Karácsony - céklás gravlax
2017. december 21. írta: charliefirpo1

Karácsony - céklás gravlax

karacsonyi-gravlax-3-kicsi.jpg

Ha valaki még mindig kétségbeesetten keresgélne karácsonyi receptek után, annak bátran tudom ajánlani a tavalyi menünk egyik nagy slágerét, a Gordon Ramsay féle céklás gravlaxot. Persze ehhez meg kell barátkozni a nyers, pácolt hal gondolatával, de ha ezen túltesszük magunkat, egy omlós sonka állagú, kellemes halas íz orgiában lesz nemcsak nekünk, hanem a vendégeinknek is része. Nagy előnye, hogy bármikor előkaphatjuk a hűtőből, nem kell időre kész lennie.

 

Hozzávalók (10-12 adag lesz belőle)

1 kg lazac, (sushi minőségű, vagy ha frisset veszünk 2-3 napra fagyasszuk le, felhasználás előtt olvasszuk ki)

80 g tengeri só,

60 g cukor, 

Két fej cékla, meghámozva, lereszelve,

Egy narancs (bio) reszelt héja,

Frissen őrölt fehér, vagy fekete bors,

Teáskanálnyi koriandermag, durvára törve

 

Mustáros mártás

2 evőkanál dijoni mustár,

2 evőkanál lágy barna cukor,

2 evőkanál fehérborecet,

Csipetnyi só,

2 evőkanál mogyoróolaj,

Csokor kapor levelei, felaprítva

 

Teljes kiőrlésű kenyér, bagett, vagy pumpernickel

 

A lazacot lepikkelyezzük, megmossuk, a szálkákat eltávolítjuk, szárazra töröljük. A cukrot, sót, borsot, koriandert, narancshéjat összekeverjük, majd összeforgatjuk a céklával.

karacsony-2016-gravlax-6.jpg

A lazacot egy nagyobb tálcára tesszük (kis pereme legyen, hogy a leve később ne folyjon szét), befedjük mindenütt a sós, cukros céklás keverékkel (a levét nem kell ráönteni), majd lazán betakarjuk a folpackkal. Kb 0,5 kg súlyt teszünk rá, hűtőben pácoljuk 1-1,5 napig. Pácolás után a céklás kérget tompa késsel „lefejtjük”, megmossuk, szárazra töröljük.

Friss pirítóssal, a mustáros mártással vagy tormával, friss zöldségekkel tálaljuk.

karacsony-2016-gravlax-7.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr6312074339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása