Chilis bab
2016. január 31. írta: charliefirpo1

Chilis bab

A chilis babot gondolom, ismeri szinte mindenki, húsos ragu babbal, lehetőleg csípősen. Főzi boldog, boldogtalan, köztük én is.

chilisbab_uj_4.jpg

Most végre talán sikerült rájönnöm a lényegre, mert eddig nem igazán voltam megelégedve az állagával. Aztán eszembe jutott a kollagén áldásos hatása a pörköltök szaftjára, úgyhogy a darált hús mellé most raktam felkockázott marhalábszárat, meg egy velőscsontot is.

Kakaót nem tettem bele, azt inkább meghagytam estére. Fahéjmentes is lett, helyette csillagánizst használtam. Elsőre lehet, kissé furcsán hangzik, aki hallott már Heston Blumenthalról, annak talán nem.

chilisbab_uj_5.jpg

 A babbal nem sokat vesződtem, szerintem a konzervbab is megteszi, és nem kell szenvedni a főzéssel. Egyszer-kétszer már próbáltam száraz vesebabbal is, volt, hogy rá is ment vagy öt órám mire megpuhult (úgy, hogy előtte egy napig ázott). Ha nincs kuktánk, talán jobb is a konzerv, a lényeg úgyis a hús meg szaft.

 

Hozzávalók (8 adag)

60 dkg darált marhahús,

40 dkg darált marhalábszár, felkockázva,

Egy kisebb darab velőscsont,

Egy nagy fej vöröshagyma, felaprítva,

Egy közepes répa, kockára vágva,

Egy szárzeller, kockára vágva,

3-4 gerezd fokhagyma, felaprítva,

3 szárított paradicsom, felaprítva,

2 zöld chili, kimagozva, felaprítva,

Csapott teáskanálnyi őrölt római kömény,

Csapott teáskanálnyi füstölt paprika,

Kávéskanálnyi őrölt chili,

Két csillagánizs,

Fél kiló koktélparadicsom, félbe vágva (szárát ne dobjuk ki),

3 kápia paprika, meggrillezve, meghámozva, felkockázva,

Három evőkanálnyi worcestershire szósz,

3 dl száraz vörösbor,

Fél liter marhahúsleves alaplé,

Olívaolaj,

Tengeri só,

Bors,

Fél lime

A befejezéshez

Tejföl,

Konzerv jalapeno,

Chipotle vagy tabasco szósz,

Reszelt cheddar sajt,

Friss korianderlevél,

Egy gerezd lime

 

 Mossuk meg a lábszárat, töröljük szárazra, vágjuk kockákra. Egy nagy lábast hevítsünk fel, kevés olívaolajon pirítsuk meg a húst. Közben sózzuk, borsozzuk, ha kapott egy kis színt szedjük tányérra, tegyük félre. Pirítsuk meg a velős csont két végét is, majd tegyük a hús mellé. Dobjuk a lábasba a félbevágott koktélparadicsomokat, nagy lángon pirítsuk pár percig. Ha kicsit megfonnyadtak, színt kaptak, szedjük tányérra, tegyük félre.

A lábast töröljük ki papírtörlővel, öntsünk bele ismét jókora löket olívaolajat. Közepes lángon dinszteljük tíz percig a felaprított répát, zellert, hagymát. Kb. 4-5 perc után adjuk hozzá a felaprított chilit, szárított paradicsomot, fokhagymát is.

10 perc után vegyük feljebb a lángot, adjuk hozzá a darált marhahúst is, sózzuk, borsozzuk, pirítsuk nagy láng felett még 10 percig (közben ne nagyon kavargassuk, ha levet eresztene, szedjük le kanállal).

Adjuk hozzá a félretett lábszárat, római köménnyel, őrölt chilivel, füstölt paprikával, csillagánizzsal, worcesterhirerel fűszerezzük. Tegyük bele a velős csontot is, öntsük fel a vörösborral, forraljuk el a nagyját. Adjuk végül hozzá a koktélparadicsomot, a paradicsom szárát, öntsük fel annyi húsleves alaplével amennyi éppen ellepi. Kis lángon félig lefedve főzzük kb. 2,5 órát. Közben pótoljuk az elfőtt levet, sózzuk, borsozzuk.

Ha megfőtt a lábszár, vegyük ki a velős csontot, paradicsomszárat, csillagánizst. Adjuk hozzá a leszűrt , átmosott konzervbabot, a kápia paprikát. Forraljuk össze, ha szükséges sózzuk, végül locsoljuk meg fél lime levével. Chipotle vagy tabasco szósszal, jalapenoval, tejföllel, reszelt chedárral, vagy anélkül tálaljuk.

 chilisbab_uj_2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr638312920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása