Curry, ismét
2011. október 04. írta: charliefirpo1

Curry, ismét

Most főztem harmadjára ha jól számolom. Bár már az előző kettővel is igenmegvoltam elégedve, de úgy látszik lehet ez még jobbis. Meg ezt legalább sikerült végre normálisan le is fényképeznem, úgyhogy itt a helye ;)
 
 
Kellbele:
 
Csirke
1,2 kg lebőrözött, kicsontozott, falatnyi darabokra vágott csirkecomb,
Tengeri só,
Fél citrom leve,
Evőkanálnyi mogyoróolaj
 
Curry paszta
5 kisebb salotta,
6 gerezd fokhagyma,
5 kimagozott, friss chili,
Egy, kb. 5 cm-es galanga gyökér vagy gyömbér,
1 thai citromfű,
Három evőkanálnyi mogyoróolaj,
Fél teáskanálnyi őrölt mustármag,
Teáskanálnyi koriandermag, mozsárban összetörve,
Teáskanálnyi kurkuma
 
Curry, mártás
2 közepes fej vöröshagyma, felaprítva,
2 csillagánizs,
Fél fahéjrúd,
Evőkanálnyi szárított curry levél, összemorzsolva,
Két evőkanálnyi halszósz,
Két evőkanálnyi szójaszósz,
4-5 koktélparadicsom,
2 dl kókusztej,
Fél liter tyúkhúsleves alaplé,
150 g vaj vagy ghí,
2 lime levél
 
Kókuszos rizs
350 g jázmin vagy basmati rizs,
Egy, kb. 5 cm-es gyömbér,
2,5 dl kókusztej,
2,5 dl víz,
Tengeri só,
50 g vaj
 
Ceruzabab
15 dkg ceruzabab, 5 cm-es darabokra vágva,
10 g vaj,
Tengeri só,
Fekete bors.
 
 
Egy mély lábasban felforrósítunk három-négy evőkanálnyi mogyoróolajat. Nagy lángon elkezdjük pirítani rajta a combhúst. Egyszerre mindig csak annyit hogy piruljon, levet ne eresszen. Közben sózzuk, meglocsoljuk pár csepp citromlével. Ami kész azt tányérra szedve félrerakjuk.
Ha kész a lábast félrehúzzuk, a fahéjat, csillagánizst beledobjuk. Amint megérezzük az illatát mehet is vissza tűzre, kis láng felett. A felkockázott vajat hozzáadjuk, felhabosítjuk, a hagymát, szétmorzsolt curry leveleket beleszórjuk és 5 perc alatt üvegesre dinszteljük.
Közben elkészítjük a curry pasztát. A hozzávalókat nagyjából összevágjuk, majd mixerrel krémesre daráljuk.
Hozzáadjuk a hagymához, várunk ameddig meg nem érezzük itt is a fűszerek illatát majd az előpirított húst is visszatesszük a lábasba. A lángot nagyobbra véve jól összeforgatjuk.
Meglocsoljuk halszósszal, szójaszósszal, belepasszírozzuk a paradicsomokat (szétvágjuk és kézzel szétnyomkodjuk). Egykét percig hagyjuk rotyogni, majd felöntjük kókusztejjel, húsleveslével. Fedő alatt kis lángon 50 percig pároljuk. Ha a hús megpuhult a fedőt levesszük, közepes láng felett besűrítjük. A végén beledobunk 2 lime levelet, ha kell sózzuk és félretesszük.
A kókuszos rizshez egy nagy lábasban két evőkanálnyi mogyoróolajon megpirítjuk a rizst - kifehéredik - a gyömbérrel. Felöntjük kókusztejjel, vízzel, 175 fokra előmelegített sütőbe tesszük 25 percre.

Közben a zöldbabot 5 percre lobogó vízbe dobjuk, hideg víz alatt leszűrjük, majd kevés vajon 1-2 perc alatt nagy lángon kissé lepirítjuk. Sózzuk, borsozzuk. 

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr763278688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása