Töltött krumpli
2012. január 07. írta: charliefirpo1

Töltött krumpli

 

Na nem dicsekedtem eddig, de idén karácsonyra is csak becsúszott egy könyv, Jamie Oliver vacsorái.
Lassan gyarapodik a gyűjtemény, jólesz ez :)
Minap kézbe vettem végiglapozni miújság benne, hirtelen nem vágtam melyik sorozat is mehetett mellé (márha volt egyáltalán). Átlapozás után se jöttem rá, de tetszettek a dolgok.
Nemcsak maguk a receptek, hanem mondjuk hogy ilyen hagyományos, vagy pofonegyszerű ételeket vett elő. Krumplipüré kolbásszal, paradicsom gombával - ezlesz ma :) -, hamburger, stb. Mondjuk a „kolbászos rántottánál” kissé elgondolkodtam hogy helykitöltés, de végülis a képen jólnézett ki.
Na ezek közül ugrott elő a töltöttkrumpli is, ezzel párhuzamosan nekem meg be, hogy hát ilyet pl. még sose sütöttem.
Szóval egyből rá is kattantam, pláne hogy az ünnepek után kisebbfajta húsundor lett úrrá rajtam.
Amiket Olivér töltelékként említett mind szép és jó, de egy töltöttkrumpli miatt csakne rohanjunk már el háromfajta sajtot venni, vagy koktélrákot. Persze csak ha nincs épp a hűtőben.
Nálunk előző nap túrós csusza volt a menü, így ennek a kellékei voltak otthon. Túró, tejföl, és persze szalonna mindig akad, húsundor ide vagy oda.
De amúgy tényleg, az ember kb. azzal töltheti meg amitől nem fél.
Fennséges lakoma lesz :D
 
Kellbele (3 főre):
Fejenként 2-3 nagyobb darab krumpli, jól megmosva,
10 dkg (jó ujjnyi vastag szelet), kis kockákra vágott füstölt szalonna,
15-20 dkg túró,
3-4 evőkanál tejföl,
3 zöldhagyma, kis kockákra vágva,
Maréknyi reszelt trapista, vagy más könnyen olvadó sajt,
Tengeri só,
Frissen őrölt fekete bors,
Olívaolaj
 
A krumplit megmossuk, villával több helyen megszurkáljuk (állítólag azért hogy ne robbanjon fel).
Fél evőkanálnyi sót összekeverünk egy teáskanálnyi durvára őrölt borssal, egy magasabb falú tepsibe szórjuk. Meglocsoljuk néhány evőkanálnyi olívaolajjal és jól megforgatjuk benne a krumplikat.
190 fokra előmelegített sütőbe tesszük egy órára.
Közben a szalonnát zsírjára pirítjuk. A túrót összekeverjük a tejföllel, hozzáadjuk a szalonnát, hagymát, egy evőkanálnyi szalonnazsírt. Sózzuk, borsozzuk.
Ha a krumpli megsült félbe vágjuk, de ne vágjuk át teljesen. Kinyitjuk mint egy könyvet, elrendezzük a tepsiben, meglocsoljuk pár csepp olívaolajjal (ha sótlan lenne azzal is megszórhatjuk). Jó nagy adag tölteléket helyezünk mindegyik közepébe, megszórjuk reszelt sajttal, végül végiglocsoljuk még egy kevés olívaolajjal.
250 fokos sütőben addig sütjük ameddig a sajt rá nem olvad.
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr993526946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagyi 3 2012.01.08. 11:34:56

Nagyon finom lehet, jó gyomruaknak megengedett, fenséges ízek. Átadom a "Fiataljaimnak".

charliefirpo1 2012.01.08. 12:14:28

@nagyi 3: Örülök ha tetszik, köszönöm!
süti beállítások módosítása