A sok nehéz hús után jöjjön egy könnyedebb étel, tele omegahárommal. Normál halandó ha azt hallja tonhal, valószínűleg elsőre nem a képen látható húsdarab, hanem a Rio Mare ugrik be neki. Nincs is ezzel semmi baj, a vörös húsú tonhal kilónkénti ár 9900 és 18 900 forint között mozog, kiskereskedelmi árrés függvényében.
Szóval nem egy olcsó mulatság, de nem is kell minden hétvégén tonhalsteaket enni. Úgy mondanám inkább, aki még nem próbálta, és szereti a tonhalat, mindenképpen próbálja ki, mert nagyon egyszerű elkészíteni, és iszonyatosan finom.
Nagyjából úgy kell sütni mintha marhát sütnénk steaknek, de a sütési időre még jobban oda kell figyelni. Nekem elsőre a belül rozé, de már nem nyers, inkább welldone állapotot sikerült elkapnom, aki tényleg a középen fél centi vastag nyers csíkkal rendelkező változatot vette célba, az három percnél ne süsse tovább a hasonló méretű szeleteket.
Köretnek bármilyen egyszerű megoldás passzol hozzá, én most egy sült és nyers zöldségekből álló mixet találtam ki, hogy egy kis nyarat lopjunk a kora tavaszi időbe.
Tonhalsteak
Két, kb. 15-20 dkg-os vöröstonhal szelet,
Tengeri só,
Frissen őrölt fekete bors,
Frissen őrölt zöldbors,
Teáskanálnyi édeskömény mag,
Egy citrom,
Olívaolaj
Grillezett zöldség saláta
2 Kápia paprika, meggrillezve, bőre lehúzva,
8-10 szem koktélparadicsom,
Egy cukkíni, ujjnyi széles szeletekre vágva,
Három-négy evőkanálnyi zöld és fekete olajbogyó,
Egy fej lilahagyma, karikákra vágva,
Kis csokor bazsalikomlevél, durvára aprítva,
Fehérborecet,
Két evőkanálnyi olívaolaj,
Tengeri só
Bazsalikomos joghurt
Kis csokor bazsalikomlevél,
2 dl sűrű joghurt,
Tengeri só,
Citrom
A cukkínit vágjuk nem túl vékony szeletekre, sózzuk, borsozzuk, grillezzük meg sütőben. A felszeletelt lilahagymát áztassuk 5 percre fehérborecetes vízbe, majd nyomkodjuk ki. A grillezett kápiapaprikát vágjuk nagyobb kockákra, keverjük össze a cukkínivel, lilahagymával, félbe vágott koktélparadicsommal, olajbogyóval, bazsalikomlevéllel. Enyhén sózzuk, öntsünk rá kevés olívaolajat.
A bazsalikomos joghurthoz törjük össze mozsárban a bazsalikomlevelet, keverjük el a joghurttal, citromlével, csipetnyi sóval.
A tonhalat mossuk meg, töröljük szárazra. A feketeborsot, zöldborsot, édesköménymagot törjük össze mozsárban, keverjük el a tengeri sóval. Az így kapott fűszersóval ízesítsük a tonhalszeleteket. Locsoljuk meg olívaolajjal, forró serpenyőben süssük oldalanként 1,5-2 percig. Végül csepegtessünk rá kevés citromlevet, olívaolajat.