Almáspite
2012. április 26. írta: charliefirpo1

Almáspite

Az almáspitének ha jól sejtem nem most lehet a szezonja, de a közeli zöldséges olyan almákat árul, hogy kellett vele kezdeni valamit.
Mintha most szedték volna. „Állítólag”, valami nagyonprofi hűtőházban tárolják, Kecskemét környékéről hozza mindig. Nem olcsó, viszont úgy rákattantunk, hogy már két hete ezt esszük. Roppanós, lédús, édes és savanyú, nyoma sincs randa barna foltoknak a héja alatt. Szóval nagyon ottvan.
 
Kellbele:
 
250 g kenyérliszt,
130 g vaj,
1 tojás,
90 g porcukor,
1 citrom reszelt héja
 
Töltelék
1 kg alma,
Fél teáskanálnyi fahéj,
Fél teáskanálnyi szegfűbors,
Evőkanálnyi vaj,
1 dl víz,
Evőkanálnyi liszt,
Evőkanálnyi mascarpone,
Szintén 1 citrom reszelt héja,
 
1 tojás fehérje a kenéshez
Zsemlemorzsa
 
A tésztához a vajat a porcukorral robotgépben simára keverjük. Hozzáadjuk a tojást, citromhéjat, majd a lisztet is. Ha kezd összeállni, kézzel párszor átgyúrjuk, folpack-ba csomagoljuk és legalább fél órára hűtőbe tesszük.
Közben az almát meghámozzuk, magházát kivágjuk, felkockázzuk. Egy nagy lábasban kevés vajat olvasztunk, rádobjuk az almát, megszórjuk a fűszerekkel, porcukorral, liszttel, végül kevés vizet öntünk alá. 10 percig pároljuk fedő nélkül, majd hozzáadjuk a mascarponet, citromhéjat. Ha teljesen felolvadt félrehúzzuk, hagyjuk kihűlni.
A tésztát közben kettévesszük (2/3-1/3), a nagyobb darabot fél centi vastagra nyújtjuk. Egy levehető aljú sütőformát (kb. 20 cm-es átmérő) kivajazunk, kibéleljük a tésztával, a tetejére alufóliát fektetünk és valami nehezéket teszünk rá (szárazbab, lencse, aprópénz – persze alaposan átmosva). 170 fokos sütőben 15 percig sütjük.
Negyed óra elteltével levesszük róla a fóliát a nehezékkel együtt, majd még 10 perce visszalökjük. Amint kap egy kis színt ki is vehetjük.
Megszórjuk a közepét egy kevés zsemlemorzsával, a széleit bekenjük tojásfehérjével. Ráhalmozzuk az almás tölteléket, a tetejére is rakunk még egy kevés zsemlemorzsát, majd a maradék tésztát is kinyújtjuk és befedjük vele a sütit. A széleket jól „összenyomkodjuk”, a tetejét megkenjük a maradék tojásfehérjével. Kis nyílásokat vágunk rá, amin a sütés közben elpárologhat a gőz.
150 fokos sütőben 50-60 perc alatt aranybarnára sütjük.

Legalább öt percet hagyjunk neki, mielőtt nekiesnénk. 

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr74475359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása