Bárányburger
2013. szeptember 08. írta: charliefirpo1

Bárányburger

bárányburger_1.jpg

A bárányburger piszkálta már egy ideje a fantáziámat, úgyhogy nemrég be is vásároltam, és nekifutottam a témának, kétszer is. Első próbálkozásra pitával, másodjára meg ezzel a ciabattával (tudom, hogy az általában lapos, de ezt én most annak fogom hívni, mert a bolti zsemléhez annyi köze van, mint nekem Gandhihoz).
Igazi „fúziós kaja" lett belőle, ahogy szedegedtem össze az ötleteket. A bárány talán kissé az arab ízvilágot idézi, a saláta a fetával, paradicsommal kissé görögös, a zsemle meg persze olasz. Ez a három dolog együtt, a fűszeres tejföllel igencsak ütős „csapat".

Pláne ha vesszük a bátorságot, és mindent egybe gyömöszölünk. De ha valaki amúgy is szereti a torony méretű hamburgereket, annak ez is tetszik majd. Évinek meg is „gyűlt" a baja vele egyébként, nem tudta „egyben enni", hiába mondtam neki, hogy jól szorítsa össze :) Ettől mondjuk a tejföl szépen elkezd csorogni le az ember kezén, a saláta levével együtt, de ennél a pontnál engem ez már nagyon nem zavart. Meg így egyben érezhetjük igazán együtt a friss kenyér, a fűszeres bárány, a pikánsan savanykás saláta, a kaporral megbolondított tejföl és a krémes fetasajt ízét. Amit hát, semmiképpen sem neveznék rossz dolognak..


Hozzávalók

Csicseriborsó saláta (3-4 adag)

Egy csicseriborsó konzerv, (200 g csicseriborsó),
6-8 szem koktélparadicsom, félbe vágva,
Egy lilahagyma, vékonyra szelve,
Fél friss csili, felaprítva,
Fél citrom leve,
Evőkanálnyi petrezselyem levél,
Evőkanálnyi koriander levél,
Olívaolaj,
Tengeri só,
Feta sajt

Bárány (4 adag)

60 dkg darált bárány lapocka,
25 g vaj, felkockázva,
Néhány menta és petrezselyem levél, felaprítva,
3-4 szárított paradicsom, felaprítva,
Kis fej vöröshagyma, felaprítva,
Egy gerezd fokhagyma, felaprítva,
Fél teáskanálnyi őrölt római kömény,
Fél teáskanálnyi koriandermag,
Kávéskanálnyi cayenne bors,
Fél teáskanálnyi őrölt édes paprika,
Fél teáskanálnyi csilipehely,
Nagy szemű tengeri só
Olívaolaj

Ciabatta (6 közepes)

Fél kiló kenyérliszt, átszitálva,
3 dl langyos víz,
Evőkanálnyi olívaolaj,
Fél evőkanálnyi cukor,
11 g porélesztő,
Fél evőkanálnyi tengeri só

Tejfölös mártogatós

3 dl sűrű tejföl,
Evőkanálnyi felaprított kaporlevél,
Evőkanálnyi felaprított petrezselyemlevél,
Pár csepp citromlé,
Teáskanálnyi olívaolaj,
Frissen őrölt fekete bors,
Tengeri só

 

 

Bárány

bárányburger_hús_nyers.jpg
A koriander magokat pirítsuk meg forró lábasban, majd törjük össze mozsárban. Keverjük össze a többi fűszerrel, majd adjuk a húshoz a mentával, petrezselyemmel, hagymával, fokhagymával, szárított paradicsommal, vajjal együtt. Jól gyúrjuk össze, végül szedjük folpackra (két hosszú csíkot némi átfedéssel fektessünk egymásra), „tekerjük fel", formázzunk belőle kb. tenyérnyi átmérőjű hengert. Tegyük hűtőbe pár órára, mielőtt felvágnánk és elkezdenénk majd sütni.

bárányburger_hús_nyers_2.jpg
Sütés előtt jó fél órával vágjunk annyi szeletet amennyire szükségünk lesz (kb. 15 dekás darab az ideális, legalábbis nekem), kissé lapítsuk ki. Közvetlen sütés előtt szórjuk meg nagy szemű tengeri sóval.

bárányburger_hús_nyers_3.jpg
Forró serpenyőben kevés olívaolajon süssük oldalanként 2-2 percig (összesen 4-6 perc sütési idő kell neki, a hús vastagságától függően, sokáig ezt sem érdemes sütni, mert kiszáradhat). Szedjük tányérra, takarjuk le, pihentessük 70 fokos sütőben pár percig, mielőtt összeraknánk a burgereket.


Ciabatta

ciabatta.jpg
Szitáljuk a lisztet egy nagy tálba fél evőkanálnyi sóval. A cukrot adjuk a vízhez, futtassuk meg rajta az élesztőt, majd öntsük a lisztre. Locsoljunk rá még egy löket olívaolajat, majd gyúrjunk sima, rugalmas tésztát. Kilisztezett tálban hagyjuk kelni 40 percig. Vágjuk hat egyenlő méretű darabra, gyúrjuk őket ismét át, kis gombócokat formázva (esetleg benedvesíthetjük a kezünket ha nagyon lisztes lenne a tészta, így könnyebben összeáll majd).
Kilisztezett sütőpapíron kelesszük letakarva további fél órát, vagy ameddig ismét duplájára nem kel.
220 fokos sütőben süssük 15-20 percig (tegyünk egy kis lábasban forró vizet is a sütőbe).
Ha megsült, vizezzük be mindegyik „zsemle" tetejét, ettől lesz majd puha és ropogós.

Tejfölös mártogatós
A zöldfűszereket, olívaolajat, reszelt fokhagymát, citromlevet, csipetnyi sót és borsot keverjük alaposan össze a tejföllel, felhasználásig tegyük hűtőbe.


Csicseriborsó saláta

csicseriborsó_saláta.jpg
A lilahagymát vágjuk vékony szeletekre, tegyük egy bögrébe, locsoljuk meg fél citrom levével és tegyük félre 10 percre. A csicseriborsó konzervből vegyünk ki két evőkanálnyit a levével, ezt egy mozsárban törjük krémmé, a többit mossuk át folyó hideg víz alatt. Csepegtessük le, keverjük össze a paradicsommal, hagymával (a hagyma levét tegyük félre), csilivel, krémmé tört borsóval. Közvetlen tálalás előtt adjuk majd csak hozzá a félretett citromlevet, nagy löket olívaolajat, a petrezselyem és koriander leveleket. Enyhén sózzuk, végül morzsoljunk rá feta sajtot.

Burger

bárányburger_2.jpg

 

A burgerhez tegyünk egy félbevágott zsemlére egy saláta levelet (előtte a zsemle mindkét oldalára csepegtethetünk a hús szaftjából, vagy ami a serpenyőben sütés után megmaradt).
Szedjünk rá egy evőkanálnyi csicseriborsó salátát, locsoljuk meg evőkanálnyi tejfölös mártogatóssal. Helyezzük rá a bárányt, az egésznek a tetejére meg még egy kevés feta sajtot.
Rakjunk még mellé is majd a salátából, tejfölből.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr285500993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása