Carne asada, frijoles refritos, tortillas
2013. május 07. írta: charliefirpo1

Carne asada, frijoles refritos, tortillas

Itt akkor először is, nem árt tisztázni a fogalmakat. Remélem, nem sértek meg ezzel egy "Mexikó specialistát" sem. Illetve az még hozzátartozik a történethez, hogy ha jól emlékszem, talán kétszer jártam eddig mexikói étteremben, ebből egy alkalommal fűszert próbáltam kunyerálni. Szóval én nem tartom magam specialistának.

Carne asada

A történet főszereplője. Elvileg semmi más, mint pácolt, grillezett marha. A pác elsőre talán kicsit furán hangzik, a marhahúsra mondják ugye sokan, hogy azt nem kell túlfűszerezni, túlvariálni, pácolni meg pláne.
Mexikói barátaink viszont nem egészen így gondolják, a carne asada-t például egy vidám, citrusos, korianderes lébe pakolják jó fél napra.

carne_asada_pác.jpg

Lime, narancs, koriander, csili, egyből Baja-n vagyunk, ha már máshogy nem, legalább képzeletben. A legtöbb recept sót is ír a pácba, ez nálam valami természetes reflexnek megfelelve kimaradt belőle. Csak közvetlen sütés előtt sóztam, nagy szemű tengeri sóval, amit jól bele is nyomkodtam a húsba.
A hús. Nagy általánosságban annyit lehetne mondani róla, hogy két főre egy jó 35-40 dekás szelet rostélyos, nagyobb darab hátszín, vagy valami ilyesmi. Bár én már sütöttem steaket marhanyakból is, marhacombbal eddig még nem mertem próbálkozni. De mivel abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a kedvenc hentesünknél fellehelhetőek igazi kulináris gyöngyszemek is, mint például az amerikai import marhacomb (Prime – nemcsak egy, a minőségre utaló jelző, hanem konkrét besorolás is; az érdekesség kedvéért), most ezt is kipróbáltam.


carne_asada_marhacomb.jpg

Az „amérikai" eredetet talán amiatt sem árt kihangsúlyozni, mert, ahogy egyik kedvencünk, Anthony Bourdain is írja könyvében; „a mai napig nehéz olyan steaket találni, ami porhanyósság és minőség tekintetében versenyre kelhetne az amerikai, márványozott, zsírral átszőtt, szemes takarmányon nevelt, antibiotikumokkal teletömött hátszínnel." Szóval nem olcsó, de jó.
Végül, a carne asada-t sütés és pihentetés után fent említett barátaink még vékony szeletekre vágják, hogy szépen elférjen majd a „szendvicsben".

Frijoles refritos

Igazi nyelvtörő. Mennyivel egyszerűbb azt mondani rá, hogy hagymás bab. Csak ezt össze is kell törni, így egy, krumplipűré szerű köretet kapunk, csak épp babból.
Ízesíteni csak a só, bors, csili, és a sertés zsír ízesíti, amivel most ne is spóroljunk emiatt, se mennyiségben, se minőségben (nem kell minden nap frijoles refritos-t enni). Én a jól bevállt mangalica zsírt használtam, és hát, ismét nem csalódtam.

Tortilla

Ez az, amit talán nem kell különösebben bemutatni, hatszáz forint bármelyik nagyobb hipermarketben :) Eddig még nem sikerült olyan receptet, „teknológiát" találnom, amire 100 %-os biztonsággal mondhatnám, hogy akkor ha mostantól így csinálom, mindig jó lesz. Mondjuk voltak jó próbálkozások. Viszont Jamie Oliver laposkenyere ilyen, és talán még a tortilla kategóriájába is bele lehet tuszakolni. Recept itt: legjobb laposkenyér
Szóval akkor mégegyszer, lassan. Korianderes, citrusos lében pácolt marhahús, médiumra sütve, felszeletelve, hagymás babpürével, guacamole-val, fokhagymás tejföllel, laposkenyérrel.

carne_asada_kész_2.jpg

Mindezt most már akár a kertben is, egy Coronita mellett, ha már Baja olyan messze van....

Carne asada (2-3 főre)

Egy, 30-40 dkg-os steaknek való marhahús szelet,
Fél Habanero, kimagozva, feldarabolva,
Két-három gerezd fokhagyma, felaprítva,
Egy lime leve,
Egy narancs leve,
Teáskanálnyi fehérborecet,
4 cl olívaolaj,
Maréknyi koriander, felaprítva

Frijoles refritos

Két 250 g-os babkonzerv,
Egy fej vöröshagyma,
Két kis gerezd fokhagyma, felaprítva,
Tengeri só,
Fél szárított csili,
Két evőkanál mangalica vagy disznózsír

Guacamole-hoz recept: tortillas, tacos, buritos, carnitas, vagy, amit akartok

Tejfölös mártogatós
3 dl tejföl,
Egy gerezd fokhagyma, lereszelve,
2 cl olívaolaj,
Fél citrom leve,
Csipetnyi só, bors

Keverjük össze a pác hozzávalóit egy bögrében. A húst mossuk le, törölgessük meg, tegyük egy tálba és öntsük rá a pácot. Takarjuk le alufóliával, tegyük hűtőbe legalább 3-4 órára.

Közben készítsük el a laposkenyeret, Guacomole-t, hagymás babot.

A legutóbbihoz olvasszuk fel a zsírt, közepes lángon pirítsuk meg rajta kissé a hagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát, csilit, pirítsuk még fél percig, majd adjuk hozzá a leszűrt konzervbabot is. Öntsünk rá 1,5-2 deci vizet, adjunk hozzá fél teáskanálnyi sót. A babot krumplitörővel törjük össze, pár percig rotyogtatva sűrítsük be. Ha kész, fedjük le, tartsuk melegen. Ha nagyon besűrűsödne tegyük vissza tűz felé, és öntsünk rá egy korty vizet, mielőtt kiszednénk.

frijoles_refritos.jpg

A húst sütés előtt egy órával vegyük ki a pácból, törölgessük le és hagyjuk egy tányéron melegedni. Közvetlen sütés előtt szórjuk meg nagy szemű tengeri sóval, nyomkodjuk bele a húsba. Locsoljuk meg kevés mogyoró- vagy olívaolajjal, tegyük a forró serpenyőre. Süssük kb. két percig közepes lángon, közben locsoljuk meg a tetejét is kevés olajjal. Fordítsuk meg, süssük a másik oldalát is 3 percig, majd tegyük 200 fokos sütőbe további 3-4 percre (közben a szokásos módon ellenőrizhetjük: a beleszúrt, és 9 mp-ig benne tartott fogpiszkáló a szánkhoz érintve "kézmeleg"; elvileg kész és valahol a médium környékén lesz).
Végül tegyük tányérra a húst, takarjuk be és hagyjuk pihenni öt percig. Legegyszerűbb, ha a még meleg sütő rácsára teszünk egy „kopott" vágódeszkát, rá a tányért, az ajtót meg arasznyira nyitva hagyjuk.
Végül vágjuk vékony szeletekre.

carne_asada_marhacomb_sült.jpg

Tegyünk egy-egy tortillát a tányérra, halmozzuk rá a húst, babot, tejfölt, guacamole-t, esetleg még egy kevés koriandert, tekerjük fel és ne törődjünk vele ha a végén esetleg még a könyökünkről is folyik majd a tejföl, ez ilyen.

carne_asada_feltekerve_2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr925281779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

janikahhh (törölt) 2013.05.07. 13:13:54

NAvégre, valami rendes recept mán :)

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2013.05.08. 11:44:13

Gyönyörű húsok és fotók, szuper húsétel
süti beállítások módosítása