A kalács töltelékének szánt bogyók adták az ötletet. Annyira bejött a dolog hogy enni kellett megint de a kelt tésztával már nem volt kedvem szöszölni. Aztán eszünkbejutott a tejberizs, hát így lett.
Randa de finom :D
Kellbele (2 főre):
Fél bögre rizottó rizs, vagy valamilyen desszertrizs
50 g vaj
Kb fél liter zsíros tej
Bögre víz
1 dl tejszín
10 kardamon magja, összetörve
70 g cukor
Csipetnyi só
Gyorslekvár
30-40 dkg bogyós gyümölcs, áfonya, szeder, málna vagy ilyesmi vegyesen
70 g cukor
1 citrom reszelt héjja
Közepes méretű lábasban felhabosítjuk a vajat, rászórjuk az összetört kardamon magokat, rizst, folyamatosan keverve fehérre pirítjuk. Felöntjük annyi vízzel ami épp ellepi, hozzáadunk egy csipetnyi sót és kis lángon előfőzzük 10 percig (közben ha elfogy, pótoljuk). Megvárjuk hogy a víz amennyire lehet elforrjon. Innentől már tejjel öntjük fel folyamatosan, mintha rizottót főznénk.
Kb. 25-30 perc után megnézzük kellően megfőttek-e a szemek, ha már roppan felöntjük 1 dl tejszínnel, hozzáadunk 50 g cukrot és 2-3 perc alatt amennyire szeretnénk besűrítjük.
Közben a gyümölcsöket egy tálban összetörjük a cukorral, citromhéjjal, öt percre állni hagyjuk.
Ha a rizs megfőtt néhány mozdulattal lazán belekeverjük a gyümölcsöket és hagyjuk kihűlni.