A tökéletes húsvéti sonka
2019. április 21. írta: charliefirpo1

A tökéletes húsvéti sonka

sous_vide_fustolt_sonka.jpgLassan betöltöm a 40-et, úgyhogy már túl vagyok egy pár húsvéti sonkán. Idén a főzés helyett a sous vide mellett döntöttem, és ha emlékezetem nem csal, ennél csak rosszabb eredmények születtek, úgyhogy nekem ez lesz a tökéletes húsvéti sonka. Belül puha, omlós lett a hús, abszolút nem száradt ki, illetve a babér, bors ízei mellett megőrizte a füstösséget is. Áztatni mindenképpen ajánlott, különben lehet hogy túl sós lesz. Az eljárás kellemes velejárója, hogy nem lesz napokig füstöltsonkaszagú a lakás.
Ha valakinek, mint például nekem, nincs otthon sous vide készüléke, az is próbálkozhat vele. Kell hozzá egy jobbfajta elektromos sütő, egy ikeás maghőmérő, és egy vákuumozó. Így kicsit játszani kell a folyadékkal mire belőjük a hőmérsékletet, pár fok eltérés vagy ingadozás előfordulhat, de nem igazán fogja vészesen befolyásolni az eredményt.


Hozzávalók
Egy füstölt, kötözött sonka, a kicsit zsírosabb fajtából,
Egy gerezd fokhagyma, szeletekre vágva,
Teáskanálnyi szemes fekete bors,
Két babérlevél


A sonkát áztassuk hideg vízben 3 órán át, egyszer öntsük le a levét. Ha kiázott, vegyük ki a hálójából, tegyük sous vide zacskóba a fűszerekkel. Hegesszük le, 68 fokon szuvidáljuk 10 órán át. Ha nincs sous vide gépünk, állítsuk a sütőt kb. 75 fokra, melegítsünk egy nagy lábasban vizet 70 fokra, tegyük bele a lefóliázott sonkát (a sonka méretétől függően kicsit vissza fog majd hűlni). Ha nem sikerült elsőre belőni a 68 fokot, adjunk hozzá kevés hideg vizet, vagy ha túlságosan lehűlt, melegítsük kicsit. Tegyük a maghőmérőt a lábasba, fedjük le, tegyük a sütőbe 10 órára. 64-70 fok között tartsuk a hőmérsékletet, ha kell, vegyük lejjebb sütőt 70 fokra.

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr6714778384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eßemfaßom meg áll 2019.04.22. 16:49:43

Én főztem a sonkát mint mindig (igazi füstölt sonkát, nem ilyen kötözött gyorspácolt francsetudjamit) és "belül puha, omlós lett a hús, abszolút nem száradt ki, illetve a babér, bors ízei mellett megőrizte a füstösséget is."

eßemfaßom meg áll 2019.04.22. 17:05:35

@eßemfaßom meg áll: Persze megvan az a hátránya a dolognak, hogy nem lehet róla egy klassz modern gasztroposztot összehozni csak simán finom klasszikus főttsonka lesz az eredménye mindenféle matematikázás meg félnapos sütőfigyelés nélkül.

charliefirpo1 2019.04.22. 20:36:03

@eßemfaßom meg áll: este tettem be a sütőbe, reggelre kész volt. a klasszikus főtsonkát meg már megírtam tavaly. nemtudom mitől igazi a sonka, de ez nem tűnt hamisnak, senem gyorspácolt francsetudjaminek.

eßemfaßom meg áll 2019.04.23. 17:50:39

@charliefirpo1: hát a képen nem úgy néz ki mint az a sonka amit az ember a spejzben tart miután visszajött a füstölésből.

"este tettem be a sütőbe, reggelre kész volt"

vs. poszt

"állítsuk a sütőt kb. 75 fokra, melegítsünk egy nagy lábasban vizet 70 fokra, tegyük bele a lefóliázott sonkát (a sonka méretétől függően kicsit vissza fog majd hűlni). Ha nem sikerült elsőre belőni a 68 fokot, adjunk hozzá kevés hideg vizet, vagy ha túlságosan lehűlt, melegítsük kicsit. Tegyük a maghőmérőt a lábasba, fedjük le, tegyük a sütőbe 10 órára. 64-70 fok között tartsuk a hőmérsékletet, ha kell, vegyük lejjebb sütőt 70 fokra."

charliefirpo1 2019.04.23. 18:15:28

@eßemfaßom meg áll: szerintem tedd túl magad rajta
süti beállítások módosítása