Görög báránycsülök snidlinges petrezselymes burgonyával
2011. július 23. írta: charliefirpo1

Görög báránycsülök snidlinges petrezselymes burgonyával

Többek közt ezzel sikerült meglepni magunkat múlthét vasárnap. A bárány eddig tiltólistás volt, de most elővehettem. Pálcikás bordáért indultam a piacra, de néhány darab csülkön kívül már nemsokminden bárány állagú dolog volt a pulton. A hentes viszont faszagyerek, saját anyját is eladná így rám sózott egy darab csülköt végül.
Megintcsak nem bántam meg, bár a művelet a tervezettnél hosszabra sikerült.  Gondoltam rádobom a tűzre a bordát, kissé megijesztem azt kész. Hát a csülöknek egy kicsit több idő kellett mire megfőtt.
Ízre görögös, merugye a jófej barátaink legalább bárány téren többékevésbé szakértők…
 
Kellbele (2 főre):
 
1 báránycsülök, kb. fél kiló
1 nagyobb salotta hagyma, karikákra vágva
2 zsályalevél, 1 felaprítva
2 rozmaringág, 1 felaprítva
½ citrom reszelt héja
3 gerezd fokhagyma, meghámozva, enyhén szétlapítva
1 répa, kockákra vágva
2 pohár száraz fehérbor
50 g vaj
Tengeri só
Frissen őrölt fekete bors
Olívaolaj
 
 
Mellé
Hirtelen sült petrezselymes snidlinges krumpli
50 dkg apró szemű újburgonya
Maréknyi metélőhagyma, nagyobb darabokra vágva
Csokor petrezselyem, felaprítva
Olívaolaj
25 g vaj
Tengeri só
 
Saláta
2-3 levél fodros saláta
Pár csepp citromlé
 
Megy egy kis Tzatziki
 
Italmellé: Nyakas, Irsai Olivér
Zenemellé: Thievery Corp, Culture of fear
 
A csülkön csont mentén hosszában ejtünk egy pár centiméter széles „bemetszést”, amiből egy hosszúkás „zsebet” tudunk formálni. A felaprított zsályát, rozmaringot, reszelt citromhéjat 4-5 csipet sóval, borssal a vajhoz keverjük majd behűtjük. Ha kissé lehűlt a csülök zsebébe tömködjük. A hűtés azért lehet praktikus mert különben folyós lesz ami megnehezítheti a dolgunkat. Ha kész vagyunk a művelettel a hús külsejét bemasszírozzuk extra szűz olívaolajjal, sok sóval, borssal.
A répát, hagymát, a fokhagymát, egész zsályalevelet és rozmaringot egy kisebb, hőálló tálba tesszük. Kb. akkorába hogy a hús pont elférjen benne (magasságra is). - Ha nincs ilyenünk akkor alufóliából hajtogatunk egy nagy „táskát” neki, aminek a közepére halmozzuk a zöldségeket. -
A halomra helyezzük a húst, felöntjük a borral és befedjük fóliával. Ha a táskás megoldást választottuk akkor a tetejénél összefogjuk mint egy zsákot és jól összecsavarjuk, a maradék fóliát levágjuk.
190 fokra előmelegített sütőbe tesszük 2-2,5 órára.
Közben a krumplit bő sós vízben előfőzzük, meghámozzuk, félretesszük. Ha a hús kellőképpen megfőtt (szinte leesik a csontról) kivesszük a lábasból (csomagolásból) és kevés olívaolajon néhány perc alatt nagy lángon ropogósra sütjük minden oldalát.
A recepteknél általában 1 csülök 1 fő, én két-három nagyobb darabra szedtem szét és úgy sütöttem meg, bőven elég volt kettőnknek.
Miközben a hús sül egy széles serpenyőben 5-6 evőkanál olívaolajat hevítünk majd szintén nagy lángon 3-5 perc alatt aranybarnára sütjük az előfőzött burgonyát. A végén leöntjük a felesleges olajat, sózzuk, borsozzuk, rádobjuk a kockákra vágott vajat. Megszórjuk petrezselyemmel, metélőhagymával.
A hús alatt maradt lét nagy lángon néhány perc alatt besűrítjük, rádobunk egy kevés vajat, megvárjuk hogy elolvadjon majd leszűrjük.

Az így kapott mártást előmelegített tányérra kanalazzuk, ráhelyezünk pár szem krumplit, tetejére a csülköt. Köré helyezünk néhány salátalevelet, egykét evőkanál tzatzikit. 

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr353090872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása