Sous vide kacsamell, pírott tészta, pak choi, shimeji gomba
2018. április 15. írta: charliefirpo1

Sous vide kacsamell, pírott tészta, pak choi, shimeji gomba

Két kedvencem, a tészta, és a kacsamell zseniális  párosítása. Bármilyen zöldséggel (brokkoli, babcsírák, grillezett paprika, ceruzabab) működhet a tészta része a receptnek, én most pak choit, meg a shimeji gombát vettem, mert az utóbbival még nem dolgoztam.

img_6767-1.jpg

A tökéletes kacsa elkészítésének is több verziója létezik, itt a blogon is írtam már róla többször, most a sous vide technológiát választottam. Ha valakinek nincs otthon ilyen gépe (nekem pl. nincs), viszont van vákuumfóliája, fóliázója, egy viszonylag jó elektromos sütője, meg egy ikeás maghőmérője, akkor nem is feltétlen szükséges. Egy nagyobb lábasban hideg – meleg víz keverésével elég könnyen be lehet állítani a kívánt hőmérsékletet, a sütőt 60-65 fok környékére kell belőni, a maghőmérő meg gondoskodik a folyamatos hőmérséklet visszajelzésről. Ha a vízfürdő kívánt hőmérséklete (ez nálam 54-55 fok volt), alá vagy fölé ugrana a valós érték, csak állítsunk kicsit a sütőn.

Előnye még (a tökéletesre süthető koncokon túl), hogy előre elkészíthetjük a húsunkat, felhasználás előtt csak le kell pirítani.

Hozzávalók (2 főre):

1 kacsamell,

Teáskanálnyi kínai ötfűszer keverék,

3 fokhagyma, felaprítva,

Fél hüvelykujjnyi gyömbér, felaprítva,

Egy friss chili, felaprítva (vágjuk félbe, magozzuk ki az egyik felét, ha nem szeretnénk túl erősre készíteni a tésztát),

Két pak choi, levelei nem túl vékony csíkokra vágva, szárai felkockázva,

Négy evőkanálnyi szója szósz,

Kb. 30 dkg shimeji gomba,

160 g durum spagetti, vagy valamilyen kínai tészta (pl. Chow Mein),

Kis csokor friss koriander,

Egy lime

A kacsát mossuk meg, töröljük szárazra. Bőrét irdaljuk be (húst nehogy megvágjuk!), fűszerezzük a kínai ötfűszer keverékkel, csomagoljuk vákuumtasakba, 55 fokos vízfürdőben főzzük két órán át. Vegyük ki a tasakból, töröljük szárazra, pirítsuk a bőrös oldalával kezdve 2-3 percig, majd fordítsuk meg további egy percre. Pihentessük 3-4 percig, szeleteljük félujjnyi vastag szeletekre.

 Ha spagetti tésztát választunk, főzzük sós vízben aldentére, szűrjük le, tegyük félre kevés főzővízzel.

1-2 evőkanál mogyoróolajon kezdjük el pirítani a pak choi felaprított szárát. Adjunk hozzá fél dl vizet, pároljuk 4 percig, szedjük tányérra, tegyük félre.

A shimeji gombát mossuk meg, vágjuk le a tönkjéről, pirítsuk meg, tegyük félre ezt is.

Felhevített wokban 4-5 evőkanál mogyoróolajon kezdjük el pirítani a fokhagymát, gyömbért, chilit, folyamatosan kevergetve, rázva. Kb. 15-20 másodperc után adjuk hozzá a félretett pak choi szárakat, gombát. Öntsük rá a szójaszószt, dobjuk rá a pak choi leveleit, a kifőtt tésztát kevés főzővízzel. Rázzuk össze, szedjük tányérra, szórjuk meg koriander levelekkel, végül helyezzük rá a kacsamell szeleteket.

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr6613835570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása