Minden, magára egy kicsit is adó gasztrónáci elkészítette már úgyhogy nem maradhattam ki a sorból.
Célbavettem már rég, de mikor épp eszembejutott valahogy mindig úgy döntöttem hogy majd inkább máskor.
Igazi téli kaja, eccerű, a bárány miatt olcsónak viszont nem mondanám. Készül marhával, sertéssel is, akkor lesz belőle a fapados „cottage pie”.
Kicsit szerencsétlenkedtem a sózással, így került bele a krumpli, de mire készlett már nem bántam mert egész összetartotta ragut, szóval asszem megtartom.
Egyébként a klasszik Gordon recept, ha valaki hozzánk hasonlóan rongyosra nézte a paprikatévén az elkészítését, könnyen rájön a parmezánból. Szóval igazi tradicionális britt kaja. Amúgy meg k**** finom, egész meglepődtem mikor elkezdtük enni :)
Kellbele:
60 dkg darált bárányhús
1 nagyobb vöröshagyma, felaprítva
1 közepes sárgarépa, felkockázva
3 gerezd fokhagyma, összetörve
30 dkg gomba, vékony szeletekre vágva
1 közepes méretű burgonya, felkockázva
1 rozmaringág levelei, felaprítva
6-7 kakukkfűág levelei, felaprítva
Két evőkanálnyi Worcestershire szósz
Egy evőkanálnyi sűrített paradicsom
2,5 dl száraz vörösbor
3,5-4 dl húsleves alaplé
100 g vaj
Pecsenyezsír ha akad otthon
Tengeri só
Fekete bors
Krumplipüré
1 kg burgonya
Két evőkanálnyi parmezán
100 g vaj
Két tojás sárgája
1-2 evőkanál sűrű tejszín
Tengeri só
Borsó
Fél bögre mirelit zöldborsó
Tengeri só
Fekete bors
Két mentalevél
25 g vaj
Italmellé:Egri száraz Merlot
Kevés vajon megpirítjuk a gombát, félretesszük. A vöröshagymát, répát is 10 perc alatt megdinszteljük, a lángot feljebb vesszük és hozzáadjuk a bárányt - ha túl száraz adhatunk hozzá vajat vagy pecsenyezsírt -. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk rozmaringgal, kakukkfűvel, 5-6 perc alatt lepirítjuk.
Meglocsoljuk Worcestershire szósszal, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, gombát majd felöntjük a vörösborral. Teljesen elforraljuk, végül ráöntjük a húsleves alaplét, hozzáadjuk a krumplit is.
Kis lángon 30-40 perc alatt elforraljuk a levét. Ha kell sózzuk, borsozzuk. A végén a krumplit összetörjük, ezzel is sűrítve az ételt.
Miközben fő a ragu, elkészítjük a krumplipürét. A krumplit héjában megfőzzük sós vízben, meghámozzuk, összetörjük. A vajjal, tojássárgájával, parmezánnal simára keverjük, ha nagyon kemény lenne kevés tejszínt adhatunk hozzá.
Egy tálat kivajazunk, beleöntjük a ragut, rászedjük a krumplipürét, megszórjuk még 1-2 evőkanálnyi parmezánnal. Villával „csíkokat” mintázhatunk a pürébe, ez sütéskor ropogóssá válik.
190 fokra előmelegített sütőbe tesszük 20 percre, a sütés vége előtt 5 perccel bekapcsolhatjuk a hőlégkeverést. Ha aranybarnára sült kivesszük. 10 percet pihentetjük a „sütő ajtajában”.
A borsót 1-2 perc alatt megfőzzük, jéghideg vízben kis ideig állni hagyjuk.
Kevés vajon egy perc alatt átmelegítjük, sózzuk, borsozzuk, rátépkedjük a mentát.