A "szelei" steak
2012. július 30. írta: charliefirpo1

A "szelei" steak

Szóval ott tartottunk hogy steak.

szelei_szték_tányéron_2.jpg

Ez egy tökéletes hétvége főszereplője lett. Igazi vidéki buli, az Alföld „szívében". Eléggé örültem mikor Jojó meghívott minket, mer' földi, ott laknak Szolnoktól egy köpetre Szelén, és mostanában megint egyre jobban tetszik ez a környék.
Két estén át „mulattunk", rendes zabálós ivós hétvége volt.  Első este a klasszik "káráj" volt a menü, amit a káposztás téma óta ismét komálok.
Aztán másnapra Jojó mindenképpen steaket akart (meg még csirkét meg mittudomén mit, de arról szerencsére sikerült végül lebeszélni:), úgyhogy még pénteken el kellett kúsznom meló után a henteshez. Már egy ideje odajárok, de azért még mindig meglepődök, hogy milyen jól „karbantartott" húsokat képesek előrántani. Ezek meg most nemcsak jól karban voltak tartva, hanem mindegyik volt 20-25 deka is.

szelei_szték_nyers.jpg
A feldolgozás teljesen klasszik, még mártás se készült mellé, annyira sikerült ellazulni a vidéki idillben. Csak saláta, sültkrumpli, meg aki akart lőhetett hozzá kecsöpöt.
Mondjuk ha a hús jó, akkor minek a köret mi?
Szóval a történet röviden. A krumplit megfőzzük, majd sütőben a legmagasabb hőfokon olívaolajon ropogósra sütjük kevés rozmaringgal,fokhagymával, sóval, borssal.
A húst meg közvetlen sütés előtt megsózzuk, megborsozzuk, parázson körbepirítjuk. Miközben sül, olívaolajba mártogatott rozmaringággal kenegethetjük, ha épp ahhoz van kedvünk. Hideg sör / fröccs kötelező mellé.
A sütésről csak annyit, hogy a cipőtalpnál minden jobb, még a "tatárbifsztek" is.  Szóval szerintem inkább előbb vegyük le, mint túl későn. (Egyébként a Balatonon alkalmazott technika továbbra is egész jónak tűnik.)
Ha megsült letakarjuk, melegen tartjuk, úgy pihentetjük legalább a sütési idővel megegyező ideig.

szelei_szték_tányéron_4.jpg

Néhány fejes saláta levelet csak odaraktam még, hogy azért legyen valami zöld is a tányéron :D

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr394687525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása