Tortillas, Tacos, Buritos, Carnitas, vagy amit akartok
2012. május 27. írta: charliefirpo1

Tortillas, Tacos, Buritos, Carnitas, vagy amit akartok

 „Barriga llena, corazón contento”

 
A mexikói konyha egy nagy, felfedezetlen terep még számomra. Mondjuk ezzel gondolom sokan így vannak, a csilisbab és taco után megáll a tudomány. Pedig ahogy olvasgattam azért van még ez az arrafele. Olyat is találtam aki szerint az egyik legbonyolultabb és legsokrétűbb konyha a világon. Lehet benne valami, ha a naív szemlélő számára ugyanolyannak tűnő ételt egyből egy tucat névvel illetik. Például Taco ha simán félbehajtjuk a tortillát, és erre teszünk ezt-azt. De egyből Burito, ha már fel is tekerjük és becsomagoljuk. Az egyes alcsoportokról már nem is beszélve, mert ugye azokból is akad jó pár.
Carnitas, ha a húst pirítjuk, hosszú ideig pároljuk, majd kis darabokra szedjük. Alapvetően disznóhúsból, ezért nem is vagyok benne biztos, hogy tegnap ez készült. Mindenesetre a hús egyben sült, párolódott fűszeres paradicsomszószban.
Aztán taco-ként tálalódott, de mivel nemigazán bírtam elszelni a tortillát, ezért burito-ként fejezte be rövid pályafutását.
Jaigen a  tortilla. Ez is megér egy misét. Például most így hirtelen nem tudnék olyasmit mondani a nyershús evésén kívül, ami 10 000 évre visszavezethető, pedig a mindentudó wiki szerint erről lenne szó.
(Photo: Wiki)
 
Ennek egyébként nagyon megörültem, nem kevés receptet megnéztem mire meglett a befutó. Egyszer már próbálkoztam vele, de akkor olyan lett, mint a chips, nemigazán nyerte el a tetszésemet, szóval kicsit szkeptikusan álltam most hozzá.
Mindenütt a rendkívül könnyen beszerezhető masa harina-val riogattak, meg hogy anélkül el is lehet felejteni a dolgot. Aztán kiderült, hogy ebből is kétfajta változat van, a kukoricás, és a lisztes. Mármint a tortillából. Az előbbihez kell a masa harina, az utóbbihoz meg értelemszerűen liszt. És, ami a legfontosabb a koleszterin szinten tartása végett, a zsír. Meg forró víz. Annyira, amennyire csak állja a kezünk. Sütőport írt hozzá szinte minden compadre, ezt mondjuk 10 000 évvel ezelőtt nem tudom melyik barlangban gyárthattak, de részletkérdéseken nem akadunk fel.  
És a harmadik versenyző, ami még szintén nem készült eleddig a kezem alatt, a guacamole. (Tiszta karácsony volt a tegnap, kaptam is érte a végén :)
Itt azzal indítottam hogy a piacon majdnem megvettem a kemény avokádót. Még jó hogy a zöldségesember jóbarátom, így amint meghallotta mi is a terv, egyből kicserélte a két feszes darabot két szottyadtra. Más trükk talán nincs is benne, ez a rész eccerű mint a faék. Minden hozzávalót összedarálunk és örülünk. Mert krémes, csípős, sós, savanyú, fűszeres, szóval valami elb…tul jó.
Akárcsak a végeredmény.
 
