymát, dinszteljük 5-6 percig, adjuk hozzá a fokhagymát, süssük tovább még 1-2 percig. Húzzuk le a tűzről, szórjuk meg az édes, csípős, és a füstölt paprikával. Adjuk hozzá a paprikát, paradicsomot, fehérbort, vizet, keverjük alaposan össze, fedő alatt pároljuk 10-15 percig kis lángon.

Közben mossuk át a tarját, töröljük szárazra, enyhén klopfoljuk ki (lapos felületű húsklopfolóval, vagy sodrófával) sózzuk, borsozzuk. Egy nagyobb serpenyőbe öntsünk kevés olajat, nagy láng felet 1-1 perc alatt pirítsuk meg enyhén a hússzeletek mindkét oldalát, ami elkészült tegyük félre.

A lecsónak a nagy részét szedjük ki, rétegezzük a lábasba a tarját, a szeletek közé szedjünk lecsót, végül a tetejét is takarjuk be.

Főzzük félig lefedve kis lángon kb. 45 percig, vagy amíg a hús meg nem puhul. Sózzuk, borsozzuk.

Miközben fő a tarja, tegyük fel főni hideg sós vízben a felkockázott krumplit. Forrástól számítva kb. 10 percig főzzük, szűrjük le, rázzuk össze, hagyjuk kihűlni. Egy magasabb falú tepsit kenjünk ki olívaolajjal, dobjuk rá a krumplit, szórjuk meg füstölt paprikával, adjuk hozzá a „megroppantott” fokhagymát, enyhén sózzuk, borsozzuk, kézzel forgassuk alaposan össze, süssük 250 fokra előmelegített sütőben, hőlégkeverésen kb. 15 percig (vagy ameddig krumpli szélei elkezdenek barnulni).

Szedjük a tányérra a krumplit, kevés lecsót, szelet húst, végül szórjuk meg felaprított snidlinggel, a félretett mangalica kolozsvárival.

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr3312588379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

n3spr3ss0 2017.06.13. 19:56:41

Ez a tarja így,ehetetlenül rágós lesz.

charliefirpo1 2017.06.13. 20:46:38

@n3spr3ss0: Szia, ha ehetetlenül rágos lett volna, nem írtam volna meg. Pláne nem lenne kedvenc.
süti beállítások módosítása