Tonhalsteak
2015. március 22. írta: charliefirpo1

Tonhalsteak

A sok nehéz hús után jöjjön egy könnyedebb étel, tele omegahárommal. Normál halandó ha azt hallja tonhal, valószínűleg elsőre nem a képen látható húsdarab, hanem a Rio Mare ugrik be neki. Nincs is ezzel semmi baj, a vörös húsú tonhal kilónkénti ár 9900 és 18 900 forint között mozog, kiskereskedelmi árrés függvényében.

tonhal_steak_4.jpg

Szóval nem egy olcsó mulatság, de nem is kell minden hétvégén tonhalsteaket enni. Úgy mondanám inkább, aki még nem próbálta, és szereti a tonhalat, mindenképpen próbálja ki, mert nagyon egyszerű elkészíteni, és iszonyatosan finom.
Nagyjából úgy kell sütni mintha marhát sütnénk steaknek, de a sütési időre még jobban oda kell figyelni. Nekem elsőre a belül rozé, de már nem nyers, inkább welldone állapotot sikerült elkapnom, aki tényleg a középen fél centi vastag nyers csíkkal rendelkező változatot vette célba, az három percnél ne süsse tovább a hasonló méretű szeleteket.

Köretnek bármilyen egyszerű megoldás passzol hozzá, én most egy sült és nyers zöldségekből álló mixet találtam ki, hogy egy kis nyarat lopjunk a kora tavaszi időbe.

 

Tonhalsteak
Két, kb. 15-20 dkg-os vöröstonhal szelet,
Tengeri só,
Frissen őrölt fekete bors,
Frissen őrölt zöldbors,
Teáskanálnyi édeskömény mag,
Egy citrom,
Olívaolaj

Grillezett zöldség saláta
2 Kápia paprika, meggrillezve, bőre lehúzva,
8-10 szem koktélparadicsom,
Egy cukkíni, ujjnyi széles szeletekre vágva,
Három-négy evőkanálnyi zöld és fekete olajbogyó,
Egy fej lilahagyma, karikákra vágva,
Kis csokor bazsalikomlevél, durvára aprítva,
Fehérborecet,
Két evőkanálnyi olívaolaj,
Tengeri só

Bazsalikomos joghurt
Kis csokor bazsalikomlevél,
2 dl sűrű joghurt,
Tengeri só,
Citrom

 

 A cukkínit vágjuk nem túl vékony szeletekre, sózzuk, borsozzuk, grillezzük meg sütőben. A felszeletelt lilahagymát áztassuk 5 percre fehérborecetes vízbe, majd nyomkodjuk ki. A grillezett kápiapaprikát vágjuk nagyobb kockákra, keverjük össze a cukkínivel, lilahagymával, félbe vágott koktélparadicsommal, olajbogyóval, bazsalikomlevéllel. Enyhén sózzuk, öntsünk rá kevés olívaolajat.

tonhal_steak_3.jpg

 A bazsalikomos joghurthoz törjük össze mozsárban a bazsalikomlevelet, keverjük el a joghurttal, citromlével, csipetnyi sóval.

A tonhalat mossuk meg, töröljük szárazra. A feketeborsot, zöldborsot, édesköménymagot törjük össze mozsárban, keverjük el a tengeri sóval. Az így kapott fűszersóval ízesítsük a tonhalszeleteket. Locsoljuk meg olívaolajjal, forró serpenyőben süssük oldalanként 1,5-2 percig. Végül csepegtessünk rá kevés citromlevet, olívaolajat.

 

tonhal_steak_2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr877270809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása