A grillcsirkét ugye nem kell bemutatni senkinek különösebben, jómagam is már vagy 15 éve kötöttem vele örök barátságot, még amikor a budai Skála állt az Allee helyén. Azóta a Skálát lebontották, én meg elkezdtem otthon csirkét sütni, írtam is már pár receptet hozzá. Mostanában ez a tárkonyos fűszervajas változat a favorit, kakukkfűvel, citrommal, fokhagymával megtömve.
Hozzávalók
Egy grillcsirke, megtisztítva, szárazra törölve,
Kis csokor tárkony levelei, felaprítva,
Kis csokor petrezselyem,
4-5 kakukkfű ág,
Fél fej fokhagyma,
Fél citrom,
Két-három evőkanálnyi vaj,
Tengeri só,
Frissen őrölt fekete bors,
Olívaolaj,
2 dl száraz fehérbor
Zöldséges rizs
Fejenként kb. 50 g rizs (basmati vagy jázmin),
6-8 szem koktélparadicsom, félbe vágva,
Egy kisebb mángold,
Olívaolaj,
Vaj,
Tengeri só,
Egy babérlevél
A sütőt melegítsük elő 230 fokra. A csirke bőrét feszítsük fel amennyire tudjuk a húsáról, anélkül hogy elszakítanánk azt (ahogy talán látszik is, nem mindig sikerül tökéletesen a mutatvány). A petrezselymet kössük ki csokorba a kakukkfűvel együtt. A csirke hasüregét sózzuk, borsozzuk, tömjük bele a fűszercsokrunkat a fél citrommal, fél fej fokhagymával.
A felaprított tárkonylevelet keverjük össze a vajjal, nyomkodjuk a felfeszített bőr alá, kézzel masszírozzuk szét. Sózzuk, borsozzuk, majd tegyük grillrácsos tepsire. Öntsünk rá kevés olívaolajat, alá fehérbort, végül toljuk a sütőbe. Vegyük lejjebb a sütőt 190 fokra, fél óránként fordítsuk meg a csirkét, a mellével felfelé süssük majd ropogósra a végén. Egy egy kilós csirkének kb. 1-, 1 óra tíz perc kell. Ha a legvastagabb, comb melletti részének a maghőmérséklete elérte a 74 fokot elkészült. (Villát vagy tűt ugyanide szúrva áttetsző húslé folyik ki. Ha nem lenne elég ropogós a bőre a végén 10-15 percre rátehetjük a hőlégkeverést is még.)
Miközben a csirke sül, elkészíthetjük a köretet. Egy rész rizst kevés olívaolajon pár perc alatt pirítsunk fehérre, öntsük fel két rész forró vízzel, sózzuk alaposan, dobjunk rá egy babérlevelet, majd kis lángon lefedve főzzük 20 percig.
A mángold tövét vágjuk nagyobb kockákra, lobogó sós vízben főzzük 6-8 percig. Egy serpenyőben kevés olívaolajon olvasszunk fel evőkanálnyi vajat, félig lefedve pároljuk meg a mángold leveleit. A végén sózzuk, borsozzuk, tegyük félre.
Dobjuk a serpenyőbe (legnagyobb láng legyen alatta) a félbevágott koktélparadicsomokat, pár perc alatt fonnyasszuk meg. Tegyük vissza a félretett mángold leveleket, a megfőzött, lecsepegtetett felkockázott szárát. A megfőtt rizsből dobjuk ki a babérlevelet, keverjünk el benne evőkanálnyi vajat, majd keverjük a paradicsomos mángoldhoz. Szórjuk meg aprított snidlinggel, petrezselyemlevéllel.