Karaj paradicsomos babbal
2016. október 09. írta: charliefirpo1

Karaj paradicsomos babbal

Olasz stílusú recept, sok paradicsommal, babbal, zsályával, és az egyik nagy kedvencemmel, karajjal. Nem is szeretném túlragozni, aki ezen hozzávalók mindegyikével barátságban van, az próbálja ki bátran, nem fog csalódni.

karaj-babbal-2.jpg

Hozzávalók:

Karaj

Egy, 1-1,5 kg közötti, csont nélküli sertés, vagy mangalica karaj,

Fél kilónként kb. 4 g durva szemű tengeri só,

Durvára őrölt fekete bors,

Olívaolaj,

Egy közepes csokor zsálya levelei,

Két rozmaringág levelei,

Két gerezd fokhagyma,

Olívaolaj

Bab

60-70 dkg fehérbab,

Egy szárzeller, nagyobb darabokra vágva,

Két kisebb csokor zsálya,

Egy rozmaring ág,

Két gerezd fokhagyma, felaprítva,

Egy kisebb csili, kimagozva, felaprítva,

Egy kisebb fej hagyma, felaprítva,

Kb. 60 dkg paradicsom, felkockázva,

Evõkanálnyi balzsamecet,

2 dl száraz vörösbor,

2-3 dl víz,

Tengeri só,

Olívaolaj,

Vaj

 

 

Bab 

 

karaj-babbal-4.jpg

Tegyük fel a babot egy csokor zsályával, két gerezd enyhén szétlapított fokhagymával, a feldarabolt szárzellerrel kb. háromszoros mennyiségű hideg vízben főni. Ha felforrt a víz, szedjük le a habját, fedjük le, kis lángon gyöngyözve főzzük 1,5-2 órát ("éppen roppanósra"). Ha elkészült szűrjük le, tegyük félre (fokhagymát, szárzellert, zsályát dobjuk ki).

Miközben fő a bab, egy nagyobb lábasban kevés olívaolajon dinszteljük meg a hagymát. 2-3 perc után adjuk hozzá a fokhagymát, felaprított csilit. 4-5 zsályalevelet kössünk össze a rozmaringgal, dobjuk ezt is a hagymára.

Ha a hagymánk megfonnyadt, adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot, vörösbort, balzsamecetet. Forraljuk össze, hagyjuk pár percig rotyogni, öntsük fel 2-3 dl vízzel, sózzuk, borsozzuk. Óvatosan keverjük bele a leszűrt babot, vegyük le a lángról (ha szükséges, sózzuk, borsozzuk még egyszer, mivel a babot só nélkül főztük).

Egy magasabb falú tepsit kenjük ki enyhén vajjal, öntsük bele a paradicsomos babunkat.

Karaj

 

karaj-babbal-3.jpg

A fűszeres páchoz szükségünk lesz egy kőmozsárra, ha nincs, az összes hozzávalót aprítsuk össze késsel vagy mixerrel.

Egy kisebb csokor zsályának (8-10 levél), egy rozmaring ágnak szedjük le a leveleit a száráról. Két gerezd fokhagymát tegyünk kis csipetnyi tengeri sóval a mozsárba, törjük össze. Adjuk hozzá a rozmaring-, zsályaleveleket, még egy kis csipet sót, törjük össze amennyire csak tudjuk (a rozmaring leveleit nehéz lesz, de kis erőbedobással pár perc alatt megvan). Ha nagyjából szétvertük, adjunk hozzá 2-3 evőkanálnyi olívaolajat.

A karajt mossuk meg, töröljük szárazra, a zsíros részét irdaljuk enyhén be. Dörzsöljük be olívaolajjal, egy vágódeszkára szórjuk ki a sót, borsot, nyomkodjuk bele a hús minden oldalát. Közepesen forró serpenyőben enyhén pirítsuk körbe. Ha minden oldala megpirult, tegyük tányérra, hagyjuk pár percig hűlni.

Konyhai kötözőzsinórral kötözzük össze, kenjük rá a zsályás pácot. Ha van tepsibe való grillrácsunk helyezzük a babra, tegyük rá a húsunkat, toljuk 190 fokra előmelegített sütőbe (ha nincs rács, tegyük csak rá a húst a babra, vagy kísérletezhetünk egy, a bab fölé helyezett grillráccsal is). Fél kilónként kb. 25-28 percet kell sülnie a karajnak, maghőmérővel ellenőrizhetjük, ha akad otthon. 65-71 fok között jó, a 65 felöli rész még enyhén rozé, ennek értelemszerűen kevesebb idő kell, de ha 71 fokon vesszük ki, akkor is szaftos lesz még a húsunk (miután kivettük még pár fokot melegedni fog). Ha elkészült, hagyjuk legalább 5-10 percet pihenni alufólia alatt, mielőtt felvágnánk.

A babra reszeljünk parmezánt, szórjuk meg vajon pirított zsályalevéllel.

karaj-babbal-1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr5111610520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása