Brassói
2014. november 30. írta: charliefirpo1

Brassói

A magyar menzák, harmadosztályú éttermek nagy klasszikusa, a brassói, aminek annyi köze van Brassóhoz, minta a székelykáposztának a székelyekhez, de mindkét témát kivesézték már sokan.

brassói_hús_7.jpg

Rá is térek inkább a jó brassói lényegére, ami szerintem a következő: egyrészt jó alapanyagok, de ez már szinte közhely, másrészt meg a sütés. Serpenyőben is készülhet, de én mostanában inkább sütőbe rakom, és ott hagyom ropogósra sülni. Fél óránál nem kell neki több, amire érdemes figyelni, hogy próbáljuk meg egy rétegben szétteríteni a brassóinkat, így minden egyes falat ropogósra sül majd. És persze amit szintén mindenki tud róla, fokhagyma, bors az alapfűszerei, a piros paprikát, majoránnát, római köményt meg ki-ki saját szája íze szerint vagy használja, vagy nem.

 

Hozzávalók (4 főre)
90 dkg krumpli, kockákra vágva, előfőzve (lobogó sós vízben 4-5 percig főzzük, szűrjük le),
80 dkg sertéstarja, 2 cm-es kockákra vágva,
20 dkg kolozsvári szalonna, 10 dkg kockákra, 10 dkg vékony szeletekre vágva,
4 gerezd fokhagyma, felaprítva,
Fél teáskanálnyi majoránna,
Fél teáskanálnyi füstölt pirospaprika,
Fél teáskanálnyi cayenne bors,
Fél teáskanálnyi édes pirospaprika,
Fél kávéskanálnyi őrölt római kömény,
Tengeri só,
Frissen őrölt fekete bors

Uborkasaláta
2 kígyóuborka, meghámozva, vékony szeletekre vágva,
Egy gerezd fokhagyma, lereszelve,
Két teáskanálnyi tengeri só,
Két evőkanálnyi porcukor,
1 dl almaecet,
2,5 dl víz

Joghurt
Egy gerezd fokhagyma, lereszelve,
3 dl sűrű joghurt (vagy tejföl),
Tengeri só,
Evőkanálnyi olívaolaj,
Frissen őrölt fekete bors

 

 

brassói_szalonna.jpg

Egy szélesebb serpenyőben pirítsuk zsírjára a felkockázott szalonnát, ha elkészült szedjük tányérra, a kisült zsír nagyját öntsük le. A felkockázott tarját enyhén sózzuk, borsozzuk, majd pirítsuk le több részletben pár perc alatt. Ha elkészültünk az utolsó adaggal pirítsuk meg a fokhagymát is, majd tegyük vissza a húst, szórjuk meg a fűszerekkel.

brassói_hús_5.jpg

Keressünk egy nagy tepsit, amibe majd egy rétegben elfér kényelmesen a brassóink. Öntsük rá a kisült zsírt, terítsük szét rajta az előfőzött krumplit, húst, és a megpirított szalonnát. Szórjuk meg 4-5 csipetnyi sóval, és még egy kevés fekete borssal. Forgassuk alaposan össze, tegyük a tetejére a szeletekre vágott szalonnát, végül toljuk 200 fokra előmelegített sütőbe 20 percre. 20 perc után vegyük feljebb a hőmérsékletet, illetve kapcsoljuk be a hőlégkeverést. Pirítsuk még kb. 10 percig, vagy ameddig a krumpli, hús széle ropogósra nem sült. 

brassói_hús_4.jpg

Miközben sül a brassói, készíthetünk hozzá joghurtos vagy tejfölös mártást, uborkasalátát a fenti hozzávalókból.

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr936935713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása