Foszlós kalács erdei gyümölcsökkel
2011. július 24. írta: charliefirpo1

Foszlós kalács erdei gyümölcsökkel

 Jamie belevágott, mi meg néztük és folyt a nyálunk miközben az áfonyás kalácsot keverte vadul.

Van már jópár hónapja hogy láttuk ezt a részt, meg párszor már megis néztük, most meg jól elővettem a témát.
Húsvétkor már sütöttem egy adag foszlós kalácsot ami egész jó lett, akkor esett le hogy tulajdonképpen amit a barátunk a tévében művel azis ez, csak megtölti a tésztát áfonyával.
Nem akartam olyan egyhangúra készíteni ezért vettem biztos ami ziher málnát és szedret is, csak hogy jobb legyen az összhatás.
 
 
Kellbele (kb. 6-8 főre):
50 dkg búzakenyér liszt
3 dl meleg tej
1 zacskó (7g) porélesztő
100 g és egy csapott evőkanálnyi kristálycukor
1 felvert tojás
60 g olvasztott vaj
15-20 szem kardamon mag, összetörve
Nagy csipetnyi tengeri só
 
A töltelék
30-40 dkg vegyes gyümölcs; málna, áfonya, szeder
75 g kristálycukor
Fél narancs leve
Fél teáskanálnyi narancshéj
 
A sütéshez
Sütőpapír
Barnacukor
5-10 kis kocka vaj
Fél teáskanálnyi narancshéj
 
Egy csapott evőkanálnyi cukorral felmelegítjük a tejet, majd 4-5 perc alatt megfuttatjuk benne az élesztőt.
Közben egy kisebb tálban felverjük a tojást, hozzákeverjük az összetört kardamon magot, 100 g cukrot, az olvasztott vajat. Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, a közepére lyukat formázunk. A tojással elkeverjük az élesztős tejet majd a lisztben formált mélyedésbe öntjük. Villával 10-15 perc alatt sima, nokedlihez hasonló állagú tésztát keverünk.
Letakarjuk, 45-60 perc alatt a duplájára kelesztjük.
A gyümölcsöket sütés előtt 5 perccel összekeverjük a cukorral, kézzel szétnyomkodjuk és kis időre állni hagyjuk.
Ha a tészta megkelt, kilisztezett deszkára öntjük. Akkor jó, ha a tálat a feje tetejére állítva pókhálószerűen megnyúlva esik a deszkára a tészta. Kettéválasztjuk, mindkét fél tetejét is meglisztezzük, kézzel 1-2 cm vastagra formázzuk.
Megkenjük gazdagon a „gyors gyümölcslekvárral”, a sarkaikat felhajtva batyukat formázunk. Kissé hengeresre nyújtjuk, majd félbe, vagy három részbe tépjük. Nembaj ha kifolyik a gyümölcs közben, próbáljuk amennyire lehet betakarni, visszagyömöszölni, a tésztát kézben körkörösen feltekerni csigavonalban. Tényleg úgy néz ki mint a Ryan közlegény legdurvább jelenete de nembaj, ami kifolyik az később a sütőben ropogós kéreggé sül.
Egy nagyobb, magas falú tepsire sütőpapírt fektetünk, rádobálunk néhány kockányi vajat, majd megszórjuk barnacukorral. Ráhelyezzük a tésztagömböket, további fél órát letakarva kelesztjük.
Fél óra után megszórjuk egy kevés barnacukorral, fél teáskanálnyi narancshéjjal. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük. 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük. 10-15 perc pihentetés után egy deszkára fordítjuk és hagyjuk az alját is száradni.
Persze csak ha tudunk várni.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr273094229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása