GYROS
2014. június 29. írta: charliefirpo1

GYROS

gyros_kész_3.jpg

Azt nem tudom hogy hány giroszos van Budapesten, de a Google 5-600 000 találatot ad a kettő kombinációjára. Ha megkérdeznénk néhány embert az utcán, hogy mondjon öt gyorskaját, szerintem az első háromban biztos benne lenne. A honnan ered, ki csinálta kérdés talán már "kis fejtörést" okozna, de szerintem a nagy többség el tudná mondani róla hogy; pita, hús, zöldség, valami fehér izé, meg csípős, hagyma mehet bele.
Én legalábbis így voltam vele nagyon sokáig. Aztán nemrég fejembe vettem, hogy csinálok már egyet itthon, és a receptek után kutatva kicsit utána olvastam az eredetének is. Rövid leszek, ígérem.

Először is, rossz hír a görög szurkolóknak, merthogy úgy fest, ez inkább a törökök érdeme. Szóval 1-0 a döner javára. Egy nevet érdemes megjegyezni, Iskender Efendi, ő találta ki a függőleges nyárson sütögetést a nagypapával (19. század). Előtte is volt nyársra húzott verzió, csak akkor még vízszintesen sütötték (17 század). Szóval ez terjedt el szépen, először a szomszédoknál, majd az egész világon. Az araboknál shawarma, a görögöknél girosz (γύρος), a törököknél meg döner. Kicsit minden nemzet a saját szája ízéhez igazította, mi például a csalamádéval ugye.

gyros_hús.jpgHúsként használnak hozzá csirkét, pulykát, borjút, bárányt, marhát, szinte mindent (halasat meg csigásat nem láttam). Pitából kétfajta verzió létezik, a nálunk gyakori kelt tésztás, amibe a végén "zsebet" vágnak és oda megy minden, meg az araboknál elterjedt laposabb változat, ami általában élesztő nélküli, és „feltekerve” készül.

gyros_zöldségek_1.jpg

A zöldségek, öntetek terén megint csak bármi szóba jöhet. Az arabok hummusszal, tahinivel eszik, a görögök tzatzikivel, meg egy ktipití nevű öntettel, amiről eddig még én sem hallottam (feta sajt, és csípős paprika krém keveréke), meg persze mindenféle joghurtos szósszal.
De ennyi információ talán elég is, nekem legalábbis elég volt ahhoz, hogy összerakjak fejben egyet. A jól bevált laposkenyér receptem, egy kis hummusszal megkenve, tzatzikivel, feta sajttal, harissával, friss salátával, káposztával, hagymával, paradicsommal, pirított borjúcombbal. Kicsit arabos, kicsit görögös, csíp is, szaftos is. Bár a húst nyársra nem húztam, de otthon elég talán egy jó serpenyő is hozzá.

gyros_kész_kiterítve.jpg

 

 

Hozzávalók

Hús
Fejenként 15 dkg borjúcomb, ujjnyi széles csíkokra vágva,
Tengeri só,
Frissen őrölt fekete bors,
Teáskanálnyi oregánó,
3 gerezd fokhagyma, megtörve

Hummusz
230 g csicseriborsó (1 konzerv),
2 gerezd fokhagyma,
Fél fej hagyma, nagyobb darabokra vágva,
Fél teáskanálnyi római kömény,
Fél teáskanálnyi cayenne bors,
3 evőkanál tahini paszta,
1-1,5 dl meleg víz,
Tengeri só,
Fél citrom leve,
Olívaolaj,
Evőkanálnyi korianderlevél

Tzatziki
1/3 kígyóuborka, lereszelve,
Fél evőkanálnyi aprított petrezselyemlevél,
Teáskanálnyi aprított kaporlevél,
2-3 mentalevél, felaprítva,
Gerezd fokhagyma, lereszelve,
2,5 dl görög joghurt,
Két teáskanálnyi fehérborecet,
Tengeri só,
Olívaolaj

Lapos kenyér (4 db)
2 dl joghurt,
300 g kenyérliszt,
Fél teáskanálnyi tengeri só,
Teáskanálnyi sütőpor,
Olívaolaj

Saláta
2-3 római saláta levele, csíkokra vágva,
Maréknyi csíkokra vágott lilakáposzta,
2-3 paradicsom, vékony karikákra vágva,
Egy lilahagyma, vékony karikákra vágva,
Feta sajt

 

 

Először készítsük el a hummuszt, tzatzikit. Tegyük a csicseriborsót, fokhagymát, hagymát, koriandert, tahini pasztát, kevés vizet, olívaolajat pár csepp citromlével, fűszerekkel konyhai aprítógépbe, ha nem férne bele egyszerre minden, akkor két részletben.

gyros_hummusz_készül.jpg

Pár perc alatt dolgozzuk finom masszává, ha kész, tegyük egy kisebb tálba, szórjunk még rá kevés cayenne borsot, római köményt, korianderlevelet. Locsoljuk meg pár csepp olívaolajjal, citromlével.

gyros_hummusz_2.jpg
A tzatzikihez keverjük össze az uborkát, felaprított kapor, petrezselyem és menta leveleket, fokhagymát, joghurtot, olívaolajat, ecetet. Kevés sóval, borssal ízesítsük, majd tegyük hűtőbe.

gyros_tzatziki.jpg
A laposkenyérhez szitáljuk le a lisztet a sütőporral, adjuk hozzá a sót, majd gyúrjuk össze a joghurttal.

gyros_laposkenyér.jpg

Szedjük négy darabra, nyújtsuk palacsinta méretű lapokra. 
Öntsünk forró palacsintasütőbe kávéskanálnyi olívaolajat, süssük ki rajta a kenyereinket. Oldalanként kb. másfél perc kell neki, ha felpúposodik meg lehet fordítani. Az első oldalt lefedve süssük, ami elkészült szedjük tányérra és takarjuk le alufóliával.

laposkenyér_kész.jpg

A borjút sütés előtt egy órával vegyük ki a hűtőből, mossuk meg, töröljük szárazra, vágjuk ujjnyi vastag csíkokra. Öntsünk forró serpenyőbe két evőkanálnyi olívaolajat, dobjuk rá a megtört fokhagyma gerezdeket. Fűszerezzük a húst, majd 3-4 perc alatt pirítsuk körbe.

gyros_hús_sütés.jpg

Ha elkészült, szedjük tányérra, fedjük le alufóliával, pihentessük meleg helyen (pl. 70 fokos sütőben) öt percig.

Végül állítsuk össze a giroszunkat.

gyros_kész_kiterítve_2.jpg
Vegyünk elő egy kenyeret, kenjük meg hummusszal, helyezzünk rá kevés salátát, paradicsomot, káposztát, hagymát, adjuk hozzá a tzatzikit, húst. Morzsoljunk mellé kevés feta sajtot, ha csípősebbre szeretnénk, harissával ízesítsük. Tekerjük fel, csomagoljuk alufóliába.

gyros_kész_2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr56284753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Túrós (törölt) 2014.06.29. 20:54:55

Ha a tortillát veszem akkor talán mondható fast-nak, amúgy meg sztem elég sok vele a vacakolás
süti beállítások módosítása