Gnocchi alla sorrentina
2011. szeptember 01. írta: charliefirpo1

Gnocchi alla sorrentina

 Nincsmese, fizu előtt jönnek az olcsó kaják. Ha sonkát, szalonnát nem vesszünk hozzá akkor ez meg tényleg filléres étel. Bár 5 dkg pármai sonka nem egy vagyon, több meg nem is kell, a kevesebb néha több alapon.

A rukkola is simán elhagyható, én viszont már függő vagyok úgyhogy nálam kizárt.
 
Gnocchi alla sorrentina (4 főre):
 
Kellbele:
 
Gnocchi
50 dkg burgonya
160 g liszt
1 tojás, enyhén felverve
Csipetnyi só
 
Paradicsomszósz, miegymás
1 db, 400 g-os paradicsomkonzerv
Három gerezd fokhagyma, apróra vágva
Maréknyi bazsalikomlevél, szárai felaprítva
1 szárított chilipaprika, felaprítva
Tengeri só
Frissen őrölt fekete bors
 
4-5 vékony szelet jóféle sonka
2-3 vékony szelet pancetta
1 zacskó, 120 g-os mozarella
8-10 szem koktélparadicsom, félbe vágva
Evőkanálnyi frissen reszelt parmezán
 
Olívaolaj
 
A gnocchihoz a krumplit felöntjük annyi hidegvízzel ami épp ellepi, majd kis lángon forrástól számított fél-háromnegyed óra alatt puhára főzzük. Leszűrjük, 120 fokra előmelegített sütőbe tesszük 10 percre. Lekapcsoljuk a sütőt és további 10-20 percig hagyjuk „száradni”. Erre állítólag azért van szükség hogy ne legyen túl vizes a krumpli mert akkor túl sok liszt kell majd ahhoz hogy a tészta összeálljon.
A krumplit meghámozzuk, alaposan összetörjük. Tálba tesszük vagy deszkára rakjuk. A közepébe lyukat formázunk, beleöntjük a tojást, rászórjuk a lisztet, csipet sót. Elkezdjük gyúrni, amint összeállt abbahagyjuk.
Tégla alakú tömböt formázzuk belőle, majd négy-öt részre osztjuk. Lisztezett felületen kb. másfél centiméter átmérőjű hengerekké gyúrjuk, amiket szintén kb. 1,5 cm-es darabokra vágunk. Villán óvatosan átgörgetve mintát nyomhatunk bele (több-kevesebb sikerrel), végül kilisztezett tálcán félretesszük. Ha nem használnánk fel egyből, tíz percenként „megrázzuk” a tálcát, nehogy összeragadjon.
A paradicsomszószt közben elkészítjük a szokott módon. Három-négy evőkanálnyi olívaolajon enyhén megpirítjuk a felaprított fokhagymát, bazsalikomszárat, chilit. Felöntjük paradicsomszósszal. Fél óra alatt gyakran megkeverve besűrítjük, a végén sózzuk, borsozzuk rátépkedjük a bazsalikomlevelet.
Közben lobogó sós vízben kifőzhetjük a gnocchit. Amint feljönnek már kész is, leszűrjük, egy tálban félretesszük.
Ha a paradicsomszósz kész, néhány evőkanálnyit szedünk a tésztára,  jól összeforgatjuk majd olívaolajjal kikent tálba öntjük. A tetejét megszórjuk sonkával, szalonnával, parmezánnal, a félbevágott paradicsomokkal, végül rátépkedjük a mozarellát. Még egy löket olívaolajat öntünk a tetejére is, majd 250 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Csak addig hagyjuk bent ameddig a sajt ráolvad.
Rukkolával tálaljuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr563196676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása