Talán nem ez a legegyszerűbb változat, de épp volt időm meg kedvem is hozzá, a zöldségekből is többet vettem a kelleténél, szóval így alakult. Nem tudom ki hogy van vele, de én az ilyen szar szürke időben valahogy megkívánom a levest, a marha meg kifejezetten jól esett a sok szárnyas után. Meg ugye fő a változatosság.
Kicsit bajba voltam hogy mi menjen bele, de a hentes azt mondta szegy, én meg elhittem. A velős csont az alap, mellé meg hogy legyen egy kis más is, lett még lábszár.
Meg persze anyukám házitésztája. Azt nem lehet megkerülni.
Hozzávalók, 6 adagra
Kb. 80 dkg marha leveshús, velős csont,
2 sárgarépa nagyobb darabokra vágva, 2 felkarikázva,
2 fehérrépa nagyobb darabokra vágva, 2 felkarikázva,
Fél zellergumó, az egyik negyede egyben, a másik nagyobb kockákra vágva,
1 paprika, félbe vágva,
1 paradicsom,
4 csiperke egyben, 5-6 kisebb, félbe, negyedbe vágva,
1 vöröshagyma, meghámozva, félbe vágva,
1 köteg zöldfűszer: 1 kis csokor petrezselyem, néhány kakukkfű ág, ha akad, néhány szár zeller-, sárgarépa levél,
1 babérlevél,
Fél evőkanálnyi borókabogyó,
Fél evőkanálnyi szemes fekete bors,
Tengeri só,
Durvára őrölt fekete bors,
Víz
- A marhahúst főzés előtt egy órával vegyük ki a hűtőből, mossuk át, törölgessük alaposan le és hagyjuk egy tányéron melegedni.
- Közvetlen sütés előtt sózzuk, borsozzuk. Pirítsunk körbe mindent pár perc alatt kevés olívaolajon, ha kész tegyük egy nagy fazékba.
- Adjuk hozzá a nagyobb darabokra vágott zöldségeket, borsot borókabogyót, kevés sót, öntsük fel bő vízzel, forraljuk fel. Ha felforrt vegyük takarékra, fedjük be kis rést hagyva, és gyöngyözve főzzük másfél órát.
- Ha a hús már majdnem megpuhult a zöldségeket dobjuk ki, a levet szűrjük át, majd tegyünk vissza mindent a felkarikázott, felkockázott zöldségekkel, negyedekre vágott gombákkal. Így főzzük még kábé 40 percig, vagy ameddig a hús meg nem puhul.
- A végén, ha szükséges még sózzuk, borsozzuk.
- Csigatésztával pl. egész jó, meg szórhatunk rá egy kevés felaprított petrezselyemlevelet is. Mindennek a tetejére meg üssük rá az egyik velőt a csontból. Ennyi :)