Hirtelen jött ötletből jött a vasárnapi ebéd. A csirkemájból majdnem valami raguféle, resztelt máj szerű dolog sikerült. Mondjuk az se rossz, valószínűleg eszembejutott anyufőztje azt azért gondoltam rá.
Végül úgy döntöttem hogy olyasmit csinálok, amit már régóta szeretnék. Szalonnában sült májat, köretnek meg egy nagy klasszikust, krumplipürét. Mondjuk a pürét amennyire egyszerű, annyira könnyen el is lehet szúrni. Most épp Anthony Bourdain-t követtem és többé kevésbé franciásan klasszikusra vettem a dolgot.
Jamegpersze elmaradhatatlan a zöldborsó. A borválasztást egyedül az indokolta hogy fél év után sikerült Marsala-t vennem és ki akartam próbálni, de valami közepesen jóféle száraz fehérbor és tökéletes a célnak.
Kellbele 2(főre):
Csirkemáj
6-8 db csirkemáj
Ugyanennyi szelet kolozsvári vagy baconszalonna
Fekete bors
Tengeri só
Egy rozmaringág
Olívaolaj
Mártás
3 zöldhagyma, vékony karikákra vágva
1 kakukkfűág levelei
1,5 dl tyúkhúsleves
1 dl Marsala vagy Aszu vagy száraz fehérbor
1 dl tejszín
Egy maréknyi durvára vágott petrezselyemlevél
Egy marék felaprított metélőhagyma
Tengeri só
Fekete bors
25 g vaj
Krumplipüré
500 g főzni való burgonya, megmosva
50 g kockákra vágott vaj
1-1,5 dl legalább 2,8%-os tej
Tengeri só
Fekete bors
Köret
Fél bögre zöldborsó
Italmellé: Nyakas, Irsai Olivér
Krumplipüré
A burgonyát megmossuk (héját rajtahagyjuk), bő hidegvízbe tesszük, evőkanálnyi sót adunk hozzá. Felforraljuk, majd a forrástól számított 30-45 perc alatt kis lángon puhára főzzük. Leöntjük, lefedjük 10 percre konyharuhával majd megpucoljuk. Krumplitörővel amennyire csak lehet összetörjük. Közben 2 dl tejet melegítünk forráspontig (nem forraljuk fel). Fokozatosan a krumplihoz adjuk ameddig olyan lesz amilyenre szeretnénk. Én a nem túl betonkemény, inkább lágy változatot preferálom, így több tej is kerül bele. Végül a felkockázott vajat is hozzáadjuk, sózzuk, borsozzuk és krémesre keverjük.
Lefedve melegen tartjuk tálalásig.
Csirkemáj
A csirkemájat megtisztítjuk, hártyát, fehér részeket eltávolítjuk. Borsozzuk, majd ráhelyezzük a szalonnára és "betekerjük", fogpiszkálóval rögzítjük. Egy széles serpenyőt forróra hevítünk, levesszük a lángról ameddig a májdarabokat felpakoljuk. Meglocsoljuk kevés olívaolajjal, beledobjuk a rozmaringágat, visszatesszük a tűzre. Közepes lángon 10-12 perc alatt folyamatosan forgatva mindenhol aranybarnára sütjük, közben a rozmaringgal megkenjük párszor. A májdarabokat előmelegített tányérra szedjük és tálalásig melegen tartjuk.
Mártás
A mártáshoz 2-3 közepes zöldhagymát vékony karikákra vágunk. A serpenyőbe amiben a máj sült egy kortynyi Marsala-t öntünk hogy a lesült darabok feloldódjanak. Hozzáadjuk a vajat, zöldhagymát, kakukkfű leveleit majd közepes lángon egy percig pároljuk. Felöntjük a maradék borral és nagy lángon elforraljuk. Hozzáadjuk a húslevest és ezt is a felére sűrítjük. Sózzuk, borsozzuk. Beleöntjük a tejszínt, egy percig forraljuk közben folyamatosan keverve, végül beleszórjuk a petrezselymet, metélőhagymát. Ha nagyon besűrűsödne kis alaplével lehet lazítani.
Forrázott, hideg vízben hűtött zöldborsó passzol hozzá.