Sütőben sült  zöldfűszeres karaj
2010. május 30. írta: charliefirpo1

Sütőben sült zöldfűszeres karaj

 

Ha egészen pontos akarnék lenni: Sütöben sült zöldfőszerekkel töltött fehérboros hosszúkaraj karamellizált almával, petrezselymes újburgonyával, mézes-mustáros mártással. És ez asszem jobban leírja a konyhában eltöltött délelőttömet meg a délután egy részét, de azé címnek hosszú lett volna vagy mifasz. Gyesznyót már rég ettem meg nemis nagy kedvencem, de már egy ideje forgok valami sütőben sült húson. Pláne hogy mostanában a tv-ben egész jó dolgokat láttam. Végül a karaj mellett döntöttem, sikerült venni egy szép 1,3 kg csontos darabot. Először szűzpecsenyét akartam de az nemvolt így a hentesünk rábeszélt a hosszúkarajra. Megnéztem pár receptet, igasságszerint egyik se pont ebből a részből készült de még Gordoné állt hozzá a legközelebb. Csak ő zsályalevéllel csinálta bőrős húsból. Na zsályám meg bőrős húsom nemvolt, de sok időm meg rozmaringom meg kakuffüvem igen.
 
Kellebele: (4 főre)
 
A húshoz:
1 db kb 1,5 kg-os csontos hosszúkaraj
1 marék petrezselyem apróra vágva
2 evőkanálnyi rozmaringlevél apróra vágva
1 evőkanálnyi kakukkfű apróra vágva
Fél citrom reszelt héja
3 gerezd fokhagyma vékony szeletekre vágva
Pár ág kakukkfű és rozmaringág még a sütéshez
1,5 dl fehérbor (kaptam névnapomra Jucitól, Badacsonyi kéknyelvű, 2006)
Olívaolaj
Fél evőkanálnyi vaj
Frissen őrölt fekete bors
Kötözőspárga
 
A karamellizált almához:
2 nagyobb darab édes ropogós alma, meghámozva, kimagozva, ujjnyi szeletekre vágva
Fél evőkanálnyi friss tárkonylevél apróra vágva
1 zöldhagyma vékony karikákra vágva
Egy evőkanálnyi vaj
A petrezselymes krumplihoz:
12 szem újkrumpli
1 marék petrezselyem apróra vágva
Frissen őrölt fekete bors
Olívaolaj
Egy evőkanálnyi vaj
 
A mézes mustáros mártáshoz:
2 szelet baconszalonna
Olívaolaj
1,5 dl csirkehús alaplé
1,5 dl száraz fehérbor
1 evőkanál őrölt dijoni mustár
1 evőkanál szemes dijoni mustár
1 evőkanál méz
Egy evőkanálnyi vaj
Zenemellé: Gyptian, Gorillaz
Italmellé: Wunderlich Rosé, Badacsonyi kéknyelvű, 2006
 
Na amint látszik az ebédnek ez volt a bonyolultabb része. De nem baj mer szeretem a bonyolultabb dolgokat is, és pl. ma megtanultam húst kötözni. Mivel anyum nem a szomszédban lakik én meg alapvetően vizuális tipus vagyok így gyorsan rákerestem hogy hogyisvanez. Hát így: http://www.kewego.com/video/iLyROoaftY3H.html
De azért nem ezzel kezdtem. Előszőris fogtam a hús és kivettem a hűtőből egy fél órával mielőtt bármihez is hozzáláttam volna hogy átmelegedjen egy kicsit. Közben felvágtam a kakukkfüvet, petrezselymet, rozmaringot, lereszeltem a citromhéjat, felszeleteltem a fokhagymát. Aztán a húst vízszintesen bevágtam középtájt hosszában és kihajtottam mint egy könyvet (vagy pillangót mondja az eredeti szöveg, de nekem a könyv jobban teccik). Megszórtam a belsejét fokhagymával, reszelt citromhéjjal, pár csipet sóval, borssal, apróra vágott kakukkfűvel, petrezselyemmel, rozmaringgal és újra összehajtottam. Összekötöztem a videónak megfelelően, bedörzsöltem minden oldalát sok sóval, borssal, olívaolajjal. Kivajazott jénai tálban előmelegített sütőbe tettem 250 fokra 20 percre. 10 perc után átforgattam. Aztán kivettem, ráöntöttem 1,5 dl fehérbort, mellétettem a rozmaring- és kakukkfűágakat, lefedtem alufóliával és 1,5 órát sütöttem még 180 fokon. Kétszer-háromszor átforgtattam a sütés alatt, illetve meglolcsoltam párszor a lével.
Közben a krumplit bő vízben 9 csipet sóval feltettem főni. 15 percig főztem kb, addigra villa könnyen beleszaladt. Leszürtem és félretettem. Aztán összeraktam a mustáros mártást. Egy serpenyőben kis olívaolajon 2 szelet bacont pirítottam, kivettem, szalvétán félre tettem, a kisült zsírt leöntöttem (a lepotyogott darabokat bennehagytam). Felöntöttem 1,5 deci fehérborral, fél percig közepes lángon rotyogtattam és hozzáadtam a csirkehúslét. 5 perc alatt közepes lángon elfőztem a lé kétharmadát, hozzáadtam egy-egy kanál magos és őrölt dijonit meg egy kanál mézet, mérsékeltem a lángot és elkevertem. A végén egy evőkanálnyi vajat dobtam bele, megvártam hogy felolvadjon és levettem a gázról. A hús közben megsült (najó, közben azért túlzás, inkább közben behúztam a maradék bort meg ilyenek) kivettem egy deszkára és pihentettem 10-15 percet. Ennyi idő pont elég volt az almához és hogy befejezzem a krumplit.
Egy serpenyőben vajat olvasztottam, megvártam hogy felolvadjon. Az almaszeletek mindkét oldalát megszórtam barna cukorral és a serpenyőben közepes lángon aranybarnára sütöttem. A végén hozzáadtam egy marék apróra vágott friss tárkonylevelet és a vékony karikára vágott újhagymát, összeráztam és elzártam a tüzet alatta.
Egy Wokban szintén kis vajat olvasztottam. A már megfőtt újburgonyát meghámoztam, félbe vágtam, megöntöztem olívaolajjal, megszórtam sóval, borssal és a wokba dobtam. Nagy lángon pár perc alatt megpirítottam kicsit, lezártam a tüzet és megszórtam egy jó nagy marék apróra vágott petrezselyemmel. Összesen olyan 2 órát sült a hús (elvileg 25 perc 450 gramonnként) meg olyan fél óra volt az előkészület és elég jól sikerült. Aluttam is utána egy nagyot.

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr552043046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pizs (törölt) 2010.05.31. 19:32:35

Nagyon szeretem amiket sütsz, főzöl! Annyira finom lehetett ez is, meg kell csinálnom pont így, ahogy te, -nem sokára! :)
És megkívántam!
süti beállítások módosítása