Azért csak majdnem, mert Scotch Bonnet-et nem volt kedvem vadászni vasárnap délután, így csak a sima madárszem csili került bele. De majd nyáron, grillen pótoljuk a hiányosságot, mert az nem kérdés hogy lesz még.
És akkor röviden, miről is lenne itt szó. Elintézhetnénk azzal a kérdést, hogy egy szénné égetett csirke tortillába csavarva, ami jó csípős. Szóval készítettem pár képet hogy lássuk, mi van a "függöny mögött". Mert, az szerintem maga Jamaica :)
Először is, raszta testvéreink kedvence a szegfűbors (meg mostanában az enyém is). Első próbálkozásnál még meglepő, de koránt sem annyira, mint mondjuk ha először használjuk a fahéjat sós ételbe. Nincs annyira erőteljes illata, íze, inkább kellemesen nem is tudom, csípős. Hogy jobban körül írjam, lopok, az "all spice" elenevezést 1621-ben találták ki rá az angolok, akik szerint az íze a fahéj, szerecsendió és fokhagyma keverékére hasonlít.
És akkor ez az alap, ehhez jönnek a zöldek. Petrezselyem, koriander, zöldhagyma. Meg ami erőt ad neki, a fokhagyma, gyömbér, és persze csili.
Ez már így elég vidám, és akkor még nem említettük a mézet, barnacukrot. Mindezt összekeverik, és biztos, ami biztos alapon megpakolják a friss Scotch Bonnettel (a Scoville skálán 100,000–350,000 – ha jól láttam ezen a skálán a „mieink" 1500-200 között szerepelnek).
Bob Marleynak biztos könnybe lábadt tőle a szeme. Na ebbe a, már magában is eléggé mutatós keverékbe pácolják aztán bele a csirkét, disznót, vagy gondolom azt, ami épp akad.
Majd megsütik „grillen"; azaz olajoshordókban. Szóval ez nagyjából a jerk sütés, illetve fűszerezés. Szegfűszeg, mint alapfűszer és a Scotch Bonnet a páchoz, meg a grill. Télen a panelban meg jobb híján a sütő. Meg persze BobMarley :)
Maga a recept, amit ellestünk, Jamie Oliveré, aki Levi Roots-sal készítette. Azért szükséges megemlíteni,hogy figyeljünk a forrásmegjelölésre ugye, meg, mert csinált mellé egy olyan laposkenyeret is, hogy beszarás.
És, amit mindenképpen ki kell próbálni a végén. Szedjük le húst a csontról, tegyük a kenyérre, csepegtessünk rá kevés lime-ot, kanalazzunk rá fokhagymás tejfölt, majd tekerjük fel.
Lenne már vagy harminc fok, venném alá a faszenet :)
Fejenként 2-3, (4, vagy amennyit bírunk) csirke alsó comb,
Pác
Egy evőkanál szegfűbors,
Egy evőkanál szemes fekete bors,
Egy evőkanál szárított csilipehely,
Evőkanálnyi korianderlevél, felaprítva,
Kis csokor petrezselyem levelei, felaprítva,
2 gerezd fokhagyma, felaprítva,
Egy, kb 3-4 cm-es friss gyömbér, felaprítva,
Két zöldhagyma, felaprítva,
Fél evőkanálnyi barnacukor,
Két evőkanál méz,
Olívaolaj,
Egy lime,
Egy Scotch Bonnet, vagy más friss csili
Laposkenyér
250 g liszt,
Egy teáskanálnyi sütőpor,
Fél teáskanályni só,
2 dl joghurt,
Olívaolaj a sütéshez
A salátához a jégsalátát mossuk át, vágjuk ujjnyi csíkokra, áztassuk ecet, cukor, víz keverékébe.
A fokhagymás tejfölhöz keverjünk el 3 deci tejfölt, két gerezd reszelt fokhagymát, csipetnyi sót, borsot, pár csepp olívaolajat és kész is.
A csirkecombokat alaposan mossuk le, töröljük szárazra, esetleg vágjuk be pár helyen. A szegfűborsot, feketeborsot törjük meg enyhén mozsárban. A petrezselymet, koriandert, zöldhagymát, fokhagymát és gyömbért aprítsuk fel, adjuk a borshoz a csilipehellyel. Kicsit törjük össze őket, majd adjuk hozzá a mézet, barnacukrot, és végül nagy löket olívaolajat is.
Aprítsuk fel a csilit, keverjük ezt is a páchoz. A csirkéket alaposan forgassuk meg benne és tegyük fóliával betakarva pár órára, vagy egy estére hűtőbe.
Sózzuk, tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe, ha akad akkor grillrácsos tepsire. (Ha nem akad, kenjünk ki egy simát olívaolajjal, fektessük rá a combokat, és a sütés vége felé kanalazzuk ki a lepotyogott pácot hogy ne égjen meg. Ha nagyjából átsült vegyük ki, pirítsuk körbe serpenyőben.) Süssük kb. 40 percig, közben forgassuk meg párszor.
Miközben sül, megsüthetjük a lapos kenyeret. A lisztet szitáljuk a sütőporral egy tálba, keverjünk hozzá kevés sót, majd a joghurtot. Gyúrjuk tálban, majd deszkán ameddig össze nem áll, ha kell, adjunk hozzá még lisztet. Osszuk négyfelé, nyújtsuk kilisztezett deszkán nem túl vékony, kb. palacsinta méretűekre. Végül nyomkodjuk / nyújtsuk bele a friss vagy ecetes habanero csíkokat, úgy, hogy ne nagyon "álljanak" ki.
Forró serpenyőbe öntsünk egy kevés olívaolajat, tegyünk rá egy kinyújtott tésztát mintha palacsintát sütnénk. Vegyük le a tűzről, fedjük le, süssük másfél-két percig (egy perc után tegyük vissza közepes láng felé). Ha elkezd barnulni az alja, vegyük le a fedőt, fordítsuk meg, és süssük a másik oldalát is aranybarnára. Ideális esetben szépen felemelkedik, felhólyagosodik. A kész darabokat tegyük tányérra, takarjuk le fóliával.
Ha minden kész csepegtessünk a combokra egy kevés lime-ot, és együk így, vagy ahogy fentebb javasoltam.