A legjobb almás rétesem
2013. december 15. írta: charliefirpo1

A legjobb almás rétesem

Kissé összejött minden mostanában, most nézem csak, hogy az előző bejegyzés majd egy hónapja volt. Azóta tartogattam a legutolsó almás rétesünket, valahogy nem sikerült megírnom. Szóval jobb később mint soha, az eddigi legjobb almás rétesem következik.

almásrétes_alma.jpgTalán mert igazi „nyiregyi” volt az alma, vagy mert rum is került bele, vagy mert a lapokat megkentem vajjal és tejföllel is, vagy a barnacukor, nem tudom, mindenesetre pont olyan lett amilyet akartam. Bármikor bevethető téli desszert azt hiszem, mi is gyorsan megcsináltuk egymás után kétszer is. 

almásrétes_kész_felvágva.jpg

 

Hozzávalók, két rúdra

1 csomag réteslap,
Két-három evőkanálnyi aprított mandula, megpirítva, durvára törve,
Két-három evőkanálnyi zsemlemorzsa,
100 g vaj,
200 g zsíros tejföl,
1,2 kg alma, vegyesen,
120 g cukor,
50 g barnacukor,
Kávéskanálnyi fahéj,
Egy citrom reszelt héja,
4 cl rum


Az alma közepét vágjuk ki, hámozzuk meg, vágjuk negyedekre majd nem túl vékony szeletekre. Locsoljuk meg a citrom levével.
50 g vajat dobjunk egy széles serpenyőbe, adjuk hozzá a cukrot és gyakran megkeverve olvasszuk fel. Adjuk hozzá az almát (nem baj, ha ettől becsomósodna a cukor), locsoljuk meg a rummal és gyújtsuk meg (elszívót kapcsoljuk ki ha használnánk!).

almásrétes_alma_2.jpg
Ha elaludt a láng szórjuk meg fahéjjal, reszelt citromhéjjal. Nagy lángon pirítsuk, ameddig meg nem barnul kissé az alma, közben párszor keverjük meg, vigyázva hogy össze ne törjük a szeleteket. Ha kész tegyük félre, hagyjuk kihűlni.
Fektessünk egy réteslapot kilisztezett konyharuhára. Kenjük meg olvasztott vajjal, kevés tejföllel, szórjuk meg csipetnyi barna cukorral. Fektessük rá ugyanígy a következő lapokat, összesen négyet, az utolsót hagyjuk tisztán.

almásrétes_tészta.jpg
Szórjuk meg a hosszabbik oldal egy harmadát zsemlemorzsával, pirított mandulával. Osszuk szét rajta egyenletesen az alma felét, úgy hogy 5-5 centi maradjon a szélektől, a tetejére is szórjunk még egy kevés mandulát.

almásrétes_alma-tészta.jpg

A tészta szabadon maradt részét kenjük meg vajjal, hajtsuk rá az alsó és felső oldalt, majd kenjük meg a ráhajtott részt is. A töltelék melletti rövidebb oldaltól kezdve tekerjük fel teljesen konyharuha segítségével. Figyeljünk, hogy szoros maradjon, kicsit össze is nyomkodhatjuk ha túl laza lenne. Kenjük meg még utóljára a tetejét is egy kevés vajjal, szórjuk meg végül csipetnyi barnacukorral.

almásrétes_egyben.jpg
Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire és toljuk 190 fokos sütőbe kb. fél órára. Közben locsoljuk meg egyszer a kisült vajjal. Ha szépen megbarnult vegyük ki.

Szórjuk meg porcukorral, kanalazzunk mellé egy kevés tejfölt vagy sűrű joghurtot, teáskanálnyi mézet. 

almásrétes_kész_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr915668789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása