Már olyan rég idéztem, de ezt muszáj lesz, bocs.
Ribollita is a famous Tuscan soup, a hearty potage made with bread and vegetables.[1] There are many variations but the main ingredients always include leftover bread, cannellini beans and inexpensive vegetables such as carrot, cabbage, beans, silverbeet, cavolo nero, and onion. Its name literally means "reboiled".
Like most Tuscan cuisine, the soup has peasant origins. It was originally made by reheating (ie. reboiling) the leftover minestrone or vegetable soup from the previous day.[2] Some sources date it back to the Middle Ages, when the servants gathered up food-soaked bread trenchers from feudal lords' banquets and boiled them for their own dinners.[1]
Annyira tetszik a kaja sztorija, hogy ide kellett biggyesztenem.
Főztem már valami hasonlót, de ez annyira egyszerű mint a faszeg, és elég gyorsan kész is van (még nálam is).
Kellbele:
10 dkg erdélyi szalonna, felkockázva,
2 sárgarépa, felkockázva,
2 szárzeller, felkockázva,
1 közepes fej vöröshagyma, felaprítva,
4 gerezd fokhagyma, szétlapítva,
4 szárított paradicsom,
Fél fej kelkáposzta, csíkokra vágva,
1 krumpli, felkockázva, (sárga, vagy valami olyan fajta mi főzés közben könnyen szétesik)
2x400 g babkonzerv (fehér v. tarka),
Két babérlevél,
1,2 liter húsleves alaplé,
Két evőkanálnyi sűrített paradicsom,
1 csilipaprika,
Tengeri só,
Frissen őrölt fekete bors,
4 szelet szikkadt kenyér,
Nagy marék reszelt parmezán,
Kis csokor petrezselyem levél, felaprítva,
Teáskanálnyi vörösborecet
A szalonnát két evőkanálnyi olívaolajon zsírjára pirítjuk. Hozzáadjuk a hagymát, zellert, répát, fokhagymát, 10 percig kis lángon dinszteljük. Félidőben rádobjuk a szárított paradicsomot, csilit. 10 perc után belekeverünk két evőkanálnyi sűrített paradicsomot, feljebb vesszük a lángot, hozzáadjuk a káposztát, babot (előtte mossuk át), krumplit, kenyeret. Felöntjük alaplével, forrástól számítva 45 percig rotyogtatjuk kis lángon. Közben sózzuk, borsozzuk. Ha a krumpli puhára főt nyomkodjuk kicsit szét.
Ízesítsük teáskanálnyi vörösborecettel, dobjuk bele a petrezselymet és vegyük le a tűzről.
Szedjük tányérba, szórjuk meg parmezánforgáccsal és locsoljuk meg egy kevés olívolajjal.