Rántott garnéla, tintahal karikák, édes chilis mártás
2014. július 26. írta: charliefirpo1

Rántott garnéla, tintahal karikák, édes chilis mártás

A rántott garnéla, tintahal, bár kissé macerás a panírozás, egyértelműen az egyik kedvencem.  Már szerepelt is egyszer talán, amivel eddig viszont még nem próbáltam ki, az a cukros chilis mártás.

rántott_garnéla_kész_1.jpg

Először mikor olvastam róla, csak néztem értetlenül, hogy húsz chili (?!); de utóbb végiggondolva, mint minden édes mártásnál, a cukor itt is sokat elvesz főzés során a chili erejéből, úgyhogy végül is túltettem magam rajta. 

rántott_garnéla_chili.jpg
Annyit azért finomítottam az eredeti recepten, hogy a felét kimagoztam, mert kicsit így is tartottam tőle. Jó háromnegyed óra alatt szépen besűrűsödött, és hát igen…

A ropogós panírban sült garnéla, tintahal, a fokhagymás, csípős "cukorsziruppal", mellé friss saláta, ennél nem sok minden jobb van így nyáron.

 

Hozzávalók, két-három főre

Tintahal, garnéla
10-12 db tisztított garnéla,
2 tintahal, kisujjnyi széles karikákra vágva,
Fél lime leve,
Tengeri só,
Négy evőkanálnyi liszt,
Teáskanálnyi frissen őrölt fekete bors,
Fél teáskanálnyi cayenne bors,
Fél teáskanálnyi édes pirospaprika,
Fél teáskanálnyi fokhagymapor,
Hat evőkanálnyi panírmorzsa,
Hat evőkanálnyi pankó,
3-4 tojás, felverve

Chilis mártás
20 friss chili,
5 gerezd fokhagyma,
Bögre víz,
Bögre cukor,
Teáskanálnyi fehérborecet,
Csipetnyi tengeri só

Saláta
Két maréknyi madársaláta,
6 szem koktélparadicsom,
Fél lilahagyma, vékony karikákra vágva,
Evőkanálnyi fehérborecet,
Három evőkanálnyi víz,
Fél lime vagy citrom leve,
Evőkanálnyi reszelt parmezán,
Két kifli, karikákra vágva,
Olívaolaj,
Tengeri só

 

 


A chilis mártáshoz a chili felét magozzuk ki, majd aprítsuk finomra az összeset. Tegyük ezt a fokhagymával is.

rántott_garnéla_chili_összevágva.jpg
Egy kisebb lábasba forraljunk fel egy bögre vizet egy bögre cukorral, adjuk hozzá a felaprított chilit, fokhagymát, csipetnyi sót, teáskanálnyi fehérborecetet. Főzzük kis láng felett 30-40 percig. Ha besűrűsödött húzzuk félre, tálalás előtt kicsit melegítsük majd fel.

rántott_garnéla_chili_1.jpg

 


A tintahalat mossuk át, a szépia csontot távolítsuk el ha benne lenne, töröljük szárazra, vágjuk karikákra. A megtisztított garnélával együtt tegyük tálba, locsoljuk meg fél lime levével és rakjuk hűtőbe egy órára.

rántott_garnéla_nyers_1.jpg
A tojást verjük fel három csipetnyi sóval. A lisztet keverjük el a pirospaprikával,  fekete és cayenne borssal, fokhagymaporral, csipetnyi sóval. A pankót fele-fele arányban keverjük össze a panírmorzsával (olyan 6-8 evőkanálnyit mindkettőből). Panírozzuk a garnélát, tintahalat a szokásos liszt, tojás, morzsa sorrendben. 

rántott_garnéla_panírozva_1.jpg
Egy széles, magas falú serpenyőben hevítsünk fel jó fél liternyi olajat. Ha a beledobott kenyérdarab egyből elkezd pirulni megfelelő a hőmérséklete.
Először a garnélát, majd a tintahal karikákat süssük közepes / nagy láng felett aranybarnára (legyen mindig forró az olaj, de vigyázzunk, hogy ne égjen).

rántott_garnéla_sütés_közben.jpg

Az előbbinek 3-4, az utóbbinak 2-2,5 perc kell. Ami elkészült szedjük szalvétával bélelt tányérra, tegyük 70 fokra előmelegített sütőbe tálalásig.

 

A salátához a lilahagymát áztassuk 5-10 percre ecetes vízbe, majd jól nyomkodjuk ki. Keverjük össze a madársalátával, félbe vágott koktélparadicsomokkal. Közvetlen tálalás előtt locsoljuk meg fél lime vagy citrom levével, kevés olívaolajjal, végül szórjuk meg reszelt parmezánnal és keverjük óvatosan össze. 

rántott_garnéla_chili_saláta.jpg



Szedjünk tányérra egy adag salátát pár darab olívaolajon pirított kiflivel. Tegyük rá a garnélát, tintahalat, kevés csilis mártást, végül locsoljuk meg pár csepp lime lével.

rántott_garnéla_kész_2.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr316486035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása