Vasárnapi ebéd - Mustáros tokány zöldbabbal
2014. május 31. írta: charliefirpo1

Vasárnapi ebéd - Mustáros tokány zöldbabbal

mustáros_tokány_kész_lábasban.jpg

Szeretek tokányt főzni hétvégén, mert egyrészt olcsó, másrészt meg szinte mindennel lehet variálni, a borsótól kezdve a gombán át a csemege uborkáig, csak a wikipédián van vagy 15 változat. Nekünk az utóbbi, a csemege uborkás hentes tokány a kedvencünk, de most valahogy nem volt hozzá kedvem. Aztán eszembe jutott a Hugh féle mustáros csirkeragu, amit még márciusban ettünk. A csirke mellé annyira jó volt az a mustáros tejszínes mártás, gondoltam a tarja mellé sem lehet rossz. Vettem még fél kiló zöldbabot is mellé, annak úgyis most van szezonja. Roppanósra főzve, utána kis vajon megforgatva szinte minden mellé meg tudom enni. A kettő együtt, pergős rizzsel, pohár hideg rizlinggel tökéletes vasárnapi ebéd.


Hozzávalók (4 főre)

 mustáros_tokány_hozzávalók.jpg

80 dkg sertéstarja, tokányra (csíkokra) vágva,
Egy közepes fej hagyma, finomra aprítva,
Két gerezd fokhagyma, finomra aprítva,
Egy csokor petrezselyem, levelei, szárai külön-külön felaprítva,
4-5 kakukkfűág,
3-4 zsályalevél,
5-10 dkg kolozsvári szalonna, felkockázva,
1.5 dl száraz fehérbor (olaszrizling),
6 dl húsleves alaplé,
Tengeri só,
Frissen őrölt fekete bors,
Két evőkanál dijoni, vagy angol mustár,
1,5 dl sűrű tejszín,
30 dkg zöldbab,
Diónyi vaj

 

Egy magasabb falú serpenyőben, vagy lábasban süssük zsírjára a szalonnát. Ha elkészült szedjük tányérra.
A tarját sózzuk, borsozzuk, majd a kisült zsíron nagy láng felett pirítsuk körbe, ami elkészült szintén szedjük egy tányérra, és tegyük félre.
Öntsünk még egy-két evőkanálnyi olívaolajat a lábasunkba ha kevés lenne a zsír, majd dinszteljük meg rajta a felaprított hagymát a petrezselyemszárral, fokhagymával, zsályával. Adjuk hozzá a tarját, kakukkfüvet, öntsük fel fehérborral, forraljuk el teljesen. Öntsük fel kétharmadáig alaplével, kis lángon, félig lefedve rotyogtassuk egy-másfél órát. Az elfőtt levet közben pótoljuk. Ha a hús megpuhult, keverjünk hozzá két evőkanálnyi angol mustárt, hagyjuk kicsit együtt rotyogni, hogy veszítsen az erejéből. Adjuk hozzá a tejszínt is, de már ne forraljuk fel. Végül szórjuk meg felaprított petrezselyemlevéllel.
Miközben a hús fő, készítsük el a rizst, blansírozzuk a zöldbabot lobogó sós vízben, majd forgassuk át serpenyőben kevés vajon.
Ha mindennel kész vagyunk, szedjük tányérra a rizst, rá a zöldbabot, húst, szaftot, végül szórjuk meg a félretett pirított szalonnával.

mustáros_tokány_kész_2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr886240082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása