
Most meg hogy lassan itt a szaridő elő lehet megint venni a ragukat, ki is néztem már egy párat. Tavaly volt egy többé-kevésbé sikeres próbálkozásom már a bolognaival, akkor ugye levelestésztába próbáltam meg beletömködni. Most viszont az igazi eredetit akartam úgy olaszosan. Erre nézem a wikipediát és aszongya hogy: „Bolognese is very popular outside of Italy it never existed in Bologna, where ragù is served always with the local egg pastas tagliatelle or lasagne.”. Minusz, majd legközelebb akkor tojásos tagliatellével csinálom. De azért akkora baj nem lett belőle most sem.
A tavalyi recept Olivértől van most meg Giorgo Locatellit ütöttem fel hogy megnézzem neki mik az elkézpelései olaszként. Végülis nagyjából ugyanaz a dolog, egy szembetűnő különbséget láttam: az oregánó helyett rozmaringot és zsályát használ. Na ezalapján elindulva sikeredett a következő vacsora.
Kellbele (5-6 főre):
1 kg marhafartő (nyakról szól a recept, de nem kaptam a hentes meg rábeszélt)
2 kisebb fej vöröshagyma, apróra vágva
2 gerezd fokhagyma
3 db szárított paradicsom, apróra vágva
2 kisebb sárgarépa, apró kockákra vágva
1 zellerszár, apró kockákra vágva
1 chilipaprika (nagyobb ami nem olyan erős) kimagozva, apróra vágva
1 db 400 g-os paradicsomkonzerv
6 közepes méretű koktélparadicsom, grillrácson megsütve, átpaszírozva (héját kidobtam, egyébként minden mást felhasználtam)
1 rozmaringág
1 zsályaág
½ üveg vörösbor (Tour de Dúzsi, Cuvée)
1 dl 2,8 %-os tej
Tengeri só
Frissen őrölt fekete bors
Olívaolaj
20 g vaj
500 g spagettitészta (vagy akkor ugye a tagliatelle)
Italmellé: Tour de Dúzsi Cuvée, 2008
Zenemellé: Radiocafé, A hét mesterlövésze
Nem egy macerás eljárás. A paradicsomokat keresztben bevagdostam és az előmelegített grillsütőbe tettem 5-10 percre sülni, ameddig levet nem eresztett. Ennyi csavar volt benne csak meg a chili meg a szárított paradicsom (mármint amit én tettem hozzá). Közben összevagdostam a zöldségeket. Egy nagyobb lábasban (ami kivételesen az enyém) kis olívaolajat hevítettem, és egyszerre beleszórtam a vöröshagymát, zellert, sárgarépát, chilit, a két egész fokhagymagerezdet, szárított paradicsomot és a zöldfűszert is (az ágakon hagyva a leveleket). 5-8 percig közepes nagy lángon pirítottam folyamatosan kevergetve.
