Teljes kiőrlésű almáspite
2018. szeptember 23. írta: charliefirpo1

Teljes kiőrlésű almáspite

almaspite.jpg

A hagyományos almás pite teljes kiőrlésű változata. Persze sima liszttel is ugyanolyan finom, ha lett volna otthon még egy tojás, még a tetejét is megkentem volna vele, hogy teljesen autentikus legyen. Úgy olvastam, hogy egyesek tesznek a tésztába élesztőt is, én most idő szűkében csak összedobtam mindent amilyen gyorsan csak lehet.

Hozzávalók
300 g teljes kiőrlésű liszt,
200 g fehérliszt,
1 zacskó (15,5g) sütőpor,
2 tojás,
3 evőkanál tejföl,
250 g vaj,
2,5 kg alma,
100 g nádcukor,
Kávéskanálnyi őrölt fahéj,
Zsemlemorzsa
1 citrom

Az almát mossuk meg, vágjuk ki a közepét, reszeljük le. Nyomkodjuk ki a levét, 50g cukorral pároljuk kis láng felett 10-15 percig (fedő nélkül, néha keverjük meg). Reszeljünk rá egy citrom héját, szórjuk meg fahéjjal.
Miközben az alma párolódik, készítsük el a tésztát. Keverjük össze a kétfajta lisztet nagy csipet sóval, cukorral, sütőporral. Morzsoljunk bele 250g hideg, felkockázott vajat. Adjuk hozzá a tojást, tejfölt, gyúrjuk össze (épp csak hogy összeálljon). Szedjük ketté, kilisztezett felületen nyújtsuk fél centi vastagra. Egy 35x25 cm-es tepsit kenjünk ki vajjal, lisztezzük meg, terítsük az egyik kinyújtott tésztalapot az aljára. Szurkáljuk meg, szórjuk meg zsemlemorzsával, terítsük el rajta az almát. A tetejét szórjuk meg még egy kis cukorral, terítsük rá a másik tésztalapot is. Szurkáljuk meg a tetejét is, majd tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe 30 percre.

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr3014257421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása