Pár hete még csak nem is hallottam róla. Oké, szilvás gombócról persze, meg lekváros is volt talán, de a barackos valahogy kimaradt. Aztán Juckónak nem olyan rég sikerült egy ilyen elfogyasztása közben jól ráharapni egy magra, és ezt 21 századi ember módjára ki is posztolta egyből jól.
Mi meg pont baracklekvárt főztünk, félretettem hát pár szemet megnézni mit tud.
Nem rossz, nem rossz ;)
Kellbele (12-14 gombóc lesz):
Gombóc
50 dkg krumpli, héjában megfőzve,
10-15 dkg liszt, amennyit felvesz a krumpli,
Fél evőkanál tengeri só,
Két evőkanál növényi olaj (mogyoróolaj ha akad),
Kb. fél bögre zsemlemorzsa,
Ujjnyi vastag darab vaj
Barack
13-14 szem lekvárnak való sárgabarack,
Három evőkanálnyi cukor (ha akad barna, akkor abból négy),
Néhány szem szegfűbors, törjük alaposan össze,
Késhegynyi fahéj,
1 citrom héja
Porcukor
Baracklekvár
- A krumplit sós vízben főzzük meg, takarjuk le negyed órára, így könnyebb lesz leszedni a héját. Pucoljuk meg, majd törjük össze. Adjuk hozzá az olajat, fél evőkanál lisztet. Kicsit keverjük meg, majd tegyük félre és hagyjuk teljesen kihűlni.
- A barackot magozzuk ki, keverjük el a cukorral, fűszerekkel.
- Tegyük egy nagy tálba az összetört krumplit, sózzuk meg (nézzük meg mennyire sós a krumpli, ettől függően tegyünk bele egy-három teáskanálnyit, sós legyen) fokozatosan adagolva gyúrjunk hozzá annyi lisztet, hogy könnyű lágy tésztát kapjunk. (Közben feltehetjük forrni a vizet is.) Ha kész, kilisztezett deszkán nyújtsuk félujjnyi vastagra. Vágjuk fel nem túl kicsi négyzetekre. Mindegyik közepére szórjunk egy kevés zsemlemorzsát, majd helyezzünk rá egy-egy barackot (két felet).
- Ujjunkkal csipkedjük össze a négyzetek sarkait. Lisztezzük be a tenyerünket és formázzuk meg a gombócokat.
- Lobogó sós vízben főzzük ameddig fel nem jönnek.
- Közben kevés vajon pirítsuk aranybarnára a zsemlemorzsát. Ha a gombócok megfőttek, forgassuk bele őket.
- Szedjük tányérra, ne sajnáljuk szerintem rá a porcukrot. Mehet mellé a baracklekvár is, ha akad otthon.
Ennyi.