Tejszínes bárányragu
2012. január 15. írta: charliefirpo1

Tejszínes bárányragu

Voltam olyan nagyvonalú magammal hogy a shepherd’s pie-hoz egy kiló darálthúst vettem multkor. Hülye viszont nemvoltam (nagyon), így csak a feléből lett pite, a másikfele ment a fagyasztóba.
Mostmeg a minap elővettem. Megvakartam a fejem mi legyen. A ragu eléggé adta magát, de nem volt épp kedvem paradicsommal fellocsolni a dolgot.
Aztán eszembejutott egy kaja ami tavaly nyáron készült, na ehhez adtam most még egy kis  tejszínt, meg tészta helyett jázminrizst.
Nem mondom hogy a paradicsomos ragu rossz mert az hülyeség lenne, de ezt a tejszínes vajas móka talán egy kicsit jobban passzol a télhez. Vagy nemtudom.
Lényeg hogy nem a kutyák ették  meg eztse :D
 
Kellbele (4 adag):
40-50 dkg darált bárányhús,
4-5 szelet pancetta, vagy bacon vékony csíkokra vágva,
2 fej vöröshagyma, felaprítva,
2 gerezd fokhagyma,
1 nagyobb sárgarépa, kis kockákra vágva,
2 szárzeller, kis kockákra vágva,
2 nagyobb fej gomba, kisebb darabokra vágva,
Két kis csokor petrezselyem,
4-5 zsályalevél,
1 rozmaringág levelei, felaprítva,
4-5 kakukkfűág levelei,
Kis marék metélőhagyma, felaprítva,
Frissen őrölt fekete bors,
Tengeri só,
Két teáskanálnyi liszt,
2 dl tejszín,
3 dl húsleves alaplé,
1 pohár száraz fehérbor,
30-40 g vaj,
Fél citrom leve,
1 bögre jázminrizs, vagy más hosszúszemű rizs,
1 fej vöröshagyma, felaprítva,
Két evőkanálnyi olívaolaj,
3 babérlevél,
Tengeri só
 
Italmellé: Nyakas, Irsai Olivér 2011
 
Közepes méretű lábasban felhabosítjuk a vajat, hozzáadjuk a hagymát, zellert, pancettát, fokhagymát, répát. 10 percig közepes lángon dinszteljük. Hozzáadjuk a darált húst, rozmaringot, zsályát, kakukkfüvet. Sózzuk, borsozzuk, párszor átkeverjük, feljebbcsavarjuk a lángot és további 10-15 perc alatt kissé lepirítjuk, mintha csak bolognait készítenénk.
Ha kezdene odakapni a hús felöntjük fehérborral, amit teljesen elforralunk. Megszórjuk a liszttel, végül felöntjük az alaplével is, 30-40 perc alatt kis lángon puhára pároljuk a húst.
Közben elékszítjük a köretet. Kevés olívaolajon megpirítjuk a hagymát, majd rászórjuk a rizst, babérlevelet. Amint kezdenek a rizsszemek kifehéredni felöntjük két bögre vízzel. Sózzuk, lefedjük, 175 fokos sütőben 25 perc alatt puhára főzzük.
Ha a hús megpuhult felöntjük tejszínnel, 1-2 percig rotyogatjuk majd levesszük a tűzről. Megszórjuk a felaprított metélőhagymával, petrezselyemmel, ha szükséges még sózzuk, borsozzuk. Végül rálocsolunk egy kevés citromlevet. Kész.

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr863548248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása