Péntek esti - Fish and chips
2013. március 09. írta: charliefirpo1

Péntek esti - Fish and chips

Tegnap este megszakítva a csirkeszárny, pizza örök kőrforgását, halat sütöttem. Ilyenkor jut mindig eszembe, hogy gyakrabban kellene. Nem is tudom honnan jött az ötlet, egyszer csak azon vettem észre magam, hogy a halpultnál állok és nyelvhalat veszek (nem volt tőkehal).

Eddig fingom nem volt, hogy is nézhet ki maga a hal, mindig csak a pult mögül nézegettem a szép fehér filéket. Kicsit úgy voltam vele, mint az egyszeri pesti gyerek a csirkével, hogy négy lábat rajzolt neki. De mire nem jó az internet, most már tudom hogy néz ki a nyelvhal.


nyelvhal.jpgFotó:Wikipedia

Bár, ugye tulajdonképpen még mindig "rántott halról" beszélünk, szóval nagyjából mindegy milyet is választunk. Talán annyi, hogy ne legyen mondjuk szálkás, meg nem is tudom, lazacból pl  én nem tudom elképzelni.

Írták is talán, hogy fehérhúsú halból készül a fish and chips.


fish_and_chips_hal.jpg
A panír pofonegyszerű, bár eddig normálisat nem nagyon sikerült kikevernem. Folyós lett, vagy nem lett elég „hólyagos", vagy épp nem volt elég ropogós a sütés végén. Nem volt egyik se rossz, de szóval éreztem még benne lehetőséget.
De most a wikipedián találtam erre is egy arányt ami megtetszett, 2:3 a liszt-sörre.
Egy másik receptben meg pirospaprikát láttam hogy használtak, na az is megtetszett. Az eredmény meg kifejezetten tetszetősre sikerült, talán látszik is a képen. Belül puha, omlós, kívül ropogós, a tészta is szépen feljött.

És, csak hogy meglegyen a tradicionális újságpapír fíling, zsírpapírral béleljük ki a tányért. Ha már egyszer fish and chips.

Hal

Fejenként 10-15 dkg halfilé, 3-4 ujjnyi széles szeletekre vágva,
Citromos só, vagy tengeri só és teáskanálnyi reszelt citromhéj,
Frissen őrölt fekete bors

Panír

2/3 bögre liszt (kb 6-8 evőkanál),
Két csipetnyi só,
Két csipetnyi fekete bors,
Negyed teáskanálnyi őrölt édes paprika,
Negyed teáskanálnyi sütőpor,
Bögre sör,
Kb. fél liter jobbfajta olaj a s
ütéshez

Szósz

Két evőkanálnyi tejföl,
Három-négy evőkanálnyi majonéz,
2 cl almaecet,
Fél teáskanálnyi angol vagy dijoni mustár,
Teáskanálnyi majonéz,
Csipetnyi só, bors

Krumpli

Fejenként 2-3 szem kifliburgonya, nagyobb hasábokra vágva,
Fél teáskanálnyi piros paprika,
Fél teáskanálnyi durvára őrölt fekete bors,
Tengeri só



A krumplit blansírozzuk 4-5 percig lobogó sós vízben, majd szűrjük alaposan le. Keverjük össze a fűszerekkel, terítsük ki olívaolajjal kikent tepsin, locsoljuk meg még egy jókora löket olajjal és tegyük 220 fokos sütőbe 15-20 percre.

fish_and_chips_krumpli_kész.jpg

A halat mossuk meg, töröljük szárazra, enyhén szórjuk meg a citromos sóval és tegyük legalább fél órára hűtőbe.
Egy nagy lábasban hevítsük fel az olajat, tartsuk forrón. A halszeleteket szórjuk meg kevés liszttel, rázzuk le a felesleget.
Egy nagyobb tálban keverjük össze a panír száraz hozzávalóit. Közvetlen a sütés előtt öntsük csak bele a sört, végül keverjünk palacsintaszerű masszát. A halat mártsuk bele, majd óvatosan tegyük az olajba.

fish_and_chips_hal_sül.jpg

Pár perc alatt süssük mindkét oldalát aranybarnára. Ami kész csepegtessük le, tegyük papírtörlővel bélelt szitába és tartsuk melegen (80 fokos sütőben).
 

fish_and_chips_kész.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr545124711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása