„Majdnem” Jerk csirke, legjobb laposkenyér
2013. február 27. írta: charliefirpo1

„Majdnem” Jerk csirke, legjobb laposkenyér

Azért csak majdnem, mert Scotch Bonnet-et nem volt kedvem vadászni vasárnap délután, így csak a sima madárszem csili került bele. De majd nyáron, grillen pótoljuk a hiányosságot, mert az nem kérdés hogy lesz még.
És akkor röviden, miről is lenne itt szó. Elintézhetnénk azzal a kérdést, hogy egy szénné égetett csirke tortillába csavarva, ami jó csípős. Szóval készítettem pár képet hogy lássuk, mi van a "függöny mögött". Mert, az szerintem maga Jamaica :)

jerk_chicken_1.jpg
Először is, raszta testvéreink kedvence a szegfűbors (meg mostanában az enyém is). Első próbálkozásnál még meglepő, de koránt sem annyira, mint mondjuk ha először használjuk a fahéjat sós ételbe. Nincs annyira erőteljes illata, íze, inkább kellemesen nem is tudom, csípős. Hogy jobban körül írjam, lopok, az "all spice" elenevezést 1621-ben találták ki rá az angolok, akik szerint az íze a fahéj, szerecsendió és fokhagyma keverékére hasonlít.
És akkor ez az alap, ehhez jönnek a zöldek. Petrezselyem, koriander, zöldhagyma. Meg ami erőt ad neki, a fokhagyma, gyömbér, és persze csili.

jerk_chicken_pác.jpg
Ez már így elég vidám, és akkor még nem említettük a mézet, barnacukrot. Mindezt összekeverik, és biztos, ami biztos alapon megpakolják a friss Scotch Bonnettel (a Scoville skálán 100,000–350,000 – ha jól láttam ezen a skálán a „mieink" 1500-200 között szerepelnek).
Bob Marleynak biztos könnybe lábadt tőle a szeme. Na ebbe a, már magában is eléggé mutatós keverékbe pácolják aztán bele a csirkét, disznót, vagy gondolom azt, ami épp akad.
Majd megsütik „grillen"; azaz olajoshordókban. Szóval ez nagyjából a jerk sütés, illetve fűszerezés. Szegfűszeg, mint alapfűszer és a Scotch Bonnet a páchoz, meg a grill. Télen a panelban meg jobb híján a sütő. Meg persze BobMarley :)
Maga a recept, amit ellestünk, Jamie Oliveré, aki Levi Roots-sal készítette. Azért szükséges megemlíteni,hogy figyeljünk a forrásmegjelölésre ugye, meg, mert csinált mellé egy olyan laposkenyeret is, hogy beszarás.

habaneros_laposkenyér.jpg
És, amit mindenképpen ki kell próbálni a végén. Szedjük le húst a csontról, tegyük a kenyérre, csepegtessünk rá kevés lime-ot, kanalazzunk rá fokhagymás tejfölt, majd tekerjük fel.
Lenne már vagy harminc fok, venném alá a faszenet :)

Fejenként 2-3, (4, vagy amennyit bírunk) csirke alsó comb,

Pác

Egy evőkanál szegfűbors,
Egy evőkanál szemes fekete bors,
Egy evőkanál szárított csilipehely,
Evőkanálnyi korianderlevél, felaprítva,
Kis csokor petrezselyem levelei, felaprítva,
2 gerezd fokhagyma, felaprítva,
Egy, kb 3-4 cm-es friss gyömbér, felaprítva,
Két zöldhagyma, felaprítva,
Fél evőkanálnyi barnacukor,
Két evőkanál méz,
Olívaolaj,
Egy lime,
Egy Scotch Bonnet, vagy más friss csili

Laposkenyér

250 g liszt,
Egy teáskanálnyi sütőpor,
Fél teáskanályni só,
2 dl joghurt,
Olívaolaj a sütéshez

A salátához a jégsalátát mossuk át, vágjuk ujjnyi csíkokra, áztassuk ecet, cukor, víz keverékébe.

A fokhagymás tejfölhöz keverjünk el 3 deci tejfölt, két gerezd reszelt fokhagymát, csipetnyi sót, borsot, pár csepp olívaolajat és kész is.

fokhagymás_tejföl.jpg

A csirkecombokat alaposan mossuk le, töröljük szárazra, esetleg vágjuk be pár helyen. A szegfűborsot, feketeborsot törjük meg enyhén mozsárban. A petrezselymet, koriandert, zöldhagymát, fokhagymát és gyömbért aprítsuk fel, adjuk a borshoz a csilipehellyel. Kicsit törjük össze őket, majd adjuk hozzá a mézet, barnacukrot, és végül nagy löket olívaolajat is.
Aprítsuk fel a csilit, keverjük ezt is a páchoz. A csirkéket alaposan forgassuk meg benne és tegyük fóliával betakarva pár órára, vagy egy estére hűtőbe.

jerk_csirke_nyers_tálban_1.jpg
Sózzuk, tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe, ha akad akkor grillrácsos tepsire. (Ha nem akad, kenjünk ki egy simát olívaolajjal, fektessük rá a combokat, és a sütés vége felé kanalazzuk ki a lepotyogott pácot hogy ne égjen meg. Ha nagyjából átsült vegyük ki, pirítsuk körbe serpenyőben.) Süssük kb. 40 percig, közben forgassuk meg párszor.

jerk_chicken_sütés_után.jpg
Miközben sül, megsüthetjük a lapos kenyeret. A lisztet szitáljuk a sütőporral egy tálba, keverjünk hozzá kevés sót, majd a joghurtot. Gyúrjuk tálban, majd deszkán ameddig össze nem áll, ha kell, adjunk hozzá még lisztet. Osszuk négyfelé, nyújtsuk kilisztezett deszkán nem túl vékony, kb. palacsinta méretűekre. Végül nyomkodjuk / nyújtsuk bele a friss vagy ecetes habanero csíkokat, úgy, hogy ne nagyon "álljanak" ki.
Forró serpenyőbe öntsünk egy kevés olívaolajat, tegyünk rá egy kinyújtott tésztát mintha palacsintát sütnénk. Vegyük le a tűzről, fedjük le, süssük másfél-két percig (egy perc után tegyük vissza közepes láng felé). Ha elkezd barnulni az alja, vegyük le a fedőt, fordítsuk meg, és süssük a másik oldalát is aranybarnára. Ideális esetben szépen felemelkedik, felhólyagosodik. A kész darabokat tegyük tányérra, takarjuk le fóliával.

Ha minden kész csepegtessünk a combokra egy kevés lime-ot, és együk így, vagy ahogy fentebb javasoltam.

jerk_chicken_kész.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr635108918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása