Brokkolis-karfiolos lasagne
2011. március 06. írta: charliefirpo1

Brokkolis-karfiolos lasagne

Nórinak :)

 
Az ötlet a zöldséges canelloniból jött, amit szintén még tavaly sütöttem, valamikor tavasszal. Egy brokkolis karfiolos „raguval” kellett a tésztákat megtölteni.
Ezzel a két zöldséggel aszthiszem sokmindenkit ki lehet kergetni a világból, én viszont egész jól megvagyok velük. A brokkolit először ha jól emlékszem rántotthús mellé próbáltam párolva (lásd kép a fejlécben). Blansírozva nem sok minden mást tudnék most hirtelen mondani aminek a színe jobban tetszik az alapanyagok közül. Akkor a legjobb ha kissé még roppan elkészítés után. Ez mondjuk ennél az ételnél nem jellemző, viszont a karfiollal párban remek ízt hoznak össze.
 
 
Kellbele:
 
Zöldséges ragu
1 fej, kb. 300-400 g-os brokkoli, rózsáira szedve
Fél fej, kb 300 g-os karfiol, szintén rózsáira szedve
Tengeri só
Frissen őrölt fekete bors
4 gerezd fokhagyma felaprítva
5 kakukkfűág levelei
1 babérlevél
Késhegynyi római kömény
3-4 dl Szardella filé vagy fél teáskanálnyi szardellapaszta
1 friss chili kimagozva, felaprítva
2 zöldhagyma, apróra vágva
Olívaolaj
25 g vaj
 
Besamell
40 g vaj
40 g liszt
Frissen reszelt szerecsendió
Tengeri só
Frissen őrölt fekete bors
4 – 4,5 dl tej
 
Tészta
15 lap lasagne tészta (száraz vagy friss)
1 db 100 g-os mozarella
3-4 evőkanálnyi frissen reszelt parmezán
Olívaolaj
 
Mellé: tejföl
Italmellé: Hauer – Sorponi Chardonnay
Zenemellé: Buena Vista Social
 
 
A karfiolt, brokkolit rózsáira szedjük, a szárak alsó végét levágjuk a maradék, kevésbé fás részt felkockázzuk. Forrásban lévő sós vízbe tesszük 5 percre főni, leszűrjük, lemossuk hidegvízzel, félretesszük (2-3 dl-t a főzőléből is félrerakunk).
Széles, magas falú serpenyőben kis olívaolajon megpirítjuk a szardellafilét. Ahogy kezd szétesni hozzáadjuk a felaprított zöldhagymát, fokhagymát, kakukkfüvet, chilit, babérlevelet. 3-4 percig közepes lángon dinszteljük. Beledobjuk a leszűrt brokkolit, karfiolt, megszórjuk késhegynyi római köménnyel, borssal, rámorzsoljuk a vajat. Nagy lángon pár percig együtt pirítjuk gyakran átkeverve.
Felöntjük a főzőlével, lefedjük résnyi nyílást hagyva, sózzuk, 20-25 percig alacsony lángon pároljuk. Ha a víz elfőne kevés főzőlével vagy tiszta vízzel lehet pótolni, a végén kb. ragu állagúnak kell lennie. Ha túl híg lenne 15-20 perc után fedő nélkül elforraljuk a felesleges folyadékot.
Levesszük a tűzről, kiszedjük a babérlevelet, krumplitörővel enyhén összezúzzuk úgy hogy maradjanak egész darabok is, de kellően sűrű is legyen (később ne folyjon szét).
A besamellhez egy mártásos edényben kis lángon vajat olvasztunk, amint teljesen felolvadt hozzáadjuk a lisztet és folyamatosan keverve 1-1,5 percig pirítjuk, vigyázva hogy ne kapjon színt. Levesszük a tűzről és hagyjuk pár percig hűlni. 5 perc után visszatesszük láng felé, folyamatosan keverve fokozatosan hozzáadjuk a tejet. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk szerecsendióval, besűrítjük (sűrű, felkevert tejföl állagúra).
A tésztához 4 liter vizet forralunk. Egy evőkanálnyi sót adunk hozzá, óvatosan belehelyezzük a tésztalapokat, 5 percig főzzük vigyázva hogy ne ragadjanak össze vagy essenek szét a lapok. Egy tálat megkenünk olívaolajjal, az előfőzött lapokat az oldalára tapasztjuk úgy hogy a lehető legkevesebb átfedés legyen. Kevés olívaolajjal meg lehet locsolni a végén az egészet.
 A sütőtálat kikenjük olívaolajjal, az aljára egy réteg tésztát fektetünk. Megkenjük a brokkolis raguval, majd vékony réteg besamellel, megszórjuk parmezánnal, végül befedjük egy újabb réteg tésztával. Ezt ismételjük ameddig el nem fogynak az alapanyagok. Az utolsó réteg ragu, besamell legyen.
A tetejét megszórjuk mozarella darabokkal, kis sóval, meglocsoljuk pár csepp olívaolajjal. 190 fokra előmelegített sütőbe tesszük fél órára.
Tejföllel, friss kakukkfűlevelekkel tálaljuk.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr412714328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása