Ha egészen pontos akarnék lenni: Sütöben sült zöldfőszerekkel töltött fehérboros hosszúkaraj karamellizált almával, petrezselymes újburgonyával, mézes-mustáros mártással. És ez asszem jobban leírja a konyhában eltöltött délelőttömet meg a délután egy részét, de azé címnek hosszú lett volna vagy mifasz. Gyesznyót már rég ettem meg nemis nagy kedvencem, de már egy ideje forgok valami sütőben sült húson. Pláne hogy mostanában a tv-ben egész jó dolgokat láttam. Végül a karaj mellett döntöttem, sikerült venni egy szép 1,3 kg csontos darabot. Először szűzpecsenyét akartam de az nemvolt így a hentesünk rábeszélt a hosszúkarajra. Megnéztem pár receptet, igasságszerint egyik se pont ebből a részből készült de még Gordoné állt hozzá a legközelebb. Csak ő zsályalevéllel csinálta bőrős húsból. Na zsályám meg bőrős húsom nemvolt, de sok időm meg rozmaringom meg kakuffüvem igen.
Kellebele: (4 főre)
A húshoz:
1 db kb 1,5 kg-os csontos hosszúkaraj
1 marék petrezselyem apróra vágva
2 evőkanálnyi rozmaringlevél apróra vágva
1 evőkanálnyi kakukkfű apróra vágva
Fél citrom reszelt héja
3 gerezd fokhagyma vékony szeletekre vágva
Pár ág kakukkfű és rozmaringág még a sütéshez
1,5 dl fehérbor (kaptam névnapomra Jucitól, Badacsonyi kéknyelvű, 2006)
Olívaolaj
Fél evőkanálnyi vaj
Só
Frissen őrölt fekete bors
Kötözőspárga
A karamellizált almához:
2 nagyobb darab édes ropogós alma, meghámozva, kimagozva, ujjnyi szeletekre vágva
Fél evőkanálnyi friss tárkonylevél apróra vágva
1 zöldhagyma vékony karikákra vágva
Egy evőkanálnyi vaj
A petrezselymes krumplihoz:
12 szem újkrumpli
1 marék petrezselyem apróra vágva
Só
Frissen őrölt fekete bors
Olívaolaj
Egy evőkanálnyi vaj
A mézes mustáros mártáshoz:
2 szelet baconszalonna
Olívaolaj
1,5 dl csirkehús alaplé
1,5 dl száraz fehérbor
1 evőkanál őrölt dijoni mustár
1 evőkanál szemes dijoni mustár
1 evőkanál méz
Egy evőkanálnyi vaj
Zenemellé: Gyptian, Gorillaz
Italmellé: Wunderlich Rosé, Badacsonyi kéknyelvű, 2006
Na amint látszik az ebédnek ez volt a bonyolultabb része. De nem baj mer szeretem a bonyolultabb dolgokat is, és pl. ma megtanultam húst kötözni. Mivel anyum nem a szomszédban lakik én meg alapvetően vizuális tipus vagyok így gyorsan rákerestem hogy hogyisvanez. Hát így: http://www.kewego.com/video/iLyROoaftY3H.html



Egy Wokban szintén kis vajat olvasztottam. A már megfőtt újburgonyát meghámoztam, félbe vágtam, megöntöztem olívaolajjal, megszórtam sóval, borssal és a wokba dobtam. Nagy lángon pár perc alatt megpirítottam kicsit, lezártam a tüzet és megszórtam egy jó nagy marék apróra vágott petrezselyemmel. Összesen olyan 2 órát sült a hús (elvileg 25 perc 450 gramonnként) meg olyan fél óra volt az előkészület és elég jól sikerült. Aluttam is utána egy nagyot.