Csirkepaprikás, Szent-Györgyi Albert, Star Trek
2013. március 15. írta: charliefirpo1

Csirkepaprikás, Szent-Györgyi Albert, Star Trek

Nem hittem volna, hogy csirkepaprikás témában túl sok újdonságra bukkanhatnék, ha kicsit utána olvasok, de mégis.
Egyrészt megtudtam, hogy annak, ahogy készítem, van egy rendes neve: Szent-Györgyi Albert módra. A sztori: „ A világhírű Nobel-díjas tudós, Szent-Györgyi Albert neve a gasztronómiába is bevonult, ugyanis 1938-ban a lillafüredi Palota Szálló akkori konyhafőnöke engedélyt kért és kapott a tudóstól, hogy róla nevezze el az általa kreált paprikás csirke receptjét. Őrölt pirospaprika mellett parázson sült, majd héjától megszabadítva felszeletelt vastag húsos zöldpaprika kell hozzá." (Forrás:wikipedia)
Én mondjuk, bár biztos írtam már párszor, Évi miatt sütöm „parázson" a paprikát, és szabadítom meg a héjától, mert szegénynek nem bírja a gyomra. De úgy látszik más is rájött, hogy ez így jó.
A másik érdekességet a lábjegyzetben fedeztem fel, pedig az apró betűs részekért nem rajongok: „↑ Chicken paprikash a Star Trekben"
Hagyok egy kis időt, hogy megemésszük. A Star Trek egyik részében, pontosabban a DS9-ben főzi a jó öreg Sisko kapitány. A nemrajongók kedvéért, ő Sisko kapitány:


Sisko2375.jpg

Bezony. Egy nagydarab afroamerikai főzi egy scifi sorozat epizódjában, egy űrállomáson, történetesen épp a fiának. A csirkepaprikást.
Szóval ilyen dolog ez a csirkepaprikás, szó nélkül nem lehet elmenni mellette.

Hozzávalók 4-6 adagra:

Egy - tanyasi – csirke, bontva,
10 dkg fehér szalonna, felkockázva,
Kb. 40 dkg vöröshagyma, felaprítva,
40 dkg paprika, lecsó, kápia vegyesen, grillezve, bőre lehúzva, felkockázva,
6-8 szem koktélparadicsom, vagy két nagy szem fürtös (de ezt inkább majd nyáron),
Púpozott evőkanálnyi őrölt édes paprika,
Fél teáskanálnyi őrölt füstölt paprika (elhagyható),
Só,
Fekete bors,
Majoránna,
1 szárított csili, vagy más erős paprika,
Teáskanálnyi liszt,
Három evőkanálnyi sűrű tejföl,
4 dl tyúkhúsleves alaplé,
2-3 dl száraz fehérbor

Nokedli

9 evőkanál liszt,
1 evőkanál búzadara,
1 nagy tojás,
1,5-2 dl langyos víz,
Csipetnyi só

Mossuk át a csirkét, töröljük szárazra. Sózzuk, borsozzuk, forró lábasban kevés olajon vagy zsíron pirítsuk körbe. Ha kész tegyük félre. A lábast töröljük papírtörlővel szárazra, pirítsuk benne zsírjára a szalonnát, tegyük szintén félre.

csirkepaprikás_csirke_megpirítva.jpg


A kisült zsíron, közepes lángon 5-10 perc alatt dinszteljük üvegesre a hagymát. Közben adjuk hozzá a fokhagymát, a felkockázott paprikát, csilit. Vegyük le egy pillanatra a tűzről, keverjük el az őrölt édes és füstölt paprikával. Tegyük vissza a tűzhelyre, öntsük fel egy deci fehérborral és forraljuk el teljesen. Közben adjuk hozzá a paradicsomot, végül tegyük vissza a lábasba a csirkét is. Szórjuk meg negyed teáskanálnyi majoránnával, alaposan forgassuk át, hogy minden darabot bevonjon a paprikás zöldséges „paszta".
Öntsünk még rá egy kevés fehérbort, majd öntsük fel forró alaplével (ne lepje el teljesen), takarjuk be sütőpapírral. 190 fokos sütőben főzzük egy órát.

csirkepaprikás_lábasban.jpg
Egy óra múlva vegyük ki, a papírt vegyük le róla és sűrítsük 10-15 percig közepes lángon, most már a tűzhelyen. A csirkét óvatosan szedjük ki, a lét passzírozzuk át szitán. A zöldséget dobjuk ki, a megmaradt levet öntsük vissza lábasba, tegyük vissza tűz fölé. Ha kevésnek tűnik, vizet hozzáadva hígíthatjuk.
Egy bögrében keverjük el a lisztet a tejföllel, majd fokozatosan szedjünk hozzá a léből annyit, hogy átmelegedjen. Folyamatosan keverve adjuk a léhez és rotyogtassuk kis láng felett 2-3 percig, közben, ha szükséges sózzuk, borsozzuk. Végül szedjük vissza a csirkét a mártásba, tálalásig fedjük le, tartsuk melegen.
A nokedlihez keverjük el a lisztet a búzadarával, csipetnyi sóval, tojással, majd a vízzel. Ha megvan a nyúlós massza, szaggassuk lobogó sós vízbe és főzzük, ameddig "fel nem jönnek". Ami kész szűrjük le, tartsuk melegen. Ha tálaláskor összeragadna, egy kis félretett főzővízzel meglocsolva segíthetünk rajta, hogy szétessen.

csirkepaprikás_kész.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr295125864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása