Saláták terén elég gyengén állok, úgyhogy itt az ideje erősíteni kicsit. Nem épp a legegyszerűbbel kezdeném a sort, de ha esetleg unjuk már a grillezett csirkemelles variációt jégsalátával, ezer-sziget öntettel (amivel egyébként semmi bajom), akkor ez az ázsiai stílusú saláta kacsahússal jó kis alternatíva lehet.
(Bár én most első nekifutásra valami egészen másra gondoltam, de végül meggyőződtem és kacsás saláta lett.)
Sokan rozéra sült kacsamellel készítik, de ha egy „kicsit” több időt szánunk rá, akkor szerintem a comb talán még jobb megoldás lehet. Mondjuk zsírban omlósra „konfitálva” már jól hangzik nem? Ilyenkor a ropogós bőr sem probléma, a párolás végén vagy serpenyőbe dobjuk a combokat és pár perc alatt meg is vagyunk, vagy a másik megoldás, ha leszedjük a bőrt, feldaraboljuk, és ropogósra pirítjuk. Azaz gyakorlatilag tepertőt készítünk belőle. Aztán összetörjük, és ezzel szórjuk majd meg a sok zöldet (ezzel talán már a megrögzött húsevők érdeklődését is fel lehet kelteni).
A többi hozzávaló félig zöldség, félig gyümölcs, ha valaki először hallja talán felhúzza a szemöldökét, de el lehet hinni, nagyon jó tud ez lenni. A kacsahús legjobb barátja már a pekingi kacsa óta a narancs, a gránátalma, mangó meg már csak hedonizmus.
A gyümölcs mellé a répa, cékla, zöldhagyma, római saláta adja a ropogós frissességet, a savanyúságról meg a lime gondoskodik.
Az egészhez a végső, ázsiai löketet a csili, szezámmag, és persze a szójaszószos vinaigrette adja meg. Csípős, édes, savanyú, sós, füstös, ropogós, nagyon jó.
Hozzávalók (4-6 főre)
4 kisebb cékla, megfőzve, kockákra vágva,
2 kisebb sárgarépa, lereszelve (nagy lyukú reszelőn),
4 zöldhagyma, vékony karikákra vágva,
2 narancs, kifilézve,
1 gránátalma magjai,
1 mangó, kisebb kockákra vágva,
100 g bébi spenót,
Egy fej római saláta kisebb, belső levelei,
Evőkanálnyi koriander levél,
Egy lime leve,
Egy friss csili, karikákra vágva,
Evőkanálnyi szárított csilipehely,
Pirított szezámmag,
Szójaszósz,
Evőkanálnyi rizsecet,
Fél evőkanálnyi szezámmag olaj
Kacsa
Négy kacsacomb, megtisztítva, beirdalva,
4-5 kakukkfűág,
Fél evőkanálnyi borókabogyó,
Evőkanálnyi egész fekete bors,
Evőkanálnyi só,
40 dkg kacsazsír
Kacsa
Tisztítsuk meg alaposan a combokat, töröljük szárazra, a bőrét irdaljuk be. A száraz páchoz törjük össze mozsárban a borókabogyót, szemes borsot, keverjük el a sóval.
A kacsát alaposan dörzsöljük be a keverékkel, tegyük tálba, takarjuk le fóliával és tegyük legalább két órára hűtőbe.
Mielőtt elkezdenénk sütni, töröljük majd le papírszalvétával a fűszersó nagyját. Egy nagyobb serpenyőt melegítsünk kissé fel, tegyük rá a combokat, süssük közepes láng felett a bőrös oldalukkal lefelé zsírjára. Ha szépen kisült a zsír, kissé megpirult a bőre is, fordítsuk meg, és pirítsuk 1-2 percig a húsos oldalukat is.
Tegyük a combokat végül egy nagyobb, magas falú tepsibe, vagy egy nagy lábasba, öntsük rá a kisült zsírt, majd adjunk még hozzá annyit, hogyha felolvad, teljesen ellepje (később jó lesz ez még bármire). Dobjuk rá a kakukkfüvet, takarjuk le lazán fóliával és tegyük 170 fokra előmelegített sütőbe 2-2,5 órára. Közben nézzünk majd rá, ha a zsír mégsem lepné el teljesen a combokat fordítsuk meg néha őket.
Ha megpuhult a hús szedjük tányérra, hagyjuk negyed órát hűlni. Vegyük le a bőrét mindnek, vágjuk nagyobb darabokra, pirítsuk kis láng felett ropogósra (a kisült zsírt közben öntsük néha le).
Végül fejtsük le a húst is a csontról, és tépjük nagyobb darabokra.
Saláta
A céklát mossuk meg alaposan, csomagoljuk alufóliába, és tegyük a sütőbe a kacsa mellé egy-másfél órára. Ha a villa könnyen beleszalad kész is. Csomagoljuk ki őket, takarjuk le pár percre, hámozzuk meg és vágjuk kisebb kockákra.
Az öntethez keverjük össze a szójaszószt a szezámmag olajjal, ecettel, fél lime levével. A felkockázott tofut forgassuk meg szárított csiliben, evőkanálnyi szójaszószban, majd kevés olívaolajon pirítsuk körbe.
Egy nagy tálban keverjük össze a spenótot, a széttépkedett római saláta leveleket, répát, zöldhagymát. Adjuk hozzá a narancsfilét, mangót, tofut, végül a kacsahúst, csilit is. Locsoljuk meg pár csepp lime lével, szórjuk meg egy-két csipet sóval, forgassuk óvatosan össze.
Tegyünk egy tányérra két-három egész római saláta levelet, szedjünk rá jókora adag salátát, szórjuk meg pirított szezámmaggal, gránátalma maggal, koriander levéllel, végül locsoljuk meg a szójás öntettel.