Steak Diane
2013. október 14. írta: charliefirpo1

Steak Diane

"The beef, sizzling in a large copper pan with brandy flaming and cause bubbling, makes a wonderful show reminiscent of the days when Humphrey Bogart and friends would bound in at midnight following the newest opening on Broadway..."
— Jean Anderson, American Century Cookbook: The Most Popular Recipes of the 20th Century

Ezt az idézetet nemrég találtam Steak Diane témában, és talán jobban elmondja miről is lenne itt most szó, mint bármilyen más hosszúra nyúló eszmefuttatás. Talán tényleg csak annyit tennék még hozzá, mert ez elég nagy kontrasztban van a fenti idézettel, hogy a fogás Diana-ról, a vadászat római istennőjéről kapta a nevét, és valamikor nagyon rég őzből készítették (lehetne most is).
Ahogy viszont Gordon Ramsay készíti, azt az ötvenes éveknek és New Yorknak köszönhetjük.

steak_diane_kész_1.jpg

Azaz, vegyünk egy szép szelet marhahúst, hozzá egy tejszínes gombamártást, meg némi brandyt.
Köretnek meg amit akarunk, a sült steak burgonya, párolt zöldborsó többé-kevésbé a klasszikus vonal, de én most például a rösztit választottam (és nem bántam meg egyáltalán).
És ahogy az már ebben a szépen összeszedett fenti idézetben is szerepel, az a brandy bizony azért van, hogy meggyújtsuk.
Flambírozni ritkán szoktam, de ha igen akkor mindig megfogadom hogy gyakrabban kellene, mert akkorát lök egy-egy ételen, legyen az akár desszert vagy főfogás, hogy csak na. Minden íz sokkal "teltebb" lesz tőle, kis édességet is visz a mártásba, amit ugye az égés során végbemenő karamellizálásnak köszönhetünk, és akkor most nagyon tudományos voltam.
Szóval nemcsak látványos, ahogy azt Humprey Bogart is gondolhatta, hanem még jó is lesz tőle az étel íze, nem kicsit, nagyon.

 

Recept 4 főre 

Hús
4 x 15-20 dkg marha rostélyos (vagy hátszín, esetleg bélszín),
Nagy szemű tengeri só,
Durvára őrölt fekete bors,
Mogyoró olaj a sütéshez,
Evőkanálnyi aprított petrezselyemlevél,
Két evőkanálnyi vaj

Mártás
40 dkg gomba, (barna csiperke, erdei gombák vegyesen),
3 közepes méretű salotta hagyma, felaprítva,
Egy gerezd fokhagyma, felaprítva,
4-5 kakukkfűág levelei,
Kis csokor petrezselyem levelei, szárai külön-külön felaprítva,
Evőkanálnyi Worcestershire szósz,
Két teáskanálnyi angol mustár,
1 dl száraz fehérbor,
1,5 dl húsleves alaplé,
2 dl tejszín,
20 g vaj,
2 cl brandy,
Tengeri só,
Frissen őrölt fekete bors

Röszti
Kb. 50 dkg kifliburgonya, meghámozva, lereszelve (nagy lyukú reszelőn),
Egy rozmaringág levelei, felaprítva,
Egy felvert tojás,
Csapott evőkanálnyi liszt,
Frissen őrölt fekete bors,
Olaj, vagy mangalica zsír (ettől nagyon jó lesz!) a sütéshez 

Saláta
Nagy marék madársaláta,
Fél citrom leve,
Evőkanálnyi olívaolaj

 

Steak, mártás

A húst legalább egy órával sütés előtt vegyük ki a hűtőből. Vágjuk kb. 15-20 dekás szeletekre, törüljük szárazra.

steak_diane_hús.jpg
Hevítsünk fel egy serpenyőt, öntsünk bele evőkanálnyi olajat.
A rostélyos egyik oldalába nyomkodjuk bele a sót, borsot. Tegyük ezzel az oldallal lefelé a serpenyőre, miközben sül fűszerezzük a felső oldalát is. Nagy lángon pirítsunk kérget mindkét oldalára, de három percnél ne süssük tovább. Közben két evőkanálnyi vajat olvasszunk fel kissé, és adjunk hozzá teáskanálnyi felaprított petrezselyem levelet. Hagyjuk kicsit megdermedni. Ha a rostélyos "színt kapott", szedjük meleg tányérra, tegyünk rá egy-egy teáskanálnyit a vajból, fedjük le fóliával és tartsuk melegen 70 fokra előmelegített sütőben.

steak_diane_gombák.jpg
A serpenyőt továbbra is tartsuk forrón, szórjuk rá a felszeletelt gombákat, dobjunk rá két-három kis kocka vajat. Pirítsuk aranybarnára őket, ha kezdenek színt kapni adjuk hozzá a felaprított salottát, fokhagymát, petrezselyemszárat is. Ízesítsük a worcersterrel, mustárral, ha elpárolgott mindkettő erős illata öntsük rá a brandyt, majd flambírozzuk. Öntsük fel fehérborral, ha ennek is elpárolgott az alkoholos illata adjunk hozzá kevés húsleves alaplevet, majd pár perc múlva a tejszínt. Fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel. Ha összefort szedjük vissza a félretett rostélyost, két percig pároljuk közepes lángon, közben egyszer fordítsuk meg a szeleteket.

Röszti
A krumplit nagylyúkú reszelőn reszeljük le, nyomkodjuk ki a levét, tegyük szitába, sózzuk be és hagyjuk állni 10 percig. Nyomkodjuk ki még egyszer a levét, keverjük össze egy tálban a felvert tojással, sóval, borssal, rozmaringgal.
Tegyük forró zsírba, közepes lángon süssük kb. 10 perc alatt aranybarnára mindkét oldalát. Ha kész tegyük szalvétával bélelt tányérra pár percre.

Saláta
A legegyszerűbb rész, mossuk és szárítsuk meg a salátát, locsoljuk meg olívaolajjal, citromlével, végül csipetnyi sót szórjunk rá.

steak_diane_hús_3_kicsi.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr995557599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása