Kissé összejött minden mostanában, most nézem csak, hogy az előző bejegyzés majd egy hónapja volt. Azóta tartogattam a legutolsó almás rétesünket, valahogy nem sikerült megírnom. Szóval jobb később mint soha, az eddigi legjobb almás rétesem következik.
Talán mert igazi „nyiregyi” volt az alma, vagy mert rum is került bele, vagy mert a lapokat megkentem vajjal és tejföllel is, vagy a barnacukor, nem tudom, mindenesetre pont olyan lett amilyet akartam. Bármikor bevethető téli desszert azt hiszem, mi is gyorsan megcsináltuk egymás után kétszer is.
Hozzávalók, két rúdra
1 csomag réteslap,
Két-három evőkanálnyi aprított mandula, megpirítva, durvára törve,
Két-három evőkanálnyi zsemlemorzsa,
100 g vaj,
200 g zsíros tejföl,
1,2 kg alma, vegyesen,
120 g cukor,
50 g barnacukor,
Kávéskanálnyi fahéj,
Egy citrom reszelt héja,
4 cl rum
Az alma közepét vágjuk ki, hámozzuk meg, vágjuk negyedekre majd nem túl vékony szeletekre. Locsoljuk meg a citrom levével.
50 g vajat dobjunk egy széles serpenyőbe, adjuk hozzá a cukrot és gyakran megkeverve olvasszuk fel. Adjuk hozzá az almát (nem baj, ha ettől becsomósodna a cukor), locsoljuk meg a rummal és gyújtsuk meg (elszívót kapcsoljuk ki ha használnánk!).
Ha elaludt a láng szórjuk meg fahéjjal, reszelt citromhéjjal. Nagy lángon pirítsuk, ameddig meg nem barnul kissé az alma, közben párszor keverjük meg, vigyázva hogy össze ne törjük a szeleteket. Ha kész tegyük félre, hagyjuk kihűlni.
Fektessünk egy réteslapot kilisztezett konyharuhára. Kenjük meg olvasztott vajjal, kevés tejföllel, szórjuk meg csipetnyi barna cukorral. Fektessük rá ugyanígy a következő lapokat, összesen négyet, az utolsót hagyjuk tisztán.
Szórjuk meg a hosszabbik oldal egy harmadát zsemlemorzsával, pirított mandulával. Osszuk szét rajta egyenletesen az alma felét, úgy hogy 5-5 centi maradjon a szélektől, a tetejére is szórjunk még egy kevés mandulát.
A tészta szabadon maradt részét kenjük meg vajjal, hajtsuk rá az alsó és felső oldalt, majd kenjük meg a ráhajtott részt is. A töltelék melletti rövidebb oldaltól kezdve tekerjük fel teljesen konyharuha segítségével. Figyeljünk, hogy szoros maradjon, kicsit össze is nyomkodhatjuk ha túl laza lenne. Kenjük meg még utóljára a tetejét is egy kevés vajjal, szórjuk meg végül csipetnyi barnacukorral.
Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire és toljuk 190 fokos sütőbe kb. fél órára. Közben locsoljuk meg egyszer a kisült vajjal. Ha szépen megbarnult vegyük ki.
Szórjuk meg porcukorral, kanalazzunk mellé egy kevés tejfölt vagy sűrű joghurtot, teáskanálnyi mézet.