Egyszer már írtam a tatárbifsztekről, na nem mintha kifogynék az ötletekből, de vannak olyan receptek, amiket azért néha elő kell venni. Ilyen ez is, kétévente egyszer megjön hozzá a kedvem, jól bezabálunk belőle, aztán jó ideig el lehet felejteni ismét.
Egyébként tökéletes vendégváró étel, nem muszáj sokat készíteni belőle, de ha megcsináljuk, arra úgyis mindenki felkapja majd a fejét, és nem is tart sokáig összedobni. Persze csak ha nem kizáró ok a nyershús a vendégek között, mert azért ugye nem egy olyan ételről van szó, amit mindenki szeret.
A lenti változathoz ugyanazt a receptet használtam, amit már múltkor is, Anthony Bourdain könyvéből. Ahogy kedvenc séfem írja róla, a Les Halles nevű, New York-i étterme is ennek az ételnek köszönheti a létrejöttét, szóval egy jól bevált receptről beszélünk, bármennyire is tűnik furcsának a ketchup, szardellafilé, konyak használata.
A húst csak az utolsó pillanatban daráljuk le hozzá, de akár késsel is felaprítahatjuk.
Ez elsőre kissé macerásnak tűnik, de mivel a bélszín nem épp egy zsíros, inas húsdarab, meglepően hamar kivitelezhető, csak egy éles kés kell hozzá.
Pirítóssal, sültkrumplival tálalják legtöbbször, én most egy paradicsomos, lilahagymás uborkasalátát is összedobtam mellé, hogy legyen azért némi friss zöldség is a tányéron.
Hozzávalók (5-6-főre)
60 dkg bélszín,
1 kis fej vöröshagyma, felaprítva,
Két evőkanálnyi kapribogyó (ha nagyokat veszünk, aprítsuk fel ezt is),
Hat kisebb csemege uborka, apróra vágva,
Evőkanálnyi felaprított petrezselyemlevél,
Evőkanálnyi Worcestershire szósz,
Két evőkanálnyi dijoni mustár,
Két evőkanálnyi ketchup,
Két tojás sárgája,
Négy szardellafilé, felaprítva,
5 cl szójaolaj,
2,5 cl konyak,
Tengeri só,
Frissen őrölt fekete bors,
Tabasco szósz
Saláta
Egy kígyóuborka,
Egy fej lilahagyma, vékony karikákra vágva,
30 dkg paradicsom, vegyesen (koktél, lucullus, vagy más, nagyobb fajta is),
5 cl fehérborecet,
10 cl olívaolaj,
Csipetnyi só,
Evőkanálnyi felaprított petrezselyemlevél
Pirítós, Sültkrumpli
A salátához vágjuk vékony karikákra a lilahagymát. Az uborkát vágjuk hosszában félbe, kaparjuk ki a magos részét, majd szeleteljük fel.
A lucullus paradicsomot vágjuk kockára, a koktélparadicsomokat meg félbe.
A vinaigrette-hez keverjük össze a fehérborecetet az olívaolajjal, csipetnyi sóval, borssal. Végül keverjük össze a zöldségeket az öntettel, felaprított petrezselyemlevéllel.
A bélszínt mossuk meg, töröljük szárazra. Vágjuk hosszában félbe, majd szeleteljük fel, vágjuk csíkokra, végül apró kockákra.
Egy nagyobb tálban keverjük össze két tojás sárgáját először a mustárral, majd a ketchuppal, felaprított szardellafilével, Worcersterrel, pár csepp Tabascoval is.
Keverjük hozzá az olajat, konyakot, szórjuk meg frissen őrölt fekete borssal, majd adjuk hozzá a kapribogyót, felkockázott csemege uborkát, hagymát, petrezselyemlevelet. Végül dolgozzuk össze a felaprított bélszínnel, közben enyhén sózzuk.
Salátával, sült krumplival, fokhagymás pirítóssal tálaljuk.