Tárkonyos grillcsirke
2016. március 07. írta: charliefirpo1

Tárkonyos grillcsirke

A grillcsirkét ugye nem kell bemutatni senkinek különösebben, jómagam is már vagy 15 éve kötöttem vele örök barátságot, még amikor a budai Skála állt az Allee helyén. Azóta a Skálát lebontották, én meg elkezdtem otthon csirkét sütni, írtam is már pár receptet hozzá. Mostanában ez a tárkonyos fűszervajas változat a favorit, kakukkfűvel, citrommal, fokhagymával megtömve.

tarkonyos-csirke-6.jpg

 

 tarkonyos-csirke-7.jpg

 

 

Hozzávalók

Egy grillcsirke, megtisztítva, szárazra törölve,

Kis csokor tárkony levelei, felaprítva,

Kis csokor petrezselyem,

4-5 kakukkfű ág,

Fél fej fokhagyma,

Fél citrom,

Két-három evőkanálnyi vaj,

Tengeri só,

Frissen őrölt fekete bors,

Olívaolaj,

2 dl száraz fehérbor

 

Zöldséges rizs

Fejenként kb. 50 g rizs (basmati vagy jázmin),

6-8 szem koktélparadicsom, félbe vágva,

Egy kisebb mángold,

Olívaolaj,

Vaj,

Tengeri só,

Egy babérlevél

 

A sütőt melegítsük elő 230 fokra. A csirke bőrét feszítsük fel  amennyire tudjuk a húsáról, anélkül hogy elszakítanánk azt (ahogy talán látszik is, nem mindig sikerül tökéletesen a mutatvány). A petrezselymet kössük ki csokorba a kakukkfűvel együtt. A csirke hasüregét sózzuk, borsozzuk, tömjük bele a fűszercsokrunkat a fél citrommal, fél fej fokhagymával.

tarkonyos-csirke-8.jpg

A felaprított tárkonylevelet keverjük össze a vajjal, nyomkodjuk a felfeszített bőr alá, kézzel masszírozzuk szét. Sózzuk, borsozzuk, majd tegyük grillrácsos tepsire. Öntsünk rá kevés olívaolajat, alá fehérbort, végül toljuk a sütőbe. Vegyük lejjebb a sütőt 190 fokra, fél óránként fordítsuk meg a csirkét, a mellével felfelé süssük majd ropogósra a végén. Egy egy kilós csirkének kb. 1-, 1 óra tíz perc kell. Ha a legvastagabb, comb melletti részének a maghőmérséklete elérte a 74 fokot elkészült. (Villát vagy tűt ugyanide szúrva áttetsző húslé folyik ki. Ha nem lenne elég ropogós a bőre a végén 10-15 percre rátehetjük a hőlégkeverést is még.)

Miközben a csirke sül, elkészíthetjük a köretet. Egy rész rizst kevés olívaolajon pár perc alatt pirítsunk fehérre, öntsük fel két rész forró vízzel, sózzuk alaposan, dobjunk rá egy babérlevelet, majd kis lángon lefedve főzzük 20 percig.

A mángold tövét vágjuk nagyobb kockákra, lobogó sós vízben főzzük 6-8 percig. Egy serpenyőben kevés olívaolajon olvasszunk fel evőkanálnyi vajat, félig lefedve pároljuk meg a mángold leveleit. A végén sózzuk, borsozzuk, tegyük félre.

Dobjuk a serpenyőbe (legnagyobb láng legyen alatta) a félbevágott koktélparadicsomokat, pár perc alatt fonnyasszuk meg. Tegyük vissza a félretett mángold leveleket, a megfőzött, lecsepegtetett felkockázott szárát. A megfőtt rizsből dobjuk ki a babérlevelet, keverjünk el benne evőkanálnyi vajat, majd keverjük a paradicsomos mángoldhoz. Szórjuk meg aprított snidlinggel, petrezselyemlevéllel.

tarkonyos-csirke-5.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr398425422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása