Húsvéti bárány, póréhagymás krémsajt mártás
2013. április 01. írta: charliefirpo1

Húsvéti bárány, póréhagymás krémsajt mártás


Mondhatnám, hogy idén megszakítva sorozatot, bárány volt húsvétra nem sonka, de ez így nem igaz, mert egyrészt most készülünk sonkát enni, másrészt meg a bárány a vasárnapi menü volt, csakúgy, mint tavaly. Akkor viszont lemaradt a krónikákból, szóval most pótolnám.
Kinéztem a hentesnél a bárány „t-bone-t", ahogy ő hívja. Gerinc hátszínnel meg bélszínnel talán, de ha a rosszul mondom, ne kövezzen meg senki. Kép alapján látszik, miről van szó.

barnsley_vágás.jpg

Eddig valamiért kerültem, de azt azért nem mondhatnám, hogy ha bárányról beszélünk, csak a "gasztrobuzik" kedvencét, a pálcikás bordát sütöttem volna eddig. Volt már aprólék palóc levesnek, mousaka, csülök, még talán tésztához ragu is. Ahányszor vettem valamit, a hentes el is mondta mindig hogy neki ez a kedvence, miért nem próbálom már ki.
Szóval hát eljött végül az ideje ennek is. Egy ilyen, „gyorsan süssük meg steaknek" témára gondoltam, ehhez képest beszélt rá a barátunk végül, hogy próbáljam meg talán egyben megsütni. Feltekerve, megkötözve, befűszerezve, sütőben. Ez már így leírva jól hangzik, szóval nem kellett hosszasan győzködnie.
Kaptam hozzá fűszert is, amiről sajnos nem tudta elárulni, hogy pontosan mi van benne, mert ők is egy híres vendéglő híres szakácsától kapják, néha.
Majdnem ezt használtam, de aztán végül eltettem még szebb napokra, és inkább összedobtam, ami épp az eszembe jutott. A sütéshez azt találtam a "hasznos információk" között, hogy 180 fokon 450 grammonként 25 perc + 20 perc, bármit jelentsen is ez. Ötvenöt percig sült végül, plusz előtte 6 percig pirult. Majdnem jó lett, de legközelebb inkább úgy számolnám hogy fél kilónként 45 perc. A hús pont átsült, viszont a háta közepén futó porc kicsit nyers maradt. De hát jó pap is holtig tanul...
A mártásnak egy "fél füllel" hallott recept lett az alapja. Annyit hallottam egy épp futó műsorban, hogy kecskesajt, póréhagyma, tejszín. A kecskesajt helyett egyből eszembe jutott "a mostanában nagy kedvencünk", Cserpesnek a natúr krémsajtja. Van benne talán ricotta, meg gomolya, meg tejszín. Nem az a semleges ízű valami, viszont úgy voltam vele, hogy valami zöldfűszeres mártásba pont jó lehet. Semlegesebb ízű krémsajttal is valami hasonló lehet az eredmény, de ez megadja neki azt a „bizonyos" csavart.
Szóval akkor húsvéti bárány.

4 főre

Bárány

Egy kicsontozott báránygerinc, kb. 80 deka,

báránygerinc_nyers_2.jpg
1 fej fokhagyma, felaprítva,
2 rozmaring ág levelei, felaprítva,
Kis csokor kakukkfű levelei, felaprítva,
Teáskanálnyi durvára őrölt fekete bors,
Két teáskanálnyi citromos fűszersó, vagy citromhéj és só,
Durva szemű tengeri só

Tejszínes póré


2 póréhagyma, vékony karikákra szelve,
1 zsályalevél,
1 kis csokor petrezselyem szára, felaprítva,
Evőkanálnyi felaprított metélőhagyma,
Két evőkanálnyi Cserpes natúr krémsajt,
Két teáskanálnyi angol mustár,
Kb. 1,5 dl tejszín,
Fél evőkanálnyi vaj,

Petrezselymes burgonya


Fejenként 2 szem kifliburgonya, héjában megfőzve, felkockázva,
1 csokor petrezselyem levelei, felaprítva,
Evőkanálnyi vaj,
Evőkanálnyi olívaolaj,
Só,
Durvára őrölt fekete bors

Maréknyi spenót

Aprítsuk fel a zöldfűszereket, fokhagymát, keverjük el a borssal, citromsóval. A bárányt mossuk meg, töröljük szárazra, nyomkodjuk a fűszersót alaposan a belső, húsos oldalába.


báránygerinc_befűszerezve.jpg
Tekerjük fel, kötözzük össze. Forgassuk meg a maradék fűszerben és tegyük hűtőbe pár órára.

báránygerinc_feltekerve.jpg
Sütés előtt fél órával vegyük ki. Forgassuk meg durvaszemű sóban is, majd forró serpenyőben kevés olívaolajon pirítsuk körbe pár perc alatt.
Tegyük egy tepsire, öntsünk alá egy korty vörösbort és toljuk 210 fokos sütőbe, amit egyből lejjebb is vehetünk 180 fokra. Így süssük a fentieket fontólóra véve fél kilónként kb. 45 percet, közben locsolgassuk gyakran az alatta összegyűlt pecsenyelével.
Miközben sül a hús, főzzük meg a krumplit, vágjuk fel, kevés vajon, olívaolajon pirítsuk körbe. Ha kész sózzuk, borsozzuk, fedjük le és tartsuk melegen. A petrezselymet majd csak közvetlen tálalás előtt adjuk hozzá.
A mártáshoz kevés vajon, pár perc alatt, közepes lángon dinszteljük meg enyhén a póréhagymát. Közben adjuk hozzá a felaprított petrezselyemszárat és a zsályát.
Kanalazzuk rá a mustárt, pár percig pirítsuk, majd öntsük fel tejszínnel. Végül keverjük bele a krémsajtot, forraljuk össze. Ha nagyon sűrű lenne, vízzel, húsleves alaplével vagy tejszínnel hígíthatjuk. Sózzuk, borsozzuk, tálalásig tartsuk ezt is melegen.
A spenótot tisztítsuk meg, dobjuk lobogóan forró, enyhén sós vízbe, fél percre, majd szűrjük át hideg vízzel és csepegtessük le.
Ha a hús jó eséllyel megsült (fogpiszkálót beleszúrva áttetsző lé folyik ki) szedjük tányérra. Dobjunk rá egy kevés vajat, takarjuk be alufóliával és pihentessük meleg helyen 5-10 percig. Végül vágjuk le a kötöző zsinórt és szeleteljük fel.


báránygerinc_tányéron_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr505187370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása