Ha valaki még mindig kétségbeesetten keresgélne karácsonyi receptek után, annak bátran tudom ajánlani a tavalyi menünk egyik nagy slágerét, a Gordon Ramsay féle céklás gravlaxot. Persze ehhez meg kell barátkozni a nyers, pácolt hal gondolatával, de ha ezen túltesszük magunkat, egy omlós sonka állagú, kellemes halas íz orgiában lesz nemcsak nekünk, hanem a vendégeinknek is része. Nagy előnye, hogy bármikor előkaphatjuk a hűtőből, nem kell időre kész lennie.
Hozzávalók (10-12 adag lesz belőle)
1 kg lazac, (sushi minőségű, vagy ha frisset veszünk 2-3 napra fagyasszuk le, felhasználás előtt olvasszuk ki)
80 g tengeri só,
60 g cukor,
Két fej cékla, meghámozva, lereszelve,
Egy narancs (bio) reszelt héja,
Frissen őrölt fehér, vagy fekete bors,
Teáskanálnyi koriandermag, durvára törve
Mustáros mártás
2 evőkanál dijoni mustár,
2 evőkanál lágy barna cukor,
2 evőkanál fehérborecet,
Csipetnyi só,
2 evőkanál mogyoróolaj,
Csokor kapor levelei, felaprítva
Teljes kiőrlésű kenyér, bagett, vagy pumpernickel
A lazacot lepikkelyezzük, megmossuk, a szálkákat eltávolítjuk, szárazra töröljük. A cukrot, sót, borsot, koriandert, narancshéjat összekeverjük, majd összeforgatjuk a céklával.
A lazacot egy nagyobb tálcára tesszük (kis pereme legyen, hogy a leve később ne folyjon szét), befedjük mindenütt a sós, cukros céklás keverékkel (a levét nem kell ráönteni), majd lazán betakarjuk a folpackkal. Kb 0,5 kg súlyt teszünk rá, hűtőben pácoljuk 1-1,5 napig. Pácolás után a céklás kérget tompa késsel „lefejtjük”, megmossuk, szárazra töröljük.
Friss pirítóssal, a mustáros mártással vagy tormával, friss zöldségekkel tálaljuk.