Sűrűbab, csülökkel
2013. január 13. írta: charliefirpo1

Sűrűbab, csülökkel

Ezt de szerettem mikor anyukám csinálta. Múltkor elkezdtük sorra venni a főzelékeket, mit szeretünk meg mit nem, eközben jutott eszembe a sűrűbab főzelék, vagy hogyishítták..
Otthon persze, ha jól rémlik ennyire nem cifrázta anyu, belefőzte a füstölt, éppen mit.
De ha előre megfőzzük a csülköt, az íze belekerül a babba, főtt helyett viszont ehetünk jókis sült húst mellé.

sült_füstölt_csülök.jpg
Utána már tényleg nem marad más csak a nyöszörgés, meg az espumisan :D

Kellbele:
Egy, kb. 2,5 kilós füstölt csülök, áztassuk be hideg vízbe, főzés előtt legalább fél nappal,
Egy sárgarépa, 2-3 részre vágva,
¼ zellergumó,
Egy csokor zöldfűszer; ehhez egy kis petrezselymet, pár szál rozmaringot és kakukkfüvet kötözzünk össze,
Fél evőkanál borókabogyó,
Fél evőkanál szemes fekete bors,
Két babérlevél


Bab
Fél kiló tarkabab (egy napig áztassuk),
Ujjnyi csík zsírosabb szalonna, kis kockákra vágva,
20 dkg vöröshagyma, felaprítva,
2 gerezd fokhagyma, felaprítva,
Egy szárzeller, meghámozva, apróra kockákra vágva,
Két babérlevél,
Teáskanálnyi őrölt édespaprika,
Késhegynyi őrölt római kömény,
Teáskanálnyi Erős Pista,
Korty fehérbor,
Só,
Őrölt fekete bors,
Zsír vagy olaj,
Evőkanál liszt,
Két evőkanál tejföl,
A csülök főzőleve

Egy fej vöröshagyma, fehérborecet, víz

  1. A zöldségeket, fűszereket tegyük a csülökkel egy nagy fazékba, öntsük fel vízzel. Forraljuk fel, kis lángon főzzük félig lefedve kb. 2,5-3 órát.
  2. Ha a csülök megpuhult vegyük le a tűzről, hagyjuk kihűlni a fazékban.
  3. Egy tepsit kenjünk ki zsírral, tegyük rá a csülköt, jól szurkáljuk meg a bőrét, öntsünk alá egy deci vizet és toljuk be 200 fokra előmelegített sütőbe (a csontot tekerjük be alufóliával így nem ég meg). Süssük ameddig a bőre ropogós nem lesz, közben 20 percenként forgassuk, szurkáljuk meg. Így elvileg a zsír kisül, a bőrét pedig megpirítja. Ha nagyon nem akar ropogós lenni, a sütőt állítsuk grillre, és pirítsuk körbe alatta. Kis vizet öntsünk sütés közben alá, ha nagyon égne az alja. (Akinek akad otthon grillrácsos tepsi az szerencsés.)
  4. A csülök főzővizét szűrjük le, vegyünk ki belőle kb. egy litert, a többit lefagyaszthatjuk későbbre.
  5. Egy nagy lábasban süssük zsírjára a szalonnát, majd dobjuk rá a zellert, hagymát. Közepes lángon dinszteljük üvegesre. Öt perc után adjuk hozzá a fokhagymát, babérlevelet is. Ha a fokhagyma illatát megérezzük, húzzuk félre, szórjuk meg paprikával, köménnyel és egy teáskanálnyi Erős Pistával jól keverjük össze.
  6. Öntsük fel egy deci fehérborral, tegyük vissza a tűzre és forraljuk el. Ha már nem érezni az alkoholt kész is.
  7. Adjuk hozzá a babot, öntsük fel a csülök levével úgy, hogy kb. két ujjnyira ellepje.
  8. Forraljuk fel, ha esetleg szükséges sózzuk, borsozzuk, de elvileg a csülöktől elég sós lesz a leve.
  9. Fedjük le félig, kis láng felett főzzük puhára (olyan egy-másfél óra), úgy hogy épp csak forrjon. Közben ha szükséges, pótoljuk a levét (vízzel, vagy ha nem volt túl sós amiben a csülök főtt, akkor azzal).
  10. Ha a megpuhult a bab, egy-egy evőkanálnyi zsírból, lisztből csináljunk rántást. Keverjük el egy kis lével, és több adagban keverjük a főzelékhez. Nem biztos, hogy mindre szükségünk lesz, ha elég sűrű nem kell többet hozzáadni, de mielőtt elkezdjük elkeverni öntsünk a babra még vizet, ha nem lenne elég rajta (kb. két ujjnyira lepje el most is). Rotyogtassuk még öt percig, közben ha szükséges, sózzuk, borsozzuk.
  11. Végül adjunk hozzá pár csepp ecetet, egy evőkanál tejfölt és keverjük jól össze.
  12. Ehetünk mellé ecetes hagymát (nagyon jó!). Ehhez egy fej vöröshagymát vékonyan felszeletelünk és beáztatjuk 5 cl fehérborecet, 1 dl víz keverékébe.

sült_füstölt_csülök_sürűbab_főzelékkel.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr985015130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

janikahhh (törölt) 2013.01.13. 11:52:18

__ _ __ ___ _
)_) /_) )_) \_) )_ /_) | | |
/__) / / /__) / (__ / / o o o

janikahhh (törölt) 2013.01.13. 11:53:45

Na, a kommentizé szétcseszte a kreativitásomat -.-
süti beállítások módosítása