Egy hete a fánk után azt beszéltük hogy jó lenne a következő hétvégén is valami leves meg valami süti vagy ilyesmi. Aztán a sütitől elég hama eljutottunk a következő receptig, hozzá meg valami könnyű leves kellett volna.
Hát így utólag azt mondom hogy levesnek kurvajó, de könnyűnek semmi esetre se nevezném :)
Viszont mondjuk másnaposság, nátha ellen egész jól működhet, vagy mondjuk ha rost és kolbászhiányunk van. A recept egyébként Olivéré, mondom én hogy jó az új könyve.
Kellbele
1 fej vöröshagyma, felaprítva,
2 szárzeller, felaprítva,
2 gerezd fokhagyma, felaprítva,
15-20 dkg csípős, jó fűszeres füstölt kolbász, vékony szeletekre vágva (optimális esetben chorizo),
10 dkg jobbminőségű sonka (itt meg a serrano)
2 db 400 g-os csicseriborsó konzerv,
30 dkg tisztított spenót,
1,5 liter húsleves alaplé,
Olívaolaj,
Tengeri só,
Frissen őrölt fekete bors,
3-4 evőkanál paradicsomsűrítmény,
2 főtt tojás
A kolbászt egy nagyobb lábasban kevés olívaolajon kissé megsütjük (ha elkezdi kiereszteni a zsírját jó is lesz), hozzáadjuk a vöröshagymát, fokhagymát, kis lángon 10 percig pároljuk lefedve.
Levesszük a fedőt, belekeverjük a paradicsomot, nagy lángon egykét percig pirítjuk mielőtt beleszórnánk a leszűrt, átmosott csicseriborsót is.
Ha belekerült felöntjük húsleves alaplével, felforraljuk, sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt 40 percig főzzük kis lángon.
Közben a tojást is megfőzzük.
Erre egy remek technika. Hideg vízben feltesszük a tojást, ha felforrt lefedjük, a levesszük a tűzről, 10 percig állni hagyjuk. Leszűrjük, hagyjuk kihűlni.
Miközben a leves és a tojás is fő megtisztítjuk a spenótot - hamár voltunk olyan hülyék mint én, és nem adtunk még ki plusz száz forint eleve tisztítottra- .
40 perc után a leveshez keverjük, még 10 percig főzzük, ha szükséges még sózzuk, borsozzuk. Közben meglocsolhatjuk pár csepp vörösborecettel is ha akad otthon. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a felszeletelt sonkát.
Tányérra szedjük, megszórjuk tojással.