Azért jó dolog ez a főzés. Már három éve nyomom, azt hinné az ember, hogy ilyenkor már nem sok minden új juthat az eszünkbe, pláne olyan alapdolgok, mint a vadas. Pedig a három év alatt egyszer főztem csak, akkor is inkább mártásnak, steak mellé.
Azt a bizonyos vadasmarhát otthon ehettem utoljára, már nem is emlékszem mikor. Épp ideje volt hát megfőzni ezt is. Zsemlegombóc is volt persze mellé, meg aztán tészta is, mint a menzán. Épp csak nem makaróni.
A zsályával, worcestershire-rel kicsit elszaladt a fantáziám, bocs De abban a pillanatban épp úgy ítéltem meg hogy kell ez bele, mer ezek olyan vadas dolgok. És hát nem is lett rossz.
Kellbele:
6 db, kb. 15 dekás szelet marhahús (fartő, vagy nyak),
5 dkg kolozsvári szalonna, felkockázva,
1 közepes fej vöröshagyma, felaprítva,
1 közepes répa, kis kockákra vágva,
1 közepes fehérrépa, kis kockákra vágva,
1 kis zellergumó, kis kockákra vágva,
1 gerezd fokhagyma, felaprítva,
Kis csokor petrezselyem, zellerlevél, összekötve,
Két babérlevél,
5-6 zsályalevél,
Néhány szem borókabogyó,
Evőkanálnyi barnacukor,
Két-három evőkanálnyi sűrű tejföl,
Evőkanálnyi sűrű tejszín,
Evőkanálnyi worcestershire,
Evőkanálnyi dijoni mustár,
Só,
Őrölt fekete bors,
Kis petrezselyemlevél,
Leves alaplé,
Száraz fehérbor
- A húst sütés előtt sózzuk, borsozzuk, kevés olívaolajon forró serpenyőben pirítsuk körbe. Ami kész szedjük tányérra. Ha végeztünk öntsünk kevés fehérbort a serpenyőbe, és borítsuk az egészet a húsra.
- Egy nagy lábasban közben kis lángon pirítsuk zsírjára a szalonnát. Ha kezd színt kapni, szedjük ki, tegyük félre. Adjunk hozzá egy nagy löket olívaolajat, pirítsuk kissé meg a zsályaleveleket rajta, majd tegyük ezt is a szalonna mellé.
- Dobjuk a lábasba a hagymát, sárga és fehérrépát, zellert. Dinszteljük kis lángon 8-10 percig. Adjuk hozzá a fokhagymát, húzzuk a zöldségeket a lábas egyik, a tűztől távolabb eső oldalára. Szórjuk bele a cukrot, pár perc alatt közepes lángon folyamatosan keverve karamellizáljuk, végül keverjük össze a félrehúzott zöldségekkel.
- Adjuk hozzá a babérlevelet, borókabogyót, helyezzük bele a hússzeleteket és öntsük rá a boros húslét is. Tegyünk bele egykét evőkanálnyi dijoni mustárt és locsoljuk meg egy evőkanál worcestershire szósszal. Hagyjuk, hogy kissé veszítsenek az erejükből, majd öntsük fel annyi alaplével ami ellepi.
- Dobjuk bele az összekötözött petrezselymet, zellerlevelet, fedjük le és 170 fokos sütőben pároljuk két órát, vagy ameddig a hús meg nem puhul. Ha kész, vegyük ki a sütőből, tűz felett kissé sűrítsük be a mártást, közben sózzuk, borsozzuk.
- A marhát szedjük tányérra, fedjük le. A mártásból vegyük ki a borókabogyót, babért, majd turmixoljuk darabosra. Dobjuk bele a félretett pirított szalonnakockákat, keverjük el a tejszínnel összekevert tejföllel, forraljuk fel, ha szükséges fűszerezzük még.
- Végül szedjük vissza húst a mártásba és szórjuk meg kevés aprított petrezselyemlevéllel.