 
Kellbele:
Hús (3-4 főre)
1 db, kb. 50 dkg-os marhafartő,
6-7 kis fej ( kb. 10 dkg) salotta, apróra vágva,
7 gerezd fokhagyma, felaprítva,
2 szárított csili,
Teáskanálnyi szárított oregánó,
Fél teáskanálnyi római kömény,
Teáskanálnyi őrölt édes paprika,
Evőkanálnyi Worcestershire szósz,
5-6 kakukkfűág levelei,
1 kis fahéjrúd,
3 babérlevél,
2 evőkanálnyi sűrített paradicsom,
Egy, 400 g-os paradicsomkonzerv,
1,5 dl húsleves alaplé,
Olívaolaj,
A hús sütéshez durva szemű, az ízesítéshez sima tengeri só,
Frissen őrölt fekete bors
 
Guacamole
2 érett, puha avokádó,
1 kis fej vöröshagyma, felaprítva,
Fél friss habaneró apróra vágva, vagy két-három szárított csili,
Kis maréknyi korianderlevél, felaprítva,
4 koktélparadicsom, kis kockákra vágva,
1 lime,
Tengeri só
Frissen őrölt fekete bors
 
Tortilla (8 db)
250 g kenyérliszt,
Teáskanálnyi tengeri só,
Teáskanálnyi sütőpor,
180 ml meleg víz,
Evőkanálnyi zsír
 
Körítés
Néhány római salátalevél,
Pár szem koktélparadicsom, félbe vágva,
1 fej salátahagyma, felkarikázva, 9 cl fehérborecetbe áztatva,
Reszelt cheddar sajt,
Tejföl, mer az mindenre jó
 
És ami régen volt,
Italmellé: Gere Portugieser, 2011
 
A húst sütés előtt legalább fél órával vegyük ki a hűtőből.
Szórjuk meg mindkét oldalát sóval, borssal, öntsünk rá egy kevés olívaolajat és pirítsuk körbe forró lábasban.
Ha kész tegyük félre. Löttyintsünk a lábasba még egy kevés olajat, dobjuk rá a hagymát és kis lángon 5 perc alatt dinszteljük üvegesre.
Adjuk hozzá a babérlevelet, fahéj rudat, csilit, fokhagymát. Süssük még 2-3 percig közepes lángon, majd húzzuk félre. Szórjuk rá a köményt, paprikát, oregánót, kanalazzuk rá a sűrített paradicsomot, ha nagyon száraz lenne öntsünk rá még olívaolajat. Tegyük vissza tűzre és pirítsuk további két percig.
Végül szórjuk meg borssal, három-négy csipetnyi sóval,  adjuk hozzá a paradicsomkonzervet, Worcestershiret, alaplét. Forraljuk fel, és tegyük bele a húst úgy, hogy a szósz teljesen ellepje.
Vágjunk a lábasra sütőpapírt, takarjuk be vele és tegyük 190 fokos sütőbe 2,5 órára. 1 óra után ellenőrizzük a fűszerezést, ha szükséges még sózzuk, borsozzuk.
Közben elkészíthetjük a guacamolet, tortillat.
A felaprított hagymát, habanerot, koriandert, paradicsomot tegyük egy tálba az avokádó húsával. Robotgéppel törjük kicsit össze. Sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg a lime levével .  Fedjük be folpackkal és tegyük hűtőbe.
A tortillához a lisztet szitáljuk egy tálba, keverjük el vele a sütőport, sót, a hideg zsírral morzsoljuk össze. A vizet melegítsük fel, amennyire csak a kezünk állja és öntsük hozzá. Gyúrjuk simára, ha nem állna össze adhatunk hozzá még lisztet. Homogén, lágy tésztát kell kapnunk, amit végül nyolc kis golyóra osztunk szét.
Kilisztezett deszkán nyújtsuk őket papírvékonyra. Forró serpenyőben süssük ki mintha csak palacsintát sütnénk, tálalásig tartsuk melegen.
Ha a hús elkészült vegyük ki a mártásból, szedjük szét.
A tortillára helyezzünk egy kevés húst, öntsünk rá egykét evőkanálnyi szószt. A salátalevelet, paradicsomot sózzuk meg, csepegtessünk rá egy kevés lime levet, tegyük a hús mellé a hagymával, guacomoléval. Végül locsoljuk meg a tányért még egy löket olívaolajjal.
Ha megcsodáltuk, tegyük félre a kést, villát, tekerjük fel és lehet burkolni :)

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr664548672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása