Nos, ezalkalommal azt hiszem sikerült egy többé-kevésbé tökéletesre sült karajt készítenem, izgultam is rendesen. A hús egy másfél kilós csontos mangalicakaraj volt, amit majd másfél óra alatt sikerült a képen látható állapotra hoznom.
A karaj ilyetén elkészítése, (aki már próbálkozott vele az tudja) kissé trükkös, hogy is mondjam eléggé érzékeny a túlsütésre.
Gordon Ramsay 450 grammonként 25 percet javasol a sütési időre, ami nagyjából fedi is a valóságot, bár nekem kicsit tovább tartott elérni a kívánt 71-72 fokos maghőmérsékletet. Pihentetni kötelező, legalább negyed órát várni kell, mielőtt felszeletelnénk.
Fűszerezéshez a klasszikus zöldfűszereket; rozmaringot, kakukkfüvet, zsályát és persze fokhagymát használtam. Durvára aprítva, olívaolajjal masszíroztam bele a húsba, majd ment is az előmelegített sütőbe.
Hozzávalók (6 főre)
1 mangalica karaj, csontjával, bőrével vagy bőre nélkül, kb. 1,5 kg
4 gerezd fokhagyma,
Egy rozmaringág levelei, felaprítva,
Egy zsályalevél, felaprítva,
2-3 kakukkfűág levelei, felaprítva,
15 g tengeri só (kb. 3 kávéskanálnyi),
Két kávéskanálnyi durvára őrölt fekete bors,
4-5 evőkanál olívaolaj,
2 dl száraz fehérbor
Köret
4 cékla,
Balzsamecet,
Friss oregánó,
4 répa,
Fél narancs leve,
Fél rozmaringág levelei, felaprítva,
Egy édeskömény,
Két kakukkfűág,
Fél citrom leve,
Négy paszternák,
0,5 dl fehérborecet,
Egy zsálya levelei, felaprítva,
Négy szem krumpli,
Egy rozmaringág, kisebb darabokra vágva
Zöldségek
A céklát alaposan mossuk meg, főzzük kb. 30 percig enyhén sós vízben, ha megfőtt öntsük le, hagyjuk kihűlni, végül keverjük össze 2-3 teáskanálnyi balzsamecettel, friss oregánóval.
A megtisztított répára öntsünk kevés narancslevet, szórjuk meg a felaprított rozmaringlevelekkel. Az édesköményt kakukkfűvel, citromlével ízesítsük, a megtisztított paszternákot fehérborecettel, felaprított zsályalevéllel.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, locsoljuk meg kevés olívaolajjal, tegyük rá a zöldségeinket, enyhén sózzuk mindet, végül tegyük a sütőbe, ha már sül a karajunk (a hús alá). Sütés közben forgassuk meg többször, hogy egyenletesen süljenek, ha mind megpirult vegyük ki.
Karaj
A karajt tisztítsuk meg, töröljük szárazra. A zsírosabb felső részét irdaljuk be. A felaprított fokhagymát keverjük össze a zöldfűszerekkel, borssal, sóval, olívaolajjal, majd dörzsöljük alaposan a húsba.
Egy grillrácsos tepsi aljára öntsünk 2-3 dl fehérbort, tegyük a rácsra a karajt (a beirdalt oldalával felfelé), majd toljuk 250 fokos sütőbe 25 percre.
25 perc után vegyük lejjebb a sütő hőmérsékletét 190 fokra, így süssük tovább kb. egy órán át. Közben fél óránként fordítsuk meg (ha a bor elforrt kevés vizet mindig öntsünk alá), a sütés utolsó 20 percére felvehetjük a hőmérsékletet ismét 250 fokra (a beirdalt oldallal felfelé készüljön majd el).
Ha a hús maghőmérséklete elérte a 70-72 fokot (a beleszúrt hústűt kihúzva áttetsző lé folyik ki) kapcsoljuk ki a sütőt, nyissuk ki félig az ajtaját és így hagyjuk pihenni a karajt kb. 15 percig.
Végül szeleteljük fel, a sült zöldségekkel tálaljuk.