Kelkápszta főzelék ropogósra sült császárral
2018. december 09. írta: charliefirpo1

Kelkápszta főzelék ropogósra sült császárral

Egyszer egy étteremben futottunk össze ezzel az elsőre talán meglepő párosítással, azóta évente egyszer előkerül. Igazi őszi / téli komfort fúdnak mondanám.

img_9360-2.jpg

Hozzávalók (kb 6 adag):
Kelkáposzta főzelék
1 fej kelkáposzta (kb. 1 kg), csíkokra vágva,
80 dkg krumpli, kockákra vágva,
1 fej vöröshagyma, felaprítva,
8 dl zöldségleves alaplé,
1 babérlevél,
Só,
Bors,
Olívaolaj,
Fél evőkanálnyi vaj

Császárhús
Egy, kb. 1,5 kg-os húsosabb császárhús,
3 gerezd fokhagyma, felaprítva,
Fél rozmaringág levelei, felaprítva,
6-8 kakukkfűág levelei, felaprítva,
Kb. 13 g só (fél kilónként 4-4,5 gramm),
Frissen őrölt fekete bors,
2 fej vöröshagyma, felszeletelve,
1 dl víz vagy száraz fehérbor

A császárhús bőrét éles késsel (v. tapétavágóval) hosszában és keresztbe vagdossuk be (csak a bőrét!). A húsos oldalát fűszerezzük, a bőrös oldalára elég, ha sót, borsot teszünk. Sütés előtt legalább két órával pácoljuk be így a húst, de legjobb, ha egy napig állni hagyjuk így a hűtőben.
Sütés előtt öntsünk egy magas falú tepsibe vizet vagy bort, tegyük bele bőrös oldalával lefelé a húst, takarjuk be alufóliával, 170 fokon süssük így két órán át. Két óra után vegyük le a fóliát, tegyük vissza még egy órára.
Ha teljesen megpuhult a hús szűrjük le a levét (ez később jó lesz szaftnak), tegyük grillrácsra, toljuk vissza a sütő középső polcára. Grill fokozaton pirítsuk 5-10 percig a húsos, majd 5-10 percig a bőrös oldalát.

img_9359-12.jpg
Miközben sül a hús, készítsük el a főzeléket. A káposztát vágjuk szeletekre, forró, sós vízben blansírozzuk kb. 5 percig. Szűrjük le, tegyük hideg vízbe.
A krumplit hámozzuk meg, kockázzuk fel, tegyük hideg vízbe 10 percre. Közben egy nagyobb lábasban kevés olívaolajon olvasszuk fel a vajat, dinszteljük meg rajta a hagymát. Adjuk hozzá a babérlevelet, krumplit, öntsük fel az alaplével, kis láng felett főzzük kb. 25 percig.
A kelkáposztát szűrjük le ismét, adjuk a főzelékhez, forraljuk fel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Vegyünk ki 4-5 merőkanálnyi krumplit, káposztát, turmixoljuk le alaposan, majd öntsük vissza és keverjük el alaposan ( ha nem lenne elég sűrű, ismételjük meg még több krumplival, amíg olyan állagú nem lesz, mint amilyet szeretnénk).

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr6414465484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása