A kenesei csirkemell
2012. április 19. írta: charliefirpo1

A kenesei csirkemell

 Hehe. Addig kutattam míg csak meg leltem az eredeti változatát is. Nem gondoltam hogy megtalálom, nem most volt ugyanis.

Ha jól emlékszem dögmeleg hétvége elé néztünk – de jó lenne most mi? - és nem volt nagy kedv a panelban aszalódni. Így leugrottunk a „balcsira”, egész Akarattyáig.
 Ott van egy fasza kis strand amire már jó pár éve járunk, közel van, túl sokan se szoktak lenni, szóval kellemes. Ja és jó a hekk persze.
Egész napos döglés után úgy döntöttünk, maradunk, szállást is sikerült szerezni a szomszédban, így keveredtünk el végül Kenesére.  Éhesen, mert késő délután volt már talán.
Először fel akartam menni az Ezeréves csárdába a hegytetőre - elég pazar a kilátás és akkortájt a kaja is egész jó volt, azóta nemtudom mert nemvoltam sajnos –, de ha jól rémlik pont akkor cuccoltak ki valami esküvőre…
Így kötöttünk ki végül a strand melletti csárdában, ami szintén elég jópofa, bár a kilátás az a szomszéd házig tart csak.
 De nem is ez a lényeg, hanem a kaja ugye. Én szarvast kértem, Évi meg ezt a csodát, amivel azóta se találkoztam sehol másutt. Na, akkor vettem a fejembe hogy otthon kipróbálom, csak eltartott egy darabig. Kicsit néztünk hogy csirkemell, meg palacsinta, de gomba is volt hozzá tejszínes cuccban így végül Évi kirendelte. Nem bánta meg, meg talán most se, hogy eszembe jutott.
Miközben elkezdtem nekikészülni, gondolkodtam rajta hogy mit merre, leesett hogy tulajdonképpen nincs is ebbe semmi különleges. Ha megnézzük a hortobágyi palacsintát, az is csak palacsinta, meg csirke valami szafttal. Szóval tulajdonképpen ez is egy hortobágyi, kicsit másképp.
A csirkemellet most nagyon sikerült eltalálnom, megkockáztatom hogy eddig a legjobban. Zöldfűszerekbe forgatva, baconba göngyölve, 200 fokon sütöttem fél órát, utána a végén kicsit még rápirítottam. Olyan szaftos lett hogy ihajj.
Szóval lényeg a lényeg, kicsit melós kaja, de szerintem egy próbát mindenképpen megér.
 
Kellbele (4-5 adag):
2 közepes csirkemell, kicsontozva, félbe vágva,
1 csomag, kb. 20 dkg bacon,
3 rozmaringág levelei, felaprítva,
3 kakukkfűág levelei, felaprítva,
3 gerezd fokhagyma, felaprítva,
Fél evőkanálnyi tengeri só,
Fél evőkanálnyi fekete bors,
Olívaolaj
 
Gombamártás
25 dkg barna vagy fehér csiperke, közepes méretűek,
4-5 salotta, vagy egy közepes fej vöröshagyma,
3 gerezd fokhagyma,
Egy petrezselyem, szárai, levelei felaprítva,
Evőkanálnyi angol, vagy dijoni mustár,
1,5 dl tejszín,
Evőkanálnyi mascarpone ha akad,
Két evőkanálnyi vaj,
2 dl húsleves alaplé
 
Palacsinta
1,5 bögre liszt,
Kb. egy bögre tej,
Csipetnyi tengeri só,
Két evőkanálnyi étolaj,
Fél teáskanálnyi szódabikarbóna,
Két tojás,
Frissen felnyitott, hideg ásványvíz vagy szóda,
Olaj a sütéshez
 
Először elkészítjük a palacsintatésztát. Egy tálba mérjük a lisztet, elkeverjük a szódabikarbónával, sóval. Hozzáadjuk a tojást, majd folyamatos keverés mellett a tejet is. Simára dolgozzuk a tésztát. A végén hozzáadjuk az olajat, felöntjük kevés vízzel, úgy hogy az állaga a sűrű tejszínére hasonlítson.
Ha a vizet hozzáadtuk már csak kis ideig keverjük, a buborékokat próbáljuk benne hagyni. Lefedjük folpack-kal, fél órára hűtőbe tesszük.
Miközben pihen, hozzálátunk a csirkékhez.
A zöldfűszereket, fokhagymát összekeverjük a sóval, borssal. Alaposan bedörzsöljük a húst, majd minden darabot betekerünk keresztbe szalonnával úgy, hogy alul érjen össze a két vége.
Olívaolajjal kikent tepsire helyezzük, meglocsoljuk egy korty borral. 220 fokra előmelegített sütőbe tesszük, amit rögtön lejjebb is veszünk 200-ra. 30 percig sütjük. Ha átsült (beleszúrunk egy hústűt és áttetsző ami kifolyik) feljebb vesszük a sütőt amennyire lehet és ropogósra pirítjuk. Minél hamarabb megvan annál jobb. Közben locsoljuk itt is persze.
Miközben sül a csirke egy magas falú serpenyőben felolvasztjuk a vajat, 5 perc alatt kis lángon üvegesre sütjük a hagymát. Rászórjuk a fokhagymát, petrezselyemszárat, pár percig még pirítjuk, majd hozzáadjuk a gombát is. Feljebb vesszük a lángot és gyakran átkeverve megpirítjuk. Először ereszthet levet, ez majd később elforr teljesen. Közben borsozzuk, ha kicsit megsercent sózzuk, felöntjük egy korty borral, majd az alaplével is. Közepes lángon 2/3-ára sűrítjük. Hozzáadjuk végül a mustárt, tejszínt, mascarponet. Ha szükséges még sózzuk, borsozzuk. Megszórjuk a petrezselyemlevéllel, melegen tarjuk ameddig nem lesz rá szükségünk.
A palacsintákat forró serpenyőben pár perc alatt kisütjük. Én szoktam egy kis olajat is tenni alá hogy szaftosabb legyen. Ezt elkezdhetjük már miközben a gombamártás rotyog, ha azt szeretnénk hogy minden többé-kevésbé egyszerre legyen kész.
Közben valószínű elkészült a csirke is, ha a szalonna ropogósra sült kivesszük, pár percig pihentetjük mielőtt felvágnánk.  
 

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr164461767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